Габриел пред Радев: Връщам празна папка, за да не допусна имена на задкулисието като министри

Габриел пред Радев: Връщам празна папка, за да не допусна имена на задкулисието като министри

Връщам празна папка. Това заяви номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел пред президента Румен Радев.

"Папката, която връщам е празна, защото в нея и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат вследствие на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала", каза тя с треперещ глас пред държаввия глава.

Мария Габриел върна неизпълнен първия проучвателен мандат на президента Радев. Тя пристигна в президентството с Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

"Виждаме много силна заявка за конституционно мнозинство за реформи, които ще позволят в България да има чувство на справедливост", добави тя. 

Габриел уточни, че различията с БСП са станали явни на много ранен етап. Водейки разговорите с другите партии обаче е станало ясно, че може да се намерят обединяващи усилия, които да направят така, че България да има редовно правителство, което да поставя приоритет хората и евроатлантическата ориентация.

Тя каза, че вижда много силна заявка за конституционно мнозинство. Благодари на парламентарните групи на ДПС, ИТН, които са застанали зад нея.

Заяви още, че в последните 48 часа е станало ясно, че може да има основа на стабилно правителство от разговорите на първата и втората политическа сила.

"С взаимни отстъпки в името на една цел - България да има редовно правителство, с ясни принципи, цели и отговорности", каза Габриел.

Тя информира президента, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се съгласили, че вторият мандат трябва да бъде национален и той да търси подкрепата на това конституционно мнозинство. Има съгласие да се излъчва министър-председател и зам.-министър председател на ротационен принцип, законодателна и управленска програма, много ясно заявени отговорности.

Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси и рискове за обществото, заяви президентът Румен Радев.

„Пътят, по който сте се насочили, изисква много интензивна работа и най-вече интензивна комуникация пред българското общество“, каза държавният глава на Габриел.

В рамките на следващите дни президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната – Демократична България“. 

Румен Радев отново призова партиите в парламента да не бавят приемането на бюджет за тази година и важните закони, "защото те се очакват от българските граждани и са изключително важни за държавата".

Час преди от ГЕРБ-СДС да върнат изпълнен мандат на президента в Народното събрание кандидатите за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и на "Продължаваме промяната-Демократична България" Николай Денков дадоха брифинг, на който стана ясно, че първият мандат няма да бъде изпълнен, тъй като двете политически сили са постигнали споразумение за кабинет с втория мандат с премиер на ротационен принцип.

Премиерите ще са двама и те ще се ротират на 9 месеца. В първите 9 месеца предложението е министър-председател да е Николай Денков, а вицепремиер и министър на външните работи да е Мария Габриел. За следващите 9 месеца - премиер да е Мария Габриел, а Денков да поеме функциите на вицепремиер. Промени в първоначалния персонален състав и структурата на МС ще се правят само със съгласието на двете страни.

Миналата седмица ГЕРБ подготвяше кабинет с ДПС и "Има такъв народ", но в неделя стана ясно, че двете най-големи партии в парламента ще стигнат до формула за кабинет с обща подкрепа. Снощи обаче лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов оттегли подкрепата на партията си за кабинет с първия мандат, след като стана ясно, че Борисов води паралелни преговори с ПП-ДБ за общо управление.

 

 

Коментари

  • "евроатлантическата ориентация" е престъпление срещу човечеството. Това е фашизмът днес.

    22 Май 2023 15:50ч.

    С такива управляващи България ще затъне в еврофашизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    22 Май 2023 16:05ч.

    Габриелчето отряза главата на ББойко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това даже не е фарс -

    22 Май 2023 16:08ч.

    то е израз на покъртително скудоумие и липса на логика. Поради що вторият мандат трябва да се смята за "национален"? И не е ли пределно ясно, че "приоритет" не могат да бъдат едновременно "хората" и "евроатлантическите ценности"? - или едното, или другото! (С израза за "треперещия глас" Мадам В. ме накара да потърся кърпичката си за отриване на сълзи и сополи).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имена на задкулисието

    22 Май 2023 16:43ч.

    Ама какво задкулисие в партията на гражданите за европейско развитие? Тия наистина ни имат за олигофрени, също като тях! Някой може ли да даде по-добър пример за "задкулисни договорки" от задкулисните договорки за ротационното премиерстване?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    22 Май 2023 16:50ч.

    "Моделът ГЕРБ" и "добрите сили" плеснаха и се прегърнаха- разбира се в името на "евроценностите" и "добруването" на бълг. граждани! ;) Навремето мислех, че коалицията, известна като 3-5-8 е пагубна, но тези ще ги надминат! ГЕРБ са недостатъчно смели, или казано направо-страхливци! Предстоят ни интересни дни, да видим кой, кого ще излъже... ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • оставка, бе

    22 Май 2023 16:52ч.

    оставка, моля!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво задкулисие бе?

    22 Май 2023 16:59ч.

    Ако в папката е имало имена на задкулисието, ти Мария Габриел чия си - на задкулисието или на предкулисието. Заразата "простоидиотия" е заразното зло. Затова се върни там откъдето си дошла. Вече доказа, че не можеш да докажеш, че си българка! Вън от България! Вземи и Киро, и безценния Денков. Ай сиктир и на противните българоунищожители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чета и разбирам

    22 Май 2023 17:16ч.

    Габриелова е символ на напоително, безсъдържателно говорене - всъщност удавящо говорене! Тя ползва модерен, санкциониран от ЦЕНТЪРА набор от новоговорни думи, които нямат ясно съдържание или имат противоречиво съдържание. (атл. ценности, език на омраза, политика основана на правила) Забелязал съм, че тези хора изпадат в един специфичен дисонанс, при което е важно да ползваш "одобрената и разрешена" фонетика, а едва ли не няма никакво значение, какво всъщност казваш! Те наистина вярват, че никой няма да обърне внимание, стига да си усмихната, с грейнал поглед и да издаваш правилни звуци! Тези хора наистина убиват СМИСЪЛА! Хора, давате ли си сметка, какво ни КАЗВА тази жена? Единственото смислено и здравомислещо обяснение е, че лицата БМБорисов и тези двамата от снимката горе, силово са опитали да набутат в списъка и имената на ХОРА от ЗАДКУЛИСИЕТО! Габриелова се е ПРОТИВОПОСТАВИЛА на натиска и отива при президента с празна папка, омерзена до дъното на душата си, поради което гласът и трепери! Чакайте пак да проверя! А-аа, извинявам се, има все пак един колега, който е казал, че тя отрязва главата на Борисов! Добре - точно така стоят нещата и от гледна точка на формалната логика е редно да очакваме, че Борисов вече е напуснал България с някакъв частен самолет. Нима не го виждате и разбирате?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Връща празна папка

    22 Май 2023 18:10ч.

    Да си затвори устата и да напусне президенството. Наговорила е един куп глупости. Празната папка казва всичко. Останалото са идиотщини. Да си реве пред Бойко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • doro

    22 Май 2023 20:26ч.

    смешници - махайте се от България - всичките

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гражданка

    23 Май 2023 15:23ч.

    Какво задкулисие, ма булка, нали ти водиш преговорите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи