Габриел: Искрено вярвам, че България ще излъчи двама кандидати за еврокомисар

Габриел: Искрено вярвам, че България ще излъчи двама кандидати за еврокомисар

Не е важно дали следващият български еврокомисар ще бъде мъж или жена, а да бъде силна личност,  заяви вицепремиерът Мария Габриел пред български журналисти в Брюксел. Вчера тя се срещна с председателя и някои от заместник-председателите на Европейската комисия, както и със свои доскорошни колеги еврокомисари и с председателя на Европейския съвет, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Не мога предварително да кажа, дали предложението на ГЕРБ за следващ комисар ще бъде за жена, добави тя. Предполагам, че поне до края на седмицата ще имаме нужда от време, за да обсъдим това име, ще направим всичко възможно да не отлагаме процеса, посочи Габриел.

По думите ѝ, кандидатът трябва да бъде силен, за да може "да влезе с летящ старт". Според нея е трудно да се предвиди дали изборът на новия български представител в ЕК ще се състои преди лятната ваканция.

Важното е, че България ще излъчи двама кандидати с качествата достойно да отстояват мястото на българския еврокомисар. Искрено вярвам, че България ще излъчи двама кандидати, допълни вицепремиерът. Повече отвсякога България има нужда от своя еврокомисар. Мисля, че наистина е важно да останем в ясната оптика - търси се кандидат, който да има качествата и експертизата. Разбира се, че е добре това да е човек, който познава европейските институции. Изборът е на председателя на ЕК. След това кандидатът преминава сложна процедура, при която всички европейски партии ще са вперили поглед в него. Според мен ще бъде важно кандидатът достойно да представя България, както смятам, че съм го правила през изминалите години, добави Габриел.

Западните Балкани, Украйна и други въпроси за сигурността са обсъдили Мария Габриел и Жозеп Борел

Тя заяви, че е при срещите ѝ в Брюксел е имало много положителен поглед към нашата страна. Благодарна съм за толкова много срещи. Искаме Шенген, еврозона, наваксване с плана за устойчивост. Срещнах подкрепа това правителство да влезе в работещ режим, да бъде редовно, стабилно и показващо резултати. Оценява се, че се стигна до създаването на това правителство в труден преговорен процес, обобщи тя.

По повод възможните промени в плана за икономическо възстановяване от пандемията тя отбеляза, че този въпрос е свързан и със законови промени. Преди да мислим за предоговаряне, трябва да знаем какво искаме да предоговорим, поясни Габриел. 

Според нея предстоящият доклад за върховенството на закона в ЕС следва да отчете промените, предприети от парламента. Много важно е да бъде отразено това, което имахме като последно приети промени в Народното събрание, важно е да ги видим ясно и неутрално отразени. Трябва най-после да видим край на механизма (за сътрудничество и проверка). Ако това е така, това е стъпка напред към Шенген. Сега е моментът, след всички усилия и редовно правителство, толкова явно ангажирано с темата. Имаме шансове, добави тя по повод очакваното ново гласуване за разширяване на Шенген наесен.

Вицепремиерът посочи, че България дава много ясна заявка чрез сегашното правителство за навременна и конкретна подкрепа за Украйна. Европейската позиция е в подкрепа на Украйна, трябва да работим с по-ускорени срокове, призова Габриел.

Тя изрази очакване правителството да реши кой ще представлява нашата страна на предстоящата следващия месец среща на върха на НАТО във Вилнюс. Това е решение, което трябва да бъде взето от Министерския съвет. Мисля, че е редно на това правителство на форумите от такъв голям формат да му се даде възможност да бъде водещо, призова вицепремиреът.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • рукола Z

    21 Юни 2023 11:50ч.

    Аз пък викам, че трябва всяка партия в парламента да си излъчи свой кандидат и да ги гласуваме ние, чиито представител ще представлява! Гласуване с СМС, както в Унгария? А, кво ще кажеш Дългошиева?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    21 Юни 2023 11:55ч.

    "Мисля, че наистина е важно да останем в ясната оптика" Тази вече не знае какво приказва. Изби го на принципа на Хюигенс-Френел и интеграл на Кирхоф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    21 Юни 2023 12:22ч.

    "Искрено вярвам, че България ще излъчи двама кандидати за еврокомисар" -- ау, колко мило! рИва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • pepita

    21 Юни 2023 15:34ч.

    и ние искрено се надяваме да има поне един качествен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    21 Юни 2023 13:11ч.

    "Искрено вярвам", че .... Така обикновено се изразяват хората с много беден речник. Би могла да го каже и като "мисирките МУ", напр. дълбоко вярвам, абсолютно вярвам, изключително вярвам, наистина вярвам и пр.....паразити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голем праз

    21 Юни 2023 13:59ч.

    Мислят само за постове носещи много пари. Изобщо не се замислят за България. Държавата ПРОПАДА и вече стигна дъното. Един футболен стадион не могат да построят и трябва националите да играят на селският стадион в Разград, с капацитет 10 хиляди. А и е полупразен по време на международна среща защото народа НЯМА пари да ходи да гледа футбол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искрено вярват

    21 Юни 2023 14:08ч.

    Само хора, на които им е трудно да мислят самостойно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И тази като излязла от слаботоковото

    21 Юни 2023 14:34ч.

    В Брюксел ли нещо им правят или предварителната селекция на терен специално излъчва такива? Или и двете!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама разбира се, че двама еврокомисари бе - ще се връткат на ротация, келепира да не изпуснат!

    21 Юни 2023 15:44ч.

    В друг сайт пише, че Лорер бил вложил пари в проекта ПП и сеги си искал възвращемост на вложенията. Поради което двамата лидери на ротация К.Петков КУМ на Лорер и А.Василев семеен другар на Лорер се разтичали да му търсят високодоходоносна службица на мъжа или на жена му, че да си възвърнел вложенията. Дали е вярно не знаем, обаче задъханото търчане от двамината лидери на ПП е видно и смешно. Жалка работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    21 Юни 2023 16:09ч.

    И още: Много грозно впечатление прави, че се пробутват един друг по приятелски, комшийски и парапетски.... Така не се работи! Малка фирма не се управлява по този начин, камоли държава. Вече наистина ме е страх!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи