Габонски офицери обявиха, че поемат властта в страната, президентът Али Бонго е под домашен арест

Габонски офицери обявиха, че поемат властта в страната, президентът Али Бонго е под домашен арест

Група висши военни в Габон обявиха рано тази сутрин, че са взели властта, малко след като централната избирателна комисия в централноафриканската държава обяви, че президентът Али Бонго печели трети мандат, предаде Ройтерс. Военните казаха в ефира на телевизионния канал "Габон 24", че говорят от името на габонските сили за сигурност и отбрана. Те заявиха, че резултатите от изборите са отменени, всички граници са затворени до второ нареждане и държавните институции са разпуснати.  

Звук от изстрели се чу в столицата Либървил след изявлението за падането на Бонго от власт, каза кореспондент на Ройтерс.

За момента няма коментар от страна на правителството в Габон, която е членка на организацията ОПЕК, а президентът Али Бонго в момента е под домашен арест.

Президентът Али Бонго

Френският премиер Елизабет Борн каза, че Франция, на която Габон е бивша колония, следи отблизо ситуацията. Ако превратът е успешен, то той ще е единадесетият в Западна и Централна Африка от 2020 г. насам. Най-скорошният, в Нигер, беше осъществен през юли. Военни завзеха властта и в Мали, Гвинея, Буркина Фасо и Чад.

Нигер и другите страни от региона Сахел се борят с ислямистките бунтове, които подкопават вярата в демократичните правителства. Габон, който се намира на южното Атлантическо крайбрежие, не е изправен пред същите трудности, но успешният преврат би бил свидетелство за отстъпа от демокрация в нестабилния регион.

Семейството на Бонго управлява богатата на петрол, но бедна страна от 56 години. Критиците му обаче твърдят, че той не е направил почти нищо, за да може населението на страната да се възползва от петрола и останалите природни богатства. В Габон има население от 2,3 милиона души, но около една трета от габонците живее в бедност.

"Днес страната се намира в сериозна институционална, политическа, икономическа и социална криза", казаха военните в изявление и допълниха, че в изборите от 26 август са липсвали прозрачност и надеждност.

"В името на габонския народ... решихме да защитим мира, като сложим край на сегашния режим", заявиха те.

Офицер четеше съвместното изявление, заобиколен от още няколко висши военни. Те се определиха като членове на Комитета по преход и възстановяване на институциите. В момента всички държавни институции не работят, включително Сенатът, Националното събрание, Конституционният съд и централната избирателна комисия.

Страх от размирици

Страх от размирици се наблюдаваше след изборите, произведени в събота, които завършиха с трети спечелен мандат за Бонго. Той се съревноваваше с 18 кандидати за президент. Екипът му отхвърли обвиненията, че Бонго е спечелил с измама.

Липсата на международни анализатори, спирането на някои чуждестранни телевизии, решението на властите да блокират интернет услугите и да наложат вечерен час в цялата страна след изборите събуди притеснения за прозрачността на избирателния процес. 

Рано сутринта улиците в столицата Либървил изглеждаха спокойни,  събраха се тълпи от стотици любопитни граждани, а някои от тях поздравиха минаваща група военни.

"Ако е истина, това е поредният военен преврат, който увеличава нестабилността в целия регион", каза върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Габонската избирателна комисия съобщи по-рано днес, че Бонго е спечелил изборите с 64,27% срещу основния си съперник Алберт Ондо Осса, останал на второ място с 30,77 процента.

64-годишният Бонго наследи баща си Омар като президент през 2009 г. и бе преизбран при спорни избори през 2016 година. Правителството заяви, че спирането на интернет и забраната за излизане навън през нощта са били необходими, за да се предотврати разпространяването на фалшиви новини. В страната нямаше интернет и след победата на Бонго през 2016 г., което тогава предизвика големи протести.

Габон осуети опит за военен преврат през януари 2019 г., след като военните за кратко превзеха държавното радио и заявиха в ефира ѝ, че Бонго, който няколко месеца по-рано получи удар, вече не е в състояние да управлява. Положението беше нормализирано няколко часа по-късно, след като двама от заподозрените водачи на бунта бяха убити, а други арестувани.

Деноминираните в долари облигации на Габон поевтиняха днес с близо 14 цента, преди да възстановят част от загубите, а френската минна компания "Ерамет", която има големи производства на манган в Габон, заяви, че е спряла дейността си.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • онуфри

    30 Авг 2023 18:54ч.

    Време е Викрория Нюланд да ги посети и тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Взехте ми думата

    30 Авг 2023 19:05ч.

    Виктория ще кацне в Либервил, ще размаха укоризено пръст на превратаджиите, ще си поговорят конфиденциално, и ще си замине по живо и здраво... Ха сега ругайте французите , ва-зи, ва-зи ! Или да е по-родно за булгаристанците - ха бакалъм !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    30 Авг 2023 19:21ч.

    Ясно е, че някой иска да краде НеКолониите на Франция. Изолира Европа. Уж не бяха колонии, а все хора "дружелюбни" към Франция ги управляваха. Там масово говорят за "долу Франция", но не виждам "долу САЩ". Със сигурност Франция ще го закъса с ядреното гориво и петрола, така както Германия с газта. И само САЩ ще ги "спасява". Разбира се... на петорна цена. Случайност?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е,но виж др.

    30 Авг 2023 19:37ч.

    Пригожин вече не може.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    30 Авг 2023 19:42ч.

    Точно де. Не остана друг заинтересован и можещ. Камбоджа ли? САЩ разбира се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бонго Бонго

    30 Авг 2023 23:37ч.

    Тия еоенни като гледам, пък и арестувния президент, може да си падат по сварено тлъсто евро-атлантически месо от бели цоцоланки! Така че Вики може да я посрешнат в един казан и да си остаме завихнаги в Африка - в коремите на местните!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    31 Авг 2023 0:09ч.

    Аз се надявам да ги посети, но при положение, че те се сетят за своите древни традиции - казан, а под казана огън... Ще бъде чудесна вечеря!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бонго Бонго, въпрос за проверка на самоличността:

    31 Авг 2023 0:42ч.

    Вие там на кой Господ се кръстите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    31 Авг 2023 0:57ч.

    Я пък и ти, че защо да не може?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Със сигурност Франция ще го закъса с ядреното гориво

    31 Авг 2023 1:17ч.

    Няма да закъса, предлагане на световните пазари има достатъчно. Но вместо да си взима от "своите" африкански страни, ще купува от ... Австралия ! Т.е. става зависима от англосаксите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Габон се развива значително по-добре от съседните му страни, с доход на глава от...

    30 Авг 2023 18:56ч.

    ...населението четири пъти по-голям от средния за Централна Африка. Това се дължи предимно на офшорния добив на петрол, от който е значителното състояние; разпределението на приходите от тази промишленост обаче е изключително неравно. Габон е пълноправен член на Организацията на изнасящите петрол страни (ОПЕК) от 1975 до 1995. Износител е на манган, желязо и дърво. Урановите мини близо до Франсвил са закрити през 2001.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    31 Авг 2023 18:37ч.

    Доход на глава ог населението - а видял ли си какви куфари, натъпкани с долари и евра намериха в къщата на този президент. По-добре и вярно ще е да се нарича монарх, тъй като вече 56 години тази фамилия си наследява президенсткия пост. Държава с население под три милиона, от което половината живее в крайна бедност. Кажи ми какъв е средния доход на населението у нас, за да знам аз какви финанси притежавам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    30 Авг 2023 18:58ч.

    Да му се конфискува имуществото на тоя, че е ноо грозен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длето

    30 Авг 2023 19:04ч.

    По почина на разширението на терористичния блок (НАТО) - започваме разширение на зоната на антиколониалните преврати в Африка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май ще има

    30 Авг 2023 19:17ч.

    повсеместен африкански Майдан и в следствие неоколониална власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Или

    30 Авг 2023 19:37ч.

    Късно африканско лято.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Керпеден

    30 Авг 2023 19:23ч.

    Богата на петрол и други изкопаеми държава с изключително бедно население! Култова парадигма на френския колониализъм в Централна и Западна Африка който е основен източник на охолството на Франция от близо столетие. Спирането на френските канали и затварянето на границите е стъпка в правилната посока, но не е достатъчна за удържане на властта. Ще видим как ще се развият събитията по-нататък...Духът на Валкириите броди по колониална Африка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Култова парадигма на френския колониализъм

    30 Авг 2023 19:50ч.

    Култова тъпотия достойна за сайтчето ви, сбор на комунисти психопати ... фенове на милиардера капиталист Путин ! Тук освен такива, има и просветени люде. А някои познават и Африка от на място...Като си такава отверка, я кажи нещо за англофонските африкански страни - Нигерия, Либерия, Гамбия ... как е там посколониализма ? Сигурно цъфтят и вързват спрямо франкофонските страни, щото никакви преврати и бунтове не се чуват ? Много сте кухи Керпедене, много сте кухи и невежи ! Но винаги готови за твърдо становище по всеки световен проблем, стъпили здраво върху марксизма-ленинизма и без да сте си показали носа навън...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Нигерия, Либерия, Гамбия”

    30 Авг 2023 22:29ч.

    Имай търпение. От изброените държави най-богата е Нигерия, но народа й е 4 пъти по-беден от гамбийците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    31 Авг 2023 1:17ч.

    Не Керпедену се гневете, а Байдану, Викиту и себе си, че избирате късогледи и надменни бабоебци за абсолютни монарси на Републиката си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Култова парадигма

    31 Авг 2023 1:23ч.

    роди едноклетъчното обитаващо кухината над раменете ти... Човеко, имаш спешна нужда от лоботомия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    30 Авг 2023 19:24ч.

    Бонго от Габон утече. Дано този път случат на колонизатори, които, както по всичко личи, започват да си преразпределят (крадат) взаимно колониите. Ние също имаме спешна нужда от изпъждане на нашите бонговци, тъй като са изключително вредни за нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Във форума на сега, от части и тук

    30 Авг 2023 19:40ч.

    преди време се подвизаваше един Бонго. Дали не е този от снимката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ваксиниран веган

    30 Авг 2023 21:18ч.

    ... Той е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ преди време се подвизаваше един Бонго”

    30 Авг 2023 22:32ч.

    Предишният президент - Бонго, има 30 деца. Можеш ли да им хванеш краят? И баща им не ги е знаел кой къде е и кой пише по форумите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    31 Авг 2023 2:21ч.

    Този във форума на в. "Сега" беше Бонго-Бонго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    30 Авг 2023 19:40ч.

    Всичко в толкова логично. На Кремъл отдавна му е нужно пристанище в същинския Гвинейски залив. Още от съветско време Русия държи република Гвинея и република Конго, но те са доста на север и на юг и не може лесно да се логистира към руския хъб в ЦАР! Ако вземе Габон Кремъл ще разреже Африка по линията "Габон-Конго-ЦАР-Судан.А Путин наскоро взе Порт Судан за база.Всичко се връзва. Но границата между Конго и ЦАР е прекалено тясна. ДР Конго не виждам как ще падне в руски ръце. Но КАМЕРУН И ЧАД са инструментално важи за укрепване на рязи листовка линия.Следващите преврати най-вероятно ше са там някъде.... През 1963г Франция направи преврат и инсталира семейство Бонго от страх, че новия президент може да тръгне към соцлагера...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тряс

    30 Авг 2023 19:43ч.

    Както обикновено става, габонските соросоиди напразно са яли години наред дебелите френски франзели с мармалад...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    30 Авг 2023 19:49ч.

    Както казах преди време Френска Африка много по-лесно се пенетрира от британска Африка.Англичаните изграждат силни институции и чрез "мека сила" контролират бившите си колонии. Лондон държи 220 милионна Нигерия. Засега Париж държи 120 милионно ДР Конго.Русия няма такъв мощен "актив".110 милионен Египет е твърде самостоятелен а 120 милионна Етиопия е разкъсвана от противоречия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой какво държи ?

    30 Авг 2023 19:55ч.

    Французите ги удрят по ръцете американците, каквото държат го изпускат, а американците го сграбчват. В страни лукаво чака жълто човече с дръпнати очи и огромен инвеститорски портфейл. На този фон местните чернокожи веят руски знамена с празна надежда че някой друг ще ги нахрани... Царство му небесно на Пригожин !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    31 Авг 2023 1:20ч.

    Дори и да ни се иска, Русия не е слънце и не е в състояние да огрее навсякъде. В случая се разпада една постколониалната система, за да се изгради неоколониална такава! Американците просто искат и те парче от Африка! Скоро, мисля, че беше президента на ЮАР, който в открит текст каза, че Африка се нуждае от парите на Китай, сигурността на Русия и дипломацията на САЩ! Съвсем сериозно! Така че франсетата са следващите пуснати на пързалката след германците. Едните изгърмяха с цял поток, а другите с цял континент! Нищо особено не се случва! Просто тече поредното преформатиране на света!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какво се случва ли?

    30 Авг 2023 20:03ч.

    Пичове, Африка надига глава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • най-богатият континент, с най-бедното население

    30 Авг 2023 20:10ч.

    Стъпват върху злато и диаманти с боси крака и няма какво да ядат. Континент ограбван от европейците стотици години. Това свършва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ограбвани от западно европейците

    30 Авг 2023 20:33ч.

    Ние нямаме нищо общо с колониниалната вековна политика на запдняците. После западът бил еди какво си, мечта. Да, крадат, убиват, после демократи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това свършва.

    30 Авг 2023 21:35ч.

    Свършва. Идват американците и китайците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    30 Авг 2023 20:04ч.

    Кой беше тоя Пригожин? А сега сериозно.Американците странят от Африка открай време.Според мен се пазят за да не възпламенят собствените си негри.Именно в опит да тушира този проблем Вашингтон през 1841г създаде Либерия и я направи първата свободна негърска африканска държава и втора в цяла Африка след Етиопия. Не му трябва Африка на Вашингтон.Той си има такива прекрасни метреси, като Япония, Германия, Южна Корея и так далее.Но виж ако става въпрос за югоизточна Азия си пази териториите. Как бързо си върна обратно Филипините...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    31 Авг 2023 1:26ч.

    Пич, метресите няма да ги задоволят със суровини и стратегическо предимство! Светът ще се ръководи, поне засега, от три центъра. И трите трябва да имат паритет в разпределението на геостратегическите активи! Китай и Русия вече са в Африка. Просто третият в момента си настанява и той задника! /без извинение/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    30 Авг 2023 20:14ч.

    свалят президенти слуги на запада и по специално на франция както виждаме хората в нигер и габон приветстват новите управници и не протестират франция векове ги интегрира и сега виждаме мизерия и нищета в 21 век

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американците си и имат Европа

    30 Авг 2023 20:35ч.

    Но са в Африка, червен кръст, еболата, "помагат".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    30 Авг 2023 20:36ч.

    Тюююю, начи в Габон има офицери... У нас- не!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясно...

    30 Авг 2023 20:37ч.

    Неоколониализмът предизвика неодеколонизация, която се прояви в удобен международен момент - светът се пренарежда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    30 Авг 2023 21:00ч.

    Украинските герои устроиха тази нощ истинска Нощ на дългите дронове. Нападнати са Москва, Брянск, Орел, Ристов, Псков. Особено в последния са разрушени поне 4, а вероятно около 10 самолета Ил76. Това летище е центъра на руските т.н. ВДВ. И Украйна просто им го нахака ! Браво ЗСУ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    30 Авг 2023 21:11ч.

    куку.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    30 Авг 2023 22:16ч.

    Руснак, не го буди нека сънува

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лебенсвелт

    30 Авг 2023 22:22ч.

    Лошото е, че сънищата му увличат даже и подготвените. Просто е луд, като всяка йудейска издънка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    31 Авг 2023 1:30ч.

    Сега разбра ли защо Окрайнината или ще се подчини на всички условия на бившия Център, или ще победи Русия, а след това Полша, Унгария, Румъния, а може би и съюзените КНР/САЩ + Тайван.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    31 Авг 2023 1:43ч.

    Бай син, не омаловажай факта че и Москва превзеха, че даже и кремъл е превзет.. ноща на дългите локуми скоро ще свърши брат..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    30 Авг 2023 21:08ч.

    Демокрацията страдала ...8) тия франсета за балами имат хората. Бонго-татко и Бонго-син управляват там от 63 години, откакто са получили "независимост" през 1960 .... Ква демокрация, кви 5 лева...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те не лъжат

    30 Авг 2023 21:22ч.

    Демокрацията е вид управление, пише си го в сериозните им речници. Демокрацията е управление елементарно казано, крал, аристокрация, олигархия. И се върти. Кралят умира, обкръжението му пада ниво олигархия, започва битката наново, някой аристократ заема мястото на краля, олигархията става аристокрация. Колко пъти го пиша, демокрацията е вид управление и нищо повече. Тук народът е без значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На времето учителката ми по география др.

    30 Авг 2023 21:18ч.

    Майка на убития прокурор Николйа Колев, изключително добра женица, добра, добра, ..... та тя ни изпитваше на дъската да посочим 6 държави в Африка за шестица. Надпреварвахме се кой да излезе на дъската. Не само за Африка разбира се. Чудя се днешните млади дали знаят и две държави от този контонтент кои са. ................. Сринаха образованието тотално!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    30 Авг 2023 22:47ч.

    Щяха да напиша "година" , но май навлизаме в декада на африканските преврати. Освен старите "колониалисти", арабите(там е трудно да отделиш джихадистите) , Израел -Китай се завърна след Дципин, но с пари, не с червената книжка на Мао, а и Русия прави играта гореща. Африканците има много да патят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Африканците като че ли не са патили досега

    30 Авг 2023 23:36ч.

    Тоя вековен колониализъм там определено не е рай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    30 Авг 2023 22:48ч.

    Папа Римски попадна в сайта "Миротворец" на укронацирежима. Напразно пред 40 г. Западът ни надуваше неуморно главите, че уж наши хора и служби били виновни за атентата срещу папата. Днес, по логиката на подкрепящата пропагандна истерия, би следвало да съдейства на укрохунтата горкият Папа да бъде предаден за линчуване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прецедател на сос

    30 Авг 2023 23:12ч.

    Считано от четвъртък, 31 афгуст, на стената на столична общинав цял ръст започва да се прожектира флага на Габон. До второ нареждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    30 Авг 2023 23:19ч.

    Ся, аз ли съм дебил и ме разбирам ква е релацията между Папата, Миротворец и преврат в Габон или наистина някой чекиджия се изхвърли, щот го е напънало. И не ми пробутвайте Теория на Хаоса-на тая пеперудка ще и кусам крилцата с кеф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тъпанар

    30 Авг 2023 23:37ч.

    Връзката е в превратите бе, и не е задължително да е причинно-следствена, може да е просто асоциативна - напр. при разглеждане на картинки или припомняне на имена или действия на някого.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страхил Ангелов

    30 Авг 2023 23:20ч.

    Габон напуска ОПЕК през 1995 година и понастоящем НЕ Е член на организацията! В БТА явно са назначавали удобни, но им поставят задачи за умни.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    30 Авг 2023 23:32ч.

    Това е друга тема. Аз търсих Габон на картата, предполагам -при евентуален преврат у нас(по Микрон) повечето габонци също биха я ползвали за да открият България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    30 Авг 2023 23:39ч.

    Ха-ха-хха-ха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човече, ти сътвори вицът на деня:

    31 Авг 2023 1:30ч.

    Габонец търси на картата България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    30 Авг 2023 23:51ч.

    Но мимето може да ни осветли. Това му е хубавото на Гласове-все се случва някой тесен специалист, дали по Габон, дудук и флейта или партогенезата при листните въшки по поречието на Амазония и завишените нива на селен в почвата. Все има такъв. В краен случай ще питаме ЗИП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    30 Авг 2023 23:54ч.

    Ами, ще те осветли. И аз проверих къде точно е Габон на картата. Важното е, че можем да работим с карта. Ха-ха-ха... Добре, че покрай Нигер разбрахме, че не е Нигерия. Хах-ха-ха-ха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    31 Авг 2023 0:02ч.

    При мен, в неопределена ситуация, коментарът е от принципни положения(за кво друго са ти принципите?). Лато последните са следствие на възпитание, някакво образование(което поне е имало претенции за научност) и определена идеология . Но ме казвам веднага"те такова животно нема" , дори да ме е премазало току що. Приемам факти и пропуски. Но не и фон Деникен, "истината е някъде там" или qAnon. Като атеист не признавам Бог и Богове, но признавам християнологията за наука. Само изясних примципите, на сведущите по бит и душевност на Габон оставям да проведат фактите, подкрепящи като изключения правилата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    31 Авг 2023 0:03ч.

    ''Плачът на Франция" е смешен и жалък - каква е тази т.н. ''демокрация'' в Габон, след като една фамилия я управлява повече от 50 години?! Разбираемо е, че французите искат да получавт ресурси на много ниски цени, но сега това, ще се промени, а това не им е изгодно. Африка се събужда - богати на прир. ресурси държави, чието население е много бедно, не без съучастие на местните управници, ЕС, САЩ... В''райската градина'' на Борел някои от цветята май ще увяхнат?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    31 Авг 2023 0:08ч.

    Куриоз - Африка се опитва да се отърве от западния колониализъм, а ние се натискаме да заемем тяхното място ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    31 Авг 2023 0:09ч.

    Мимето отпадна, щото явно и тя ползва справочници(авторитети) и някакъв модел(както ни учеха-моделът на Бор за Атома е абсолютно неверен за цялата менделеева таблица, изключая водорода, но е инструмент за разбирането на квантовата механика). Остава ЗИП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смях

    31 Авг 2023 0:19ч.

    Хахаха, Мимата е женски шут. Хахаха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кольо

    31 Авг 2023 0:33ч.

    А ние кога ще се избавим от неоколонилизма? Отново ли ще чакаме Братята, който сега оплюват предателите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никога няма да ги дочакаш

    31 Авг 2023 0:56ч.

    така, че не се надявай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    31 Авг 2023 0:34ч.

    Кат ре фрасне с тигана не идвай да ми плачеш че мъжете никой не ги защитава от домашно насилие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    31 Авг 2023 0:46ч.

    Поклон пред Енрот, човекът си е свършил работата, тежка и кървава, след което, с чувство за изпълнен дълг си подал оставката. Не знам що един булевард не сме кръстили ма човека.След това почват "скандалите" с "братята". Минали през преврат, скандал за заеми, железници, Съединение, преврат, контрапреврат, един педераст за княз, Междусъюзническа, ПСВ след афера, Брестки мирен договор, кудето са понедени, дори врангеловата афера-разорубени от Стамболийски. Както казва Вазов-здраствуйте братушки(те са "братушките"-в смисъл, недораслото интелектуално по-малко братче) за съжаление у нас още мнозина смятат че "много"значи "прави"... камшик за тях, руски камшик(както откровенничи бирникът в Андрешко)... Но и туй няма връзка с Габон, а с експертите в Гласове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    31 Авг 2023 1:04ч.

    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Казимир_Ернрот Ето човек , за който една постколониална държава може само да се надява да и налее основите В нашият случай-просто малко е стоял. В случаят с Габон-явно и този шанс не са имали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо ми липсват

    31 Авг 2023 1:54ч.

    сенегалците на Чудомир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи