Фукуяма и сбърканите пророчества

Фукуяма и сбърканите пророчества

Представете си архитект, който проектира грандиозни кули, катедрали и мостове, които се срутват под тежестта на собственото си некадърно, неадекватно планиране, и падат в праха с катастрофални последици. Ще може ли такъв архитект да си намери работа, след като последните му проекти още се намират сред купчина унизителни и опасни руини? 

Нито една нормална компания или държава не би наела личност, маринована в репутацията на зрелищни и демонстративни провали. Но какво се случва, ако архитектът е интелектуалец, който вместо сложни съоръжения прави прогнози и стратегии за „международното положение“? Те също са зрелищно погрешни и се сгромолясват като фундаментално сгрешени сгради, но въпреки това техният автор продължава да получава поръчки. Коя от коя по-престижни, по-добре платени и агресивно рекламирани. В един момент срутилата се постройка дори се представя за шедьовър на архитектурата. Представете си подобно безумие.

Всъщност, няма нужда. Архитектите на провалените прогнози и идеи отново са тук. Готови с подробен и амбициозен строителен план. Всички знаем, че новият дизайн е като стария, само че нов, ако трябва да перифразираме други интригуващи класици на съвременния абсурд.

Тези своеобразни „мандарини“ на модерното мислене не се отказват. Ето го Франсис Фукуяма – мислителят, който ни снабди с най-масово разпространяваната заблуда на нашето време. Авторитетът на системата, интелектуалецът на режима, политическият гуру на либералната екосистема не е сменил професията и попрището, не се занимава с търговия на плодове или поправка на обувки. Не, той отново ни казва какво се случва, а което е по-важно – какво ще се случи. С всичко. И навсякъде.

Нека си припомним за Франсис Фукуяма. През 90-те той опраши либералния ред с фундаменталната си книга за края на историята, в която ни каза, че социокултурната еволюция е приключила и сме се срещнали с универсалната и финална форма на човешко управление – либералната демокрация. Малко идеи в човешкия опит са били по-погрешни и в същото време по-масово налагани. Няколко години след прогнозата за „края на историята“ беше болезнено ясно, че Фукуяма е говорил глупости. Представял е желаното за реално, пласирал е идеологията като заместител на действителността. Слагал е плюшени емоции там, където трябва да има гранитни факти. Той сам призна, че се е объркал и дори опита самоирония с фразата за „края на края на историята“, но след това веднага продължи с новите прогресивни пророчества.

В един по-логичен свят никой нямаше да взима Фукуяма насериозно след подобен провал. Той щеше да пише книги, да дава интервюта, да изнася лекции, може би да печели добре, но никога повече посланията му нямаше да се превръщат в основа на световен дискурс. Образно казано, от метрополия, Фукуяма щеше да стане периферия, дълбока мисловна провинция. Но не и в нашия свят. Ето го отново в сърцето на глобалния разговор - доминира информационния пейзаж с цитатите си.

От Ню Йорк до София „умните и образовани“ люде споделят и се прекланят пред новите интервюта и статии на либералния мислител с голямата грешна прогноза. Какви са шансовете Фукуяма отново да говори глупости? Явно няма значение. Днес той ни съобщава как „войната в Украйна ще спаси либерализма“. Ах, този либерализъм. Сега Фукуяма говори против Путин, както се очаква от него, но слага там още имена като Орбан и Тръмп. Те били заплаха за демокрациите, казва още човекът, който сложи край на историята. Нищо критично за Байдън, а и за Обама, подкрепен горещо от самия Фукуяма. Някой ще си помисли, че тези световни мислители са всъщност посредствени партийни пропагандисти. Този някой да не разчита на ласкави отзиви от медиите, обаче.

Защо се случва това? Защо западната информационна система ни сервира шарлатани и тяхното „змийско масло“ като единствена и последна истина? Колко ниско мнение имат медийните властелини за нас?

Не е само Фукуяма. При всяка световна криза като по алгоритъм се споделят специално написаните по повода статии на интелектуалеца Ювал Ноа Харари, почитан като божество сред техно бароните и либералните елити. В първите седмици на пандемията Харари написа как представители на точно тези елити трябва да са единствените със свобода на придвижване и привилегии по време на карантина. Чудно защо го харесват толкова. Проблемът е, че го споделяха и хора извън дефиницията му за „избрани“. Тогава Харари хвалеше Китай и удряше по Тръмп. Днес пък пише как „Путин вече загуби тази война“, но също и как „в Украйна е заложена на карта посоката на човешката история“. Същата история, която трябваше вече да е свършила, нали?

Фетишистите на тема дипломи и експертиза постоянно се смеят на простолюдието, което се хващало на пропаганда и езотерични измислици. А после същите споделят Фукуяма и Харари като безпогрешни тотеми на истината. Тях и всички останали, официално одобрени „глобални мислители“, обединени от минало на свирепо сгрешени прогнози. В България също има такива „шамани“. И още ги споделят. Някои пишат за „Ню Йорк Таймс“. Там грешните прогнози и лошите идеи са в добра компания.

Икономистът Томас Соуел има страхотна книга за „вулгарната гордост на интелектуалците“, които никога не носят отговорност за провала на идеите си. След години това, което Фукуяма и компания пишат днес, вероятно ще изглежда нелепо. Но те пак ще пишат, пак ще ги налагат и пак ще им вярват. Наречете го проклятието на „либералните Касандри“. Те ще са с нас до края на историята, че и след това. 


Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • Мутра

  27 Март 2022 13:28ч.

  Абе, Владко Фукуяма много отдавна призна, че е сгрешил. А това, че ти не си разбрал си е твой проблем. Чети преди да пишеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  27 Март 2022 13:49ч.

  Проблемът на Фукояма не е че е сгрешил, а че не може да аргументира и обясни защо е очевидно прав, дори и на биологическо равнище! Масовият контрол над съзнанието в колектив, може да обясни "краят на историята", или по точно увредената човешка памет и контролиран разсъдък, благодарение на "смарт и ИТ революцията"!Неолибераският рай е всъщност ад, за останалите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  27 Март 2022 13:52ч.

  Ако можеше да редактираш на такова равнище, няма история, няма биология и няма нищо, критически хаос... Онзи ден кандидат за върховен съдя в САЩ не можеше да даде дефиниция на думата жена, защото не била биолог, въпреки че самата се представя за "силна черна жена"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  27 Март 2022 13:57ч.

  Либераската вяра представлява, че благодарение на смарт технологиите човек може да бъде всичко каквото си поиска и когато си поиска, без да е необходимо никакво усилие, само принадлежност и отказване от душа и индивидуализъм! Ама не върви Франсис да обяснява, че става дума за сделка с дявола- мошенгия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фукуяма сътвори своеобразен

  27 Март 2022 14:09ч.

  идеологически Холивуд - и примитивен като концепция, и манипулативен. Сега прави опити да "спаси" излиняващия си авторитет. Последното му интервю, в което именно твърди, че войната щяла да спаси либерализма, е просто тюрлюгювеч: https://unherd.com/2022/03/this-war-can-save-liberalism/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  27 Март 2022 15:45ч.

  Очевидно човекът пише това , за което му плащат и няма нищо общо с логично обоснованата научна мисловна дейност !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въздухар

  27 Март 2022 16:12ч.

  Фукуяма просто е един либерастен социален инженер, пълен въздухар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  27 Март 2022 16:35ч.

  Нито го знам, нито го познавам тоа Фук у яма, ама трябва да напиша нещо, да не изоставам от натегача Мутрата! Край ли е на историята, либераст ли е тоа Фук като Мутрата или обикновен пендергаст, какво значение има? Гледам да не мислим много, че започва да ме боли между ушите и чувам кънтене като от празна боклукчийска кофа, ритната от пияна Мутра!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  27 Март 2022 18:20ч.

  (Владимир Владимирович Путлер 27 Март 2022 16:35ч. ......., ама трябва да напиша нещо,..... или обикновен пендергаст,... Гледам да не мислим много, че започва да ме боли между ушите и чувам кънтене като от празна боклукчийска кофа,....!):реникъ,путлер,речникъ ( това съ мисленето сириозну ли) Отговри

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • койчо

  27 Март 2022 18:23ч.

  И двамата мислители, споменати в материала, са онтологично предопределени за вечни глашатаи на ултра либерализма: единият е с екзотично азиатско потекло, другият - хомосексуалист. Ако бял, хетеросекскуален мъж си беше позволил подобни изцепки, отдавна да е пратен в чистилището на либералната идеология, изразяващо се в пълна забрава и игнориране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ друг

  27 Март 2022 19:23ч.

  Проблемът не е в повтарящите се грешки на Фукуяма, а в невъзможността на съвременната либерално-капиталистическа хедонистично-потребителска цивилизация за която часовникът отчита последните минути и секунди. За да даваш правилни прогнози ти е необходима верна теоретична база, а днес кой си спомня за Лудвиг Берталанфи ... Всичко друго е от Лукавия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  27 Март 2022 20:11ч.

  Мащаб, съдържание и съдба на АГИТПРОП-чик от "Георги Кирков". Спънал се прислужник с таблата чаши шампанско по стълбата към Окончателният БАЛ. И за да не обиждам Седларов със сравняване чрез възклицанието: - „Лошо Седларов, лошо!“ Та в същност то става: - "Лошо Фуки, лошо!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Представете си архитект, който проектира грандиозни кули, катедрали и мостове, които се срутват под тежестта на собственото си некадърно, неадекватно планиране, и падат в праха с катастрофални последици."

  28 Март 2022 9:08ч.

  Работата на 99.19% от всички видове -лози и аналлизатори може да бъде описана по този начин, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи