FT: Си Дзинпин казал на Фон дер Лайен, че САЩ се опитват да подтикнат Китай да нападне Тайван

FT: Си Дзинпин казал на Фон дер Лайен, че САЩ се опитват да подтикнат Китай да нападне Тайван

Автор: Хенри Фой за "Файненшъл таймс" от Брюксел

Според източници на "Файненшъл таймс" китайският президент Си Дзинпин е казал на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Вашингтон се опитва да подтикне Пекин да нападне Тайван.

Китайският лидер е предал това предупреждение и на администрацията в собствената си страна, заяви един от източниците ни.

Си е отправил предупреждението на среща с фон дер Лайен през април 2023 г., която е била описана пред Financial Times от няколко души. Той казал, че САЩ се опитват да подмамят Китай да нахлуе в Тайван, но Пекин няма да се хване на въдицата.

Тази информация дава възможност да се надникне в мисленето на Си по отношение на Тайван - най-наболелият въпрос в отношенията между САЩ и Китай.

Някои китайски учени и пенсионирани военни твърдят, че Вашингтон се опитва да провокира Пекин, като предоставя оръжия на Тайван и прокарва други мерки, за да подмами Китай към военна конфронтация.

В изказване пред Азиатското общество през януари Цуй Тианкай, бивш китайски посланик във Вашингтон, заяви, че Китай "няма да падне в капана, който някой може би ни подготвя", с което намекна за САЩ.

Забележката на Си към фон дер Лайен е първият известен случай, в който той прави това твърдение пред чуждестранен лидер. Си каза също, че конфликт със САЩ би унищожил много от постиженията на Китай и би подкопал целта му да постигне "великото подмладяване" до 2049 г.

"Ако Си наистина вярва, че САЩ активно се стремят към конфликт с Китай заради Тайван, тогава опасенията, че Си е създал информационен вакуум или по друг начин получава лош съвет от подчинените си, са тревожно верни", казва Джуд Бланшет, експерт по Китай в мозъчния тръст CSIS.

Разкритието идва в момент, когато напрежението в Тайванския проток е високо. Китай отговори на встъпването в длъжност на Лай Чинг-те като нов президент на Тайван през май с мащабни военни учения около острова. Пекин определи Лай като "опасен сепаратист".

Вашингтон е задължен да помага на Тайван да осигури собствената си отбрана съгласно Закона за отношенията с Тайван. Но администрацията на Байдън отдавна подчертава, че не подкрепя тайванската независимост и се противопоставя на едностранните промени на статуквото.

През последните години нараснаха тревогите на Китай относно намеренията на САЩ, както и опасенията на САЩ относно напористата китайска военна активност около Тайван.

Един китайски академик заяви, че Вашингтон "активно насърчава силите за независимост в Тайван" и САЩ знаят, че ако те преминат червената линия, като обявят независимост, Китай ще бъде принуден да предприеме военни действия.

Бланшет заяви, че едно от възможните обяснения за коментара на Си е, че някои подчинени се опитват да го отклонят от по-агресивна политика.

"Каквото и да е обяснението за коментарите на Си, ясно е, че средата за вземане на решения - и информацията, която се подава към нея - се изкривява или от лейтенантите на Си, или от собственото му автократично поведение", каза Бланшет.

Бони Глейзър, експерт по Китай от German Marshall Fund, заяви, че коментарът може да е бил част от опита на Китай да откъсне Европа от САЩ по тайванския въпрос, но е възможно и Си да е повярвал в него.

Китайското посолство във Вашингтон не коментира забележката на Си, но заяви, че САЩ продават оръжия на Тайван и подкрепят "сепаратистките сили за независимост".

Говорителят на Фон дер Лайен заяви, че тя не разкрива подробности за частни срещи. Белият дом се въздържа от коментар.

 

Източник: Financial times

Превод: "Гласове"

 

 

 

Коментари

  • "Ако Си наистина вярва, че САЩ активно се стремят към конфликт с Китай заради Тайван"

    16 Юни 2024 12:36ч.

    Не бе, мисирко, САЩ искат да вкарат Китай във война и толкоз. През кура им е Тайван и тайванците. Е, ще поскъпнат айфоните за някое време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    16 Юни 2024 12:46ч.

    Китай не се "потдава на провокации". И Коба така не се потдаваше... :)) Все пак са от едно тесто месени.Агресия "навътре" вместо "навън". Колкото повече време минава толкова по- намаляват шансовете Пекин да гепи Тайван.Времето може да направи на пясък и най-твърдата скала. Ще се пръкне без особен проблем ТАЙВАНСКА НАЦИЯ и после оди гони дивото.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    16 Юни 2024 12:48ч.

    Ами. САЩ опитаха веднъж и им се получи. Що да не опитат пак? Няма празно. Ше ги въвлекат. Ще се стигне в крайна сметка до това, че самите китайци ще бутат Си, защото няма да траят провокациите. Но преди да се разправят с Русия това е невъзможно. Затова е важно, как Си ще се сдуши с руснаците. Засега Си повтаря руските грешки - разпита на разум, но това не почива на реалности. И затова такива предупреждения са удар във въздуха. Но следваше да бъдат направени - все пак трябва постоянно да доказваш, че си разумен и отговорен, макар на всички да е ясно, че насреща си имаш идиоти в медицинския смисъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • авитохол

    16 Юни 2024 12:53ч.

    Нищо ново под слънцето. По същия начин Рузвелт и притискал и унижавал японците, за да нападнат Пърл Харбър. Американският народ твърдо не е искал война, така че е трябвало Америка да бъде нападната. Но май китайците са по-хитри...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Й.В. СТАЛИН: Слабите ги бият!

    16 Юни 2024 12:53ч.

    Си Дзинпин е далеч по-адекватен ръководител от власовеца Путин, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Й.В. СТАЛИН: Слабите ги бият!

    16 Юни 2024 13:03ч.

    Ех, все разбирачи тука. Западът винаги е предизвиквал конкуренцията да направи първи ход, преди да се е подготвила на 100%. Затова е цялото нещо - Китай че завърши своята военна програма през 2027 г., а Русия през 2025. Зорът е сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Блага

    16 Юни 2024 13:09ч.

    Че то това се знаеше още от миналата година. Типично в стила на американската политика, заимствано от римските легионери:разделяй и владей! Сега всичко зависи от това Китай да не им се връзва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво ще стане, когато...

    16 Юни 2024 13:25ч.

    Калифорния и Тексас се отделят от САЩ, Русия и Китай ги въоръжат, както и Мексико и САЩ ги нападне, за да не го нападнат те? Калифорния самостоятелно е доста богата държава. Е, и там спира тока редовно, но сигурно са диверсии. А бившият им губернатор изкарва пари с реклами за строителни магазини, но хайде, парите не миришат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дарт Вейдър

    16 Юни 2024 14:04ч.

    Те този сценарий нали вече го проиграха в Украйна - хем да се бият с руснаците, хем да умира друг народ, хем руснаците да излязат виновни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    16 Юни 2024 14:46ч.

    Че тази практика на провокации е успешна, е ясно. Въпросът е, дали Западът си е направил добре сметката за след началото войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи