Френското външно министерство заяви, че Макрон се обажда на Путин предимно след молби от Зеленски

Френското външно министерство заяви, че Макрон се обажда на Путин предимно след молби от Зеленски

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Френският президент Еманюел Макрон се обажда на руския лидер Владимир Путин предимно след молби от украинския държавен глава Володимир Зеленски и винаги в координация с нашите съюзници. Това заяви говорителката на френското външно министерство Ан-Клер Легендр в интервю за RTVI в събота. От началото на конфликта в Украйна Макрон е провел многобройни телефонни разговори с Путин, като общата продължителност на разговорите им, по изчисления на самия френски лидер, е надхвърлила 100 часа. 

"Френският президент Еманюел Макрон се обажда на руския президент Владимир Путин главно по молба на украинския президент Володимир Зеленски и винаги в координация с нашите съюзници, за да се поддържа канал за диалог", отбеляза Лежандре. "Защо го прави? Защото нашата оценка е много проста: виждаме много добре, че днес разговорът се води с оръжие, времето за преговори все още не е дошло, но ще дойде момент, в който, предвид подкрепата, която оказваме на Украйна на място, украинците ще решат, че е дошло времето за преговори, за да постигнат връщане на териториалната си цялост и суверенитета си." "Ето защо смятаме, че е полезно да поддържаме този канал за диалог", заяви говорителката на френското външно министерство.

"Освен това, по искане на Зеленски, президентът Макрон успя да обсъди някои въпроси с президента Путин, а именно относно атомната електроцентрала в Запорожие, чиято безопасност продължава да ни тревожи", каза Лежандре. Тя подчерта, че "тези контакти позволиха да бъдат изпратени наблюдатели от Международната агенция за атомна енергия".

Представителят на френското външно министерство подчерта, че според Франция е важно да се запази отворен канал за диалог с Русия, за да се разреши украинският конфликт.

"Важно е да запазим този канал за комуникация отворен, а също така е важно да се опитаме да насърчим някои въпроси, повдигнати от украинската страна", заяви говорителката на външното министерство. Запитана кога Макрон очаква да проведе нов телефонен разговор с Владимир Путин, тя отговори, че "не знае това" и препоръча да се попита Елисейския дворец.

От началото на конфликта в Украйна Макрон е провел многобройни телефонни разговори с Путин, като общата продължителност на разговорите им, по изчисления на самия френски лидер, е надхвърлила 100 часа. 

 

Коментари

  • Макрон

    04 Фев 2023 16:20ч.

    се е бил обаждал по молба на Зеленски и въобще не се е притеснявал от парад на руски танкове по Шанзелизе и пред Айферовата кула.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айферовата кула

    04 Фев 2023 16:27ч.

    Макрон си гледа бабата и претака Зелето от време на време, да не сагяса, че много смърди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по молба на Урсула

    04 Фев 2023 16:32ч.

    Излязоха информации, че Макрон е звънял на Путин по молба на гинеколожката Урсула, която се е притеснявала преди посещението в Киев заедно с еврокомисарите. Путин пак постъпи джентълменски, защото нямаше руски ракетни удари, въпреки, че укронацистите обявиха измислена въздушна тревога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новота длъжност на

    04 Фев 2023 16:34ч.

    Президента на Франция вече е говорителят на Зеленски, г-н Макрон, по съвместителство и Президент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудно!

    04 Фев 2023 16:52ч.

    Какви нерви има Путин, за да търпи 100 часа празни приказки? Играта не е чиста. Хитлер защо не се е обаждал на Сталин по телефона? Единствено българският посланик в Москва по време на Великата отечествена война на СССР срещу фашистка Европа е бил някаква потенциална връзка. Тази война не е съвсем война, а е месомелачка на славяните и разчистване на териториите заплюти от талмудистките секти за нова юдео-сатанинска държава - Днепропетровск (Днипро)-Запорожие-Херсон-Николаев-Одеса + Крим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макрон е некомпетентен мошеник

    04 Фев 2023 16:54ч.

    Ердоган: "Човекът начело на Франция няма качества за държавен глава. Имал съм много срещи с него, но той не е честен. Знам, че това, което говоря сега, ще бъде предаденo във Франция. Но той не е честен..." Видео: https://twitter.com/abdbozkurt/status/1620322150594023424

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    04 Фев 2023 17:07ч.

    бабоебеца..не е мъж...няква...п...а Аман! Путин е сериозния мъж. Руснаците показват класа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    04 Фев 2023 17:39ч.

    микрон + Зеле = BDSM relationship?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    04 Фев 2023 18:18ч.

    Сто часа мазно лъготене ? И, Владимир Владимирович е търпял мушенгиите на Баболюба ?! Ето врядли !!! Както казва Боко ПръстОВЕТЕ: ,, ... Голяма спасиба ... ", ама всякакви френски предложения ( включително и това, касаещо нас да пуснем БЮРМ за преговори относно ЕС ) Макрон да си ги завре ..... . всички се сещате къде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кат свърши войната

    04 Фев 2023 19:17ч.

    Ако е жив ще му звъни само Лукашенко и той ако е жив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой да е жив - ЕС и фащ?

    04 Фев 2023 22:01ч.

    Цаце, баце, ма си и Идиот, еша си нямаш! Козяк, козяк, незачет! Опорките днес много нефелни, бе! Не може ли нещо по-друго? И сменете дежурните тъпаци, че дамо ви вредят! А, и баце, днес козяшки лебец нема да има за тебе! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    04 Фев 2023 19:19ч.

    Средно по 15-20 минути разговори дневно с Путин. Колко ли си е говорил с Жак Атали, с Дейвид де Рокфлер...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    04 Фев 2023 20:39ч.

    Интересно за всичките тези 100 часа дали са намерили време да засегнат и темата възможно ли е да се постигнат Мински споразумения - 3, които да се спазват още по-принципно и задълбочено от първо и второ издание?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Colegues

    04 Фев 2023 21:03ч.

    Това че Макрон е говорил 100 часа с Путин по молба на Зеленск (=САЩ), не е интересно. Интересно е защо ПУТИН. Е. ГОВОРИЛ 100 ЧАСА ? Явно с Макрон са от един екип. Така да се каже - колеги.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    04 Фев 2023 22:40ч.

    Той не е говорил - дигал е телефона, оставял онова да си дърдори и си е дремвал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кукли на конци

    05 Фев 2023 3:18ч.

    които дърпат конци на други марионетки. Театър на абсурда. Шекспир: "Целият свят е сцена." Не е от сега. Всяка крушка си има опашка. Нашият проблем е, че наши и чужди западнали политици ни навряха между шамарите. И докато Макрон си говори с Путин, а Путин си говори с Байдън, Байдън - със Зеленски, Зеленски - с Бенямин Нетаняху, Бенямин Нетаняху - със Зеленски,Коломойски и Путин; а над всички е сянката на Цион в най-сатанинския й вид - юдео-талмудистката секта с главен център в Ню Йорк и с вторични метастази в Лондон, ЕС, Украйна и Русия, то от време на време, за да не задрямват докато си плямпат и избиват православните славяни в Украйна и в Русия, на нас ни бият по един шамар, че и ние да се събудим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ан-Клер Легендр: Днес разговорът се води с оръжие, времето за преговори още не е дошло

    04 Фев 2023 21:55ч.

    "Но ще дойде време, когато предвид подкрепата, която оказваме на Украйна на място, украинците ще решат, че е дошло времето за преговори, за да осигурят връщането на тяхната териториална цялост и суверенитет. Ето защо считаме за полезно поддържането на този канал за диалог. Не се заблуждаваме: досега Русия не е показала никакво желание за преговори. Нито призивите, които бяха отправени, нито реториката на дискусията показаха реално желание за преговори. Съдейки по динамиката на място <…>, днес Русия няма желание да започне смислени преговори. Днес на масата за преговори има предложение – това е мирният план от десет точки на президента Зеленски, който ние напълно подкрепяме." Цялото интервю: >>> https://rtvi.com/news/moment-dlya-peregovorov-ne-nastupil-press-sekretar-mid-franczii-o-kontaktah-s-rossiej-podderzhke-ukrainy-i-deyatelnosti-chvk-vagner-v-afrike/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За това дали доставката на оръжие за Украйна означава съвместно участие в конфликта с нея

    04 Фев 2023 21:57ч.

    "Ние не сме във война с Русия. НАТО не е във война с Русия. Никой от нашите европейски и американски партньори не воюва с Русия. Доставката на оборудване на държава за самоотбрана - както е предвидено в член 51 от Устава на ООН - не представлява съвместно участие във военни действия. Тоест тук в никакъв случай не говорим за съвместно участие във военни действия, каквато и да е техниката. И това, което правим днес, го правим, за да укрепим способностите на Украйна, за да може тя да възвърне териториалната си цялост и суверенитета си <…> Това е позицията на всички наши партньори в Европа и в света и ние ще се придържа към него. Министърът на отбраната ни обяви нови доставки на техника. Франция пое значителни задължения за доставка на оборудване за Украйна. Имаме доставени системи за противовъздушна отбрана. Ние първи обявихме доставката на леки танкове. Днес ние допълнително укрепихме потенциала на украинската артилерия: вече изпратихме 18 оръдия Cesar и изпращаме още 12 в Украйна. И заедно с това провеждаме обучение, тъй като трябва да помогнем на украинските военни да се обучават на място. Европейският съюз планира да обучи 15 000 украински войници, Франция ще обучи 2000 във Франция и Полша. Комуникираме много тясно с всички наши партньори. Ние си сътрудничим в рамките на НАТО, както и с нашите партньори от Г-7 и, разбира се, в рамките на Европейския съюз. Струва си да се подчертае безпрецедентното единство на Европейския съюз и всички наши партньори по отношение на нашата подкрепа за Украйна. Това единство не се е променило от началото на конфликта и остава непоколебимо по отношение на продължаването на тази политика. Разбира се, ние действаме допълващо: не всеки оказва еднаква подкрепа на Украйна. Ние правим това в съответствие с нашите национални възможности и най-вече в съответствие с нуждите, изразени от украинските власти във всяка от нашите страни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За позицията на Франция относно необходимостта от трибунал за военни престъпления в Украйна

    04 Фев 2023 21:58ч.

    "Франция има много ясна позиция, за нас има един принцип: военните престъпления, извършени в Украйна, не могат да останат ненаказани. Всичко това трябва да бъде предмет на справедливостта и справедливостта трябва да бъде въздадена. От самото начало на кризата. Франция подкрепя Международния наказателен съд, който е основният разследващ орган за военни престъпления. В същото време увеличихме финансирането за Международния наказателен съд, предоставихме и експертиза: днес в Украйна е разположена лаборатория за идентифициране на жертви. Така ние предоставихме много ценна техническа помощ при ДНК идентификацията. Предоставихме го и на Главната прокуратура на Украйна. Освен това, заедно с някои от нашите партньори и по искане на украинците, ние проучваме възможността за създаване на специален трибунал. Нашата позиция по този въпрос е много проста. Тя трябва да бъде полезна, да добавя стойност към работата, която вече е извършена от Международния наказателен съд, и да има достатъчно международна легитимност, за да доведе до резултати. И нашата позиция наистина е следната: борбата с безнаказаността е приоритет за Франция що се отнася до конфликта в Украйна."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За намаляване на зависимостта на Франция от руската енергия

    04 Фев 2023 21:59ч.

    "Ние сме разработили девет пакета от санкции, които са наложени на Русия, на нейната военна икономика, особено на енергийния сектор, разбира се, и тези промени имат необратим ефект. Днес зависим от руския газ само с 8%, докато в началото на миналата година тази зависимост беше над 40%. Тази промяна е необратима, защото е стратегическа промяна, изключително дълбока в структурирането на европейския енергиен микс, и е промяна за бъдещето. Направихме същото с петролното ембарго, а също и с огромни загуби: днес, според нашите оценки, Русия е загубила 50 милиарда приходи от енергия само през 2022 г. Това е частта за енергията. Другата част се отнася до достъп до технологии, позволяващи бойни действия. В тази област ние взехме абсолютно радикални мерки... и днес, например, руската авиация вече няма достъп до компонентите, необходими за поддържане на бойните си самолети."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За отношението на Франция към ситуацията в Нагорни Карабах

    04 Фев 2023 22:02ч.

    "Днес сме изключително обезпокоени от блокадата на Лачинския коридор, непрекъснато настояваме този коридор да бъде отблокиран и да се доставят храни и хуманитарна помощ на населението. Съществува реален риск от сериозна хуманитарна криза в Нагорни Карабах. Освен това ние искаме и подкрепяме възобновяването на преговорите между Армения и Азербайджан. Има европейско посредничество, което ние безусловно подкрепяме. Благодарение на президента на Франция представители на двете страни успяха да разговарят помежду си в кулоарите на срещата на върха в Прага през октомври миналата година - че решихме в тази рамка да изпратим мисия на ЕС на границата от Армения през за да се намали напрежението и да се гарантира спазването на нейните граници. Мисля, че нашата подкрепа беше изразена на най-високо държавно ниво. Президентът на Франция лично положи всички усилия, за да можем да подновим преговорите и тази ситуация да бъде решена и напрежението да бъде намалено."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За това дали има връзка между изтеглянето на войски от Франция от Франция с дейността на ЧВК Вагнер на континента

    04 Фев 2023 22:03ч.

    "Мисля, че това е напълно погрешно. Мисля, че това представяне на конфликта между Франция и Русия чрез Вагнер е измислена идея. Днес това, което виждаме по отношение на Вагнер, всъщност е политика на хищническо завземане на африканския континент. Виждаме намесата на Вагнер в Мозамбик, в Централноафриканската република, в Мали. И всеки път виждаме явно влошаване на ситуацията със сигурността, актове на насилие срещу цивилното население, политика на ограбване на природните ресурси на тези страни. И като цяло това е пряко предизвикателство към суверенитета и сигурността на африканския континент. И това очевидно е причина за безпокойство, но няма нищо общо с борбата между Франция и тази организация. Сега Вагнер провежда опортюнистична политика на дестабилизация, а президентът на републиката я нарече „хибридна война“. И ние много добре виждаме, че – независимо дали в Украйна, в Русия или на африканския континент – Русия използва средствата на хибридната война, тоест манипулацията на информацията, която, както виждаме, се използва в огромен мащаб днес. И, за съжаление, населението на Русия без съмнение е първата му жертва, тъй като пропагандата и манипулирането на информацията не позволяват днес да се получи надеждна и безплатна информация. САЩ наистина включиха Вагнер в санкционния списък на престъпните организации. От наша страна Вагнер и голям брой предприятия, свързани с Вагнер, вече са включени в списъка със санкции на ЕС днес. Те са там повече от година при различни режими: режимът на санкции, свързан с войната в Украйна, режимът на санкции, свързан с човешките права. Тоест тези санкции вече съществуват в Европа срещу Вагнер и някои лица, свързани с него."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО

    04 Фев 2023 22:05ч.

    "Дадохме на Украйна статут на кандидат-член на Европейския съюз. Това беше много важно решение, взето от Европейския съюз по време на френското председателство през юни миналата година. И мисля, че това означава две неща: в същото време означава много сериозна политическа подкрепа... и също отразява избора, който украинците са направили - да преминат към начин на живот, към система на върховенство на закона, към демокрацията, която в техните очи е Европейският съюз. Влизането в НАТО... днес този въпрос не стои на дневен ред. Сега има конфликт, но няма да припомням историята, политиката на отворени врати на Северноатлантическия алианс и принципите на Хелзинкските споразумения, които бяха подписани от СССР и след това признати от Русия, за свободата на всяка държава да има възможност да избира своите съюзници."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За позицията на Франция относно ситуацията с Михаил Саакашвили в Грузия и влошаването на здравето му

    04 Фев 2023 22:08ч.

    "Изразихме нашата загриженост за здравословното състояние на Михаил Саакашвили, който сега е в ареста, и в тази връзка нашият посланик в Грузия, заедно с неговите европейски партньори, се обърна към министъра на правосъдието на Грузия, за да привлече вниманието към условията на задържането му, така че тези условия да отчитат здравословното му състояние. Продължаваме да следим отблизо тази ситуация."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    04 Фев 2023 22:18ч.

    Боли ме фара, какво казал франсето. Руснаците ги бъхтят, като маче в дерек в Африка и сега цвилят, като ощипани булки. Колкото до Макрон, руснаците не веднъж са заявявали, че няма за какво да се общува с тоя. Свършиха масалите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От интервюто на говорителката на френското външно министерство пред RTVi

    04 Фев 2023 22:32ч.

    Ясно се вижда от двамата - Макрон и Путин кой е "мека мария". Путин е този, който не предприема нищо освен криене в бункерите си и появяване в предварително контролирана среда с фалшиви статисти и очаква удобен момент да се оттече. А Макрон води принципна и последователна политика, ползвайки езика на дипломацията, когато е небходимо с безумный самодержец на глиняных ногах, который рухнет при малейшем дуновении ветра перемен. Русия ще рухне, съборена от вътрешни центробежни сили, защото обкръжението на Путин сам си отряза пътя към цивилизацията и провали демократизирането и прогреса на Русия. Защото Русия на Путин днес е завоевателна империя, устремена към колонизация и геноцид на народите в РФ и съседите й. В регионите на РФ липсва подкрепа за коренното население от централните власти в Кремъл, иам проблеми за запазването на езика, културата и националната идентичност на коренното население, има постоянна русификация и асимилация, както и постоянна експлоатация на регионите от центъра и олигарсите, природните ресурси се изпомват от регионите и се налагат икономически ограничения за коренното население, частично или напълно липсват местни елити, които биха могли да защитават интересите на териториите и техните коренни народи пред централните власти. Ето, например, вече има Форум на свободните народи на Русия за деимпериализация и деколонолизация, които са разчертали картата на Русия на нови 43 (засега) автономни или независими републики в или извън РФ. >>> https://freenationsrf.org/#goals

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    04 Фев 2023 22:41ч.

    Те руснаците много правилно оцениха принципната и последователна политика на Макрон, а и самия него. Той е Ердоган го оцени наскоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    04 Фев 2023 22:48ч.

    Дори и Байдън си даде оценката, като измъкна договора на франсетата за подводниците с Австралия. Очаквано, последователния Макрон, не направи нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Френската позиция по въпроса с касапницата в Украйна

    05 Фев 2023 3:28ч.

    е много проста. Войната трябва да продължава. Касапницата трябва да бъде полезна, да добавя стойност към работата, която вече е извършена по изземване и транспортиране на органи на прясно убити войници за нуждите на западналата западна цивилизация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западналите пропагандатори на запада

    05 Фев 2023 3:32ч.

    никога нямат собствено мнение. Затова постват дълги чаршафи с чужди мисли. Роботите не мислят самостоятелно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ 05 Фев 2023 3:32ч.

    05 Фев 2023 15:57ч.

    Постнатите "чаршафи" са от интервюто казани от г-жа Ан-Клер Легендр, защото редакцията на "Гласове" удобно е спестило. И са постнати заедно с линка към цялото интервю с цел да се избегнат манипулациите на нейните думи и да се внуши грешна представа за политиката на Франция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи