Френският еврокомисар: Париж не налага санкции на руския газ, защото се нуждаем от него

Френският еврокомисар: Париж не налага санкции на руския газ, защото се нуждаем от него

Автор: obektivno.bg

Франция не налага санкции върху вноса на руски газ, защото страната все още се нуждае от него, заяви френският еврокомисар Тиери Бретон в интервю за Sud Radio.

„Напомням ви, това е реалността и ви напомням, че газът не е част от санкциите… Не сме наложили санкции върху газа, защото все още се нуждаем от него и не можем да го купим тук“, каза еврокомисарят.

В момента вносът на руски газ е нараснал във Франция повече, отколкото във всяка друга страна в Европа.

Париж е платил над 600 милиона евро на Кремъл за доставки на газ от началото на годината, показват данни, анализирани от мозъчния тръст Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

„Не може Франция, от една страна, да казва, че трябва да сме сурови с Русия, а от друга страна да им плаща големи суми пари“, каза европейски дипломат, цитиран от „Политико“.

Нарастващия френски внос на газ от Русия идва, след като Макрон се опита да заеме по-твърда линия в подкрепа на Киев и дори изпрати военни инструктори в Украйна.

Френският лидер отказа да изключи изпращането и на войски в Украйна и призова съюзниците да не бъдат „страхливци“ в защитата на Киев, отбелязвайки рязък завой от предишните му призиви да не се „унижава“ руският президент Владимир Путин.

Франция настоява, че закупуването на газ е необходимо, за да поддържа доставките до домакинствата в цяла Европа и че е обвързана от дългосрочно споразумение с Русия, което е от правна гледна точна е сложно да не изпълни. Но критиците посочват като причина да не бъдат налагани санкции на руския газ съпротивата от националния енергиен производител Total Energies.

Франция далеч не е единственият вносител на руски втечнен природен газ. Най-малко девет страни от ЕС продължават да купуват руско синьо гориво, показват данните за доставки, цитирани от „Политико“. Но Париж поведе блока както по абсолютни обеми, внесени през 2024 г. – общо 1,5 милиона тона, така и по увеличението на покупките в сравнение със същия период на миналата година, коментира изданието.

В същото време други европейски държави, например България, заменят руския газ с американски. Миналата седмица служебният енергиен министър Владимир Малинов обещал на среща в Белия дом през България да се доставя американски газ за Украйна и региона, съобщи министерството на енергетиката. Той също така е информирал Белия дом, че руският газ влиза в Европа през посредници и трябва да се замени с американски, става ясно от прессъобщението на министерството.

 

 

Коментари

  • Спрете войната, мосю еврокомисар, иначе падаме в трапа всички!

    04 Юни 2024 9:40ч.

    Казано преди 70 години: "Да се държат руснаците навън, американците вътре и германците на земята" - с тези думи Лорд Исмей, първи генерален секретар на НАТО (1952-1957), обобщава мисиите на алианса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кво му се молиш бе !

    04 Юни 2024 11:49ч.

    Този не е мосю, този е КАМАРАД - другар ! Комисар ! Само дето не е с тужурка , а с костюм. Вътре е същия троцкистки урод като ония от 1917 нататък … Червеният рак има свойството да рецидивира под всякакви форми и мимикрии, една и съща сатанистка, богоборческа и човеконенавистна идеология. ТЕ пак са тук, и даже подават ишейрети , намигат ни (на тези които сме запазили рефлексите)… КОМИСАРИ 😈💀😈…Не им се молете ! Унищожавайте ги, преди ТЕ да ви унищожат !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеления

    04 Юни 2024 12:37ч.

    супер ! Чакаме те в Украйна ,смел и с рефлекси

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква Украйна бе ?

    05 Юни 2024 11:29ч.

    Зелен лоботомиран идиот ! Колегата ти говори за Брюксел ! Не за Украйна…баси олигофрените останахте на територията !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Бай

    07 Юни 2024 12:07ч.

    те щот синята кръв и буржуата са били цвете за мирисане! Стига сте писали глупости за комунизма, троцкизма и анархизма! Капитализма е най-прекрасния строй който законово може да те ограбва!! Преди това аристократите са те правили на парцал, преди това робовладелството!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не налагали санкции, щото имали нужда

    04 Юни 2024 9:44ч.

    Б@си наглеците. Световната история не познава други такива тепегьози.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    04 Юни 2024 9:46ч.

    Who cares какво вашата миризлива френска кочина налага ? :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    04 Юни 2024 12:51ч.

    Ще усетиш скоро. И ще минеш в нелегалност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    04 Юни 2024 14:25ч.

    Какво ще усети,скъпи ? Това,което ти усещаш всеки ден,когато си в поза партер ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шиши 🐷

    05 Юни 2024 11:32ч.

    Моля, моля, нашата БГ кочина е недостижима ! 🐖🐖🐖

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ма налагайте бре!

    04 Юни 2024 9:47ч.

    Демокрацията не е ли по важна? И да свалим кървавия тиранин...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • папото е по важно и най важно

    04 Юни 2024 12:41ч.

    но трябва да имаш качества ,за да отстояваш държавния интерес - франсетата имат сигурни доставки на ниски цени и не ги еня за олигофрени

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • блокиран

    04 Юни 2024 9:49ч.

    "и ви напомням, че газът не е част от санкциите" - е, що територията яде жабетата тогава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спагет Немакарон

    04 Юни 2024 9:56ч.

    Хахахаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисаря се надява руският газ в Сибир, да стане френски...

    04 Юни 2024 10:08ч.

    И затова вместо миротворци, пращат френски легионери, спецчасти да убиват руския народ населяващ Сибир и Руската федерация. Нова някаква "евроатлценност" ще да е. ...... Събудете се бе, Франция - как допускате водещата на Планетата ваша Френска нация и Френска държава в всички сектори от обществено-икономическия живот, до преди падането на Берлинската стена в 1989 г., ..... днес да се представя като изпаднала зависима НЕсвободна държава самозаличаваща националната си икономика, култура, идентичност и могъщ творчески дух и сила на потомците на галите! Събудете се, човечеството има нужда от истинската Франция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    04 Юни 2024 10:10ч.

    Затова пък ние налагаме санкции, защото газ не ни трябва, още повече руски! Европа ще се декарбонизира, каквото и да ни коства това. Ще постигнем нулеви емисии, както заповяда нейно височество фон дер Лайен. Дори ако трябва бг икономиката да спре, все ми е тая. Важното е шефовете да са доволни от нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киек

    04 Юни 2024 10:17ч.

    Не е само газ. През настоящата година бе удвоен вноса на метали в държавите от ЕС от Русия - стомана, желязо, алуминии , мед и прочее. Много милиарди евро текат към РФ от ЕС. Петролът и негови продукти, торове и цялата номенклатура от износа на РФ също около 70% отива в ЕС, чрез "легитимни" посредници от гл.т. на санкциите. Просто е по-скъпо за бенефициентите , а доставките се засилват. Икономиката и" бесните фурии на частния интерес"/ по Маркс/ са по силни от публичните заклинания на корумпирания Запад!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вранчата рИве

    04 Юни 2024 10:38ч.

    Късно е чадо, 65% от мощностите на украинската газопреносна система, вкл. и интерконекторите на газа за ЕС, са напълно унищожени, а останалите - силно повредени. Декомунизация бе, каквато всички искахте, особено тъдявашните центаджии...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    04 Юни 2024 10:57ч.

    Страхотно....нашите шибани "евроатлантици" да се учат на дипломация! Но какво може да очакваш от продажби маймуни?.....дипломация!!!! Оооо,не. По скоро са като сайта "Продавалник". Всичко за продан в името на великата комисионна. "-България.....да върви на майната си. Ние отиваме на островите".....край на цитата!!!!!! Гласувайте за евроатлантизма на най голямата фурнаджийска лопата (Борисов и сие). Той ви казва,че Урсула "мисли"за вас повече отколкото ние самите мислим за себе си!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • утре децата ви на фронта

    04 Юни 2024 10:58ч.

    Урсула ни призова да се готвим за война с Русия. Значи и Боко ни препоръчва същото. Гласувайте бе, гласувайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ние прости

    04 Юни 2024 12:43ч.

    е , бог да ни прости

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шолц

    04 Юни 2024 11:04ч.

    Руски газ за франция по СП1 или по СП2 го искате? Ааа забравих.. хахахах.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    04 Юни 2024 11:11ч.

    "Френският лидер отказа да изключи изпращането и на войски в Украйна и призова съюзниците да не бъдат „страхливци“ в защитата на Киев, отбелязвайки рязък завой от предишните му призиви да не се „унижава“ руският президент Владимир Путин." - Разсмяха ме. Да не би сега, Макрон, да успява да унижи Путин?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Танас

    04 Юни 2024 11:32ч.

    Шизофренията е пълна. Само припомням, че "мъдрите глави" на Запад определиха Русия за "страна спонсор на тероризма". В същото време дават пари на "спонсора". Трябват повече психиатри от Филипините...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър

    04 Юни 2024 11:34ч.

    В момента гледам двама атлантици които твърдят че заплатите тук били мнаго увеличени ! Алооо не гледайте на хората като някакви добре платени проститутки ! И защото взимали тия заплати всеки може да ги клати както си поиска !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • токмак

    04 Юни 2024 11:40ч.

    Русия вече не ви е суровинен придадък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    04 Юни 2024 12:43ч.

    Всичко е наистина един огромен договорняк между "елитите". Русия и Украйна водят нещо като ПСВ без да са си обявили война и дори транзитът на газ през Украйна си върви. Русия и САЩ развиват сериозни отношения в космонавтика, гражданската ядрена сфера, руснаците доставят какви ли не редки метали зад океана. С Европа същото, янките думнаха Северен поток и сега доставят руски газ на европейците, етикиран като щатски и със щатска надценка. Общо-взето върви разместване и наместване на пластовете на високите нива, за сметка на средните и ниските. Както го е казал Цезарят в комедията "История на света" : "Бедните да го духат!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    04 Юни 2024 12:50ч.

    Когато навремето Запада фалира СССР 1 то не наложи санкции, а смъкна цената. И сега така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    04 Юни 2024 14:29ч.

    Разбира се,навремето нямаше огромни пазари като глобалният Юг за руските суровини,сега обаче има и затова евроГейският съюз си завира санкциите там където слънце не огрява...дано Делян не ми спре надника за пърцуца

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • долу ЕС

    04 Юни 2024 13:15ч.

    мрън мрън мрън, оправяйте се

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дарт Вейдър

    12 Юни 2024 15:46ч.

    Я пак, че нещо не разбрах - има ли всъщност санкции, или няма, или има тъпанари като нас, които доброволно се отказват? Май и трите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи