Френският експремиер Франсоа Фийон може да бъде санкциониран заради връзки с Русия

Френският експремиер Франсоа Фийон може да бъде санкциониран заради връзки с Русия

Заради поста си в борда на директорите на руския нефтохимически гигант "Сибур", ръководен от близък сътрудник на Путин, Франсоа Фийон може да бъде една от санкционираните личности във Великобритания, в отговор на руската инвазия в Украйна, съобщава "Хъфингтън пост".

Франсоа Фийон се присъедини към борда на директорите на "Сибур" през декември 2021 г. Компанията се контролира, наред с други, от Леонид Михелсон, един от най-богатите хора в Русия, и Генадий Тимченко, близък сътрудник на президента Путин, който вече е обект на неотдавнашните санкции на Обединеното кралство.

Франсоа Фийон също може да бъде засегнат. В четвъртък, 24 февруари, консервативният депутат и председател на британската Комисия по външни работи Том Тухендат каза пред телевизия Channel 4, че бившият премиер може да попадне в списъка на хората, санкционирани заради тяхното „сътрудничество с икономическите интереси на Владимир Путин“.

В първите си изявления британският премиер Борис Джонсън много конкретно посочи петима бизнесмени, но не спомена Франсоа Фийон. Но според Том Тухендат бившият премиер по време на управлението на Никола Саркози може да бъде сред тези, които попадат в „периметъра“ на британските санкции. По същия начин като бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, член на борда на директорите на руския петролен гигант Газпром, от 2017 г.

От началото на руската инвазия в нощта срещу 24 февруари позицията на бившия френски премиер изглежда все по-трудна удържима. Докато редица бивши европейски лидери (финландецът Еско Ахо, италианецът Матео Ренци и австриецът Кристиан Керн) се оттеглиха от бордовете на директорите на руските компании, на които бяха членове, французинът остава и до днес на поста си, отбелязва "Хъфингтън пост".

 

 

 

 

 

Коментари

  • францата нова сатрапия

    25 Фев 2022 13:05ч.

    Франция е диктатура от азиатски тип. След другите двама кандидати, които бяха елиминирани брутално след сатрапски решения в полза на сега действащия диктатор, сега и на Фийон му измислиха нова биография.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярно е

    25 Фев 2022 15:34ч.

    Не дадоха на Флориан Филипо два подписа паренаж ! На път са да острелят Льо Пен и Земур !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо ново под слънцето -

    25 Фев 2022 13:17ч.

    Англичанка гадит. Пак. Всеки път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи