Френските фермери планират пълна блокада на Париж за поне пет дни

Френските фермери планират пълна блокада на Париж за поне пет дни

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Френският фермерски съюз Jeunes Agriculteurs възнамерява да организира пълна блокада на Париж и неговите предградия, за да попречи на доставките на каквито и да било стоки за столицата, съобщава представителят на организацията Максим Бюзар за BFMTV.

"Решихме да променим методите си и да организираме блокада на Париж и "малката корона" на Париж (трите департамента около столицата). Идеята е нито един камион да не може да снабди Париж", е заявил той.

Според Буизард блокадата ще започне в понеделник (29 януари) вечерта и фермерите възнамеряват да контролират пътищата, водещи към града, "колкото е необходимо", така че там да има недостиг на продукти.

"Това няма да е 12-15-часова операция, както досега, а акция с продължителност поне пет дни, която ще изясни на хората в Париж, че имат нужда от фермерите, за да живеят, и че столицата не се издържа сама", допълват синдикатите.

Говорител на Jeunes Agriculteurs добавя, че подготовката за блокада от такъв мащаб ще отнеме време, така че синдикатът ще прекрати протестите през почивните дни.

Той също така нарече мерките, предложени преди ден от премиера Габриел Атал, недостатъчни и несъответстващи на мащаба на протестите на фермерите.

По-рано правителственият ръководител обяви, че властите са "чули и разбрали" трудностите, пред които са изправени фермерите. Атал заяви, че властите няма да увеличат данъка върху дизела, което беше една от причините за протестите на фермерите. 

Той припомни още, че Франция се противопоставя на сключването на споразумение за свободна търговия между ЕС и страните от МЕРКОСУР, което според фермерите ще създаде условия за нелоялна конкуренция. Премиерът обяви и премахване на редица бюрократични процедури и засилване на контрола върху спазването на закона "ЕГалим", според който дистрибуторите на продукти са длъжни да осигуряват справедливо възнаграждение на фермерите.

Вече седмица фермерите блокират основните транспортни пътища във Франция, създавайки барикади от купи сено и купища тор. 

В някои общини протестите се провеждат пред префектурни и административни сгради. Така няколко поредни дни фермери поливат оградата на префектурата с тор в община Ажен в южната част на страната. 

Предишния ден те подпалиха купи сено и гуми, изхвърлени пред нея, което причини голям пожар. В сряда стана известно, че майка и 12-годишната й дъщеря са били убити по време на протест в Ариеж: те са спали зад барикади със сено на магистралата, когато са били блъснати от кола.

Източник: Агенция "Фокус"

 

 

Коментари

  • пълна блокада на Париж за поне пет дни

    27 Яну 2024 17:40ч.

    Чудесна идея и за кочината София, жалкото че ние за разлика от Франция нямаме селско стопанство и агропроизводители... да вземат да блокират с техника идиотите в София с всичките гейове, трансове, жълтопаветници, еко-девианти и огромното море офисен планктон ! Малко да погладуват... Пет дена е малко, поне 50 дни...на пост и молитва, после може да са сетят че София не е България. Мечти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що?

    27 Яну 2024 18:04ч.

    А ти що си мислиш, че в София няма нормални хора? Сигурно не живееш в София, а гледаш само телевизора. Тия, които ги изброи са някакво малцинство, както са и навсякъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    27 Яну 2024 19:31ч.

    Протестиращите срещу мисия Банкя бяха брутално измамени от разни демократи, променливи и зеленясали индивиди, като ни докараха лепкава и разтеглива сгРобка )

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре де

    27 Яну 2024 17:52ч.

    И какво постигат? Блокират пътищата на обикновените хора. Що не отидат до "блока" на Макрон и там да изсипят лайната и гумите? Що не отидоха до "блоковете" на другите, които им вдигат данъците и там да направят тези мизерии? Защо отиват на пътищата, където обикновените граждани, които стенат под тежките данъци трябва да отидат и днес на работа, но им се пречи? Какво го интересува Макрон, че Пиер няма да може да отиде на работа, защото има лайна пред входа на сградата? Не виждате ли, че това е пак срещу хората, а не срещу тези, които налагат тежест върху хората? Защо величаете тези "протестиращи"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Килиан Мбапе

    27 Яну 2024 18:52ч.

    Според данъчните си декларации Макрон не притежава НИЩО ! Няма си завалията никаква недвижимост --- https://www.journaldesfemmes.fr/societe/actu/2771355-macron-emmanuel-brigitte-patrimoine-isf-compte-banque-biens-immobiliers-touquet/ --- Ех, бабата има вила в Туке на пазарна стойност към 3 милиона евро, но това са детайли. Така че няма "блок на Макрон" . Ако идат да изсипват лайна пред Елисейския дворец, със сигурност полицията няма да им позволи :-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    27 Яну 2024 19:57ч.

    Това са ВАНДАЛИ а не протестиращи .Истина е че създават неудобство и проблеми само на обикновените хора които със своите данъци ще платят щетите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    27 Яну 2024 18:10ч.

    Не съм против тях, но съм песимист относно развоя на протеста. Жълтите жилетки протестираха повече от година и Макрон просто ги остави да се изморят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уважаеми "Онуфри"!

    27 Яну 2024 20:17ч.

    Жълтите жилетки протестират от октомври 2018 г., за Ваше сведение! И (колкото можаха) се пребориха за исканията си. И не са се изморили, май.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    27 Яну 2024 22:03ч.

    Доста безславно приключи протестът им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фелдфебелска цифроващина и свобода на собствеността са две несъвместимости

    27 Яну 2024 18:26ч.

    Нали знаете как западните фашисти постъпват с протестиращите (и в Канада, и при жълтите жилетки)? Накрая, като видят окончателен зор, капиталистите чрез банките си по безцеремонно фашистки начин им блокират влоговете и банковите сметки и им забраняват транзакциите. С техните пари разполагат сатанистите - затова и маскарадът приключва по един и същ начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълтеникава жилетка

    27 Яну 2024 18:56ч.

    Не си измисляй. Никой не е блокирвал във Франция банкови сметки на жълтите жилетки. Не лъжи !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • айде по-кротко, постът ми може и да е в хипотетична модалност

    27 Яну 2024 19:34ч.

    Блокирвал - няма такъв глагол в българския език. Жилетките бяха заплашвани точно по такъв начин от властите. И това, че едно нещо не се е случило не означава, че не би могло да се случи в перспектива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    27 Яну 2024 22:23ч.

    В Канада бяха блокирани банково сметки на протестиращи през февруари 2022. Това не е измислица. Така беше в свободния свят . . .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето затова се събираха в Да,Воз

    27 Яну 2024 19:52ч.

    За да измислят как да владеят предстоящите протести. Ако може в бъдеще без фермери, и без излишни движения на хора. Сега репетират в Париж. Цялата залежала стока ще се изкупи, какво по-хубаво от това за веригите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи