Френски град променя името си от мъжки в женски род, за да подчертае равенството между половете

Френски град променя името си от мъжки в женски род, за да подчертае равенството между половете

Френски град сменя името си за една година от мъжки на женски род, за да покаже, че между жените и мъжете има равенство, предаде Франс прес.

Решението е на Бертран Керн, социалистическият кмет на град Пантен (Pantin на френски). Градчето е едно от предградията на френската столица Париж.

"Добавяме едно "е" накрая на името на града, защото така ние искаме да накараме хората да осъзнаят равенството между жените и мъжете", заяви Керн.

"Жените все още получават по-ниско възнаграждение за труда си от мъжете, някои професии са забранени за тях, а тяхното място в общественото пространство не винаги е добре прието от мъжете", каза Керн. Кметът освен това иска чрез промяната на името да разкритикува не само съществуващото неравенство между мъжете и жените, но и насилието над жените.

Промененото име на град Пантен с добавено "е" накрая вече ще звучи на френски Пантин (Pantine). То обаче няма да бъде изписано на табелите на входа на града, нито ще има официална промяна на пощенския адрес, тъй като това би изисквало да се премине през много административни процедури. Промяната е само символична.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Гиньол

    04 Яну 2023 8:50ч.

    "Nous voulons qu’il y ait une prise de conscience sur cette égalité entre les femmes et les hommes, qui n’est pas encore parfaite" ? ? За какво равенство пледира левакът кмет ? Ако пледира в чисто социален план, да беше направил конкретни стъпки в кметството си за изравняване на заплатите !! За равен труд - равни заплати !! Ама той не може да направи това, тогава какво прави - всичката пАра в свирката. Ще прекръства кметството си, ама символично - смешник. А ако пледира за "биологично равенство" между мъжете и жените, то съвсем е ясен - на кои се подмазва..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралава

    04 Яну 2023 10:02ч.

    Напълно съм съгласна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    04 Яну 2023 11:24ч.

    Французите са много назадничава нация - реженето на глави (гилотинирането), лишаването на жените от право на гласуване и т.н. И това до съвсем скоро, в исторически план. Едва ли някога ще се осъзнаят, и то чрез такива глупави символични акции. Още по-малко ще им помогне Истанбулската конвенция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    04 Яну 2023 9:53ч.

    Кмета можеше да стори нещо конкретно с цел да помогне на жените - да се оттегли от поста за да дойде на негово място жена. Той можеше просто да заеме мястото на хигиенистката и да хване парцала, според мен щеше да е по-полезен за обществото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралава

    04 Яну 2023 10:02ч.

    Браво, съгласна съм ..... грижа за правата не се изразява с едно "е", това е фалша , с който са свикнали да работят на запад.... има много по - практични начини , но на тях не им се иска

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    04 Яну 2023 10:09ч.

    Кметът може символично да си сложи цици.ефектът ще е по-- голям.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кардинал Ришельо

    04 Яну 2023 10:19ч.

    След като е решил да ползва буквата Е за целта, кметът левак-джендър, да си сложи един вЕбратор отзад, и така да изрази съчувствието си към жените.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • HEXAGON

    04 Яну 2023 11:25ч.

    Нямате си представа как феминизмът, хипертрофиран до гротеска, "работи" французойките, без те да се усещат... Под лозунгите на Роза Люксембург и Клара Цеткин - французойките бачкат като добитъци, вместо да си гледат децата, гърбят се , вкл. с хамалогия ! Физическият труд ги съсипва и на 40-50 много от тях са с дископатии, тежки артрози, полуиндвалиди... "Галантност" е непознато нещо във Франция ( освен за възрастни възпитани французи 60-70 и +) . Да помогнеш на французойка за някаква хамалогия ? Най-често предизвиква остра реакция на обида ! Едва ли не - си някакъв сексист, който се съмнява в нейните способности за физическа работа ! Това не е от сега , още от 80-те години нормалните мъже са ги бъзикали за този самоубийствен феминизъм. Днес песен като горната на Сарду е направо немислима ! Ще го разкостят за сексизъм, мачизъм и дори "език на омразата"... Горките французойки ! https://www.youtube.com/watch?v=aFgp-lysCgg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато бях тийнейджър,

    04 Яну 2023 14:01ч.

    една моя съученичка се възхищаваше от моите спортни постижения и веднъж — след десет последователни попадения на топката ми в баскетболния кош — тя възкликна: „Ти си истински пич!“. Тогава аз я запитах как трябва да бъде „пич“ в женски род, за да знам как да я наричам, когато се възхищавам от нейните математически способности…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • «Промяната е само символична.»

    04 Яну 2023 14:26ч.

    Аз пък няколко пъти вече правя символични промени по отношение на себе си: отначало бях човек, след това станах прасе, след това магаре, след това — парче дърво. Сега съм КАМЪК, с който мога да тресна кратуната на всеки извратеняк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи