Френски дипломати се готвят за стачка

Френски дипломати се готвят за стачка

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Снимка: АП

Синдикати призоваха за стачка на 2 юни в Министерството на външните работи на Франция – крайно рядко събитие за френската дипломация, за да изразят тревогата си от „лавината от реформи“, която според тях слага край на френския дипломатически корпус, предаде Франс прес.

Това е второто стачно движение в историята на министерството след протестите по повод изплащаните жилищни компенсации през 2003 г., посочва Оливие да Силва от синдиката на служителите Се Еф Те Се. Според него става дума „за истинско безпокойство във ведомство, в което при това няма протестна традиция“. „Ке д'Орсе лека-полека изчезва“, безпокоят се шестте синдиката и група от 400 млади дипломати. Те критикуват реформа, която премахва понятието „дипломат от кариерата“, свива консулските дейности, съкращава длъжности – орязва 50 на сто от целия личен състав в течение на по-малко от 30 години. „Тези мерки, които унищожават нашия дипломатически инструментариум, са абсурдни в момент, когато войната се завръща в Европа“, пишат недоволните.

Най-спорната мярка от реформата предвижда до 2023 г. постепенно да бъдат премахнати два исторически френски дипломатически корпуса – пълномощните министри и съветниците по международните въпроси. Съответните дипломати – близо 700, са приканени да се включат в новосъздаден корпус от „държавни администратори“. Реформата във висшата държавна администрация, предприемана по инициатива на президента Еманюел Макрон,  предвижда висшите служители вече да не са част от определено ведомство, а редовно да ги сменят по време на цялата си кариера.

„Много сме разтревожени“, коментира цитиран от АФП действащ посланик, пожелал анонимност. „Не сме взаимозаменяеми! Крайно уважавам колегите си от другите ведомства, но не умея да върша тяхната работа, а те не умеят да вършат моята. Дипломатите имат лоша слава на безгрижни крале, които крадат парите на държавата, но всъщност това са служители, много предани на администрацията на републиката. А вече има множество разнообразни (кариерни) пътища на Ке д'Орсе", допълва той.

Франция има третия по големина дипломатически корпус в света след САЩ и Китай. По официални данни за външното й министерство работят общо около 14 000 души - на щат, на договор или като местни сътрудници.

Източник: БТА

 

 

 

 

 

Коментари

 • У нас Цветанов навремето излезе на протест срещу... себе си

  20 Май 2022 14:31ч.

  Останаха да не са стачкували само президентите, урсулите и Бети 2, но ако климатичните промени и войната в Украйна го налагат, колко му е (cwl).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи