Франция забранява светещите реклами през нощта

Франция забранява светещите реклами през нощта

Френският министър на енергийната трансформация Агнес Пание-Рунаше каза, че с цел икономии ще бъде разширена забраната за светеща реклама през нощта, а на магазините ще бъде забранено да държат вратите си отворени, когато климатичната или отоплителната система работи.

„През следващите дни ще издам две наредби: първата удължава забраната за светещи реклами независимо от размера на града от 1 до 6 часа сутринта, с редки изключения, като гари и летища... и втората забранява магазини от отваряне на врати, докато климатикът или отоплителната система са включени", каза тя пред вестник Journal du Dimanche.

Нарушителите са изправени пред глоби - до 750 евро за отворени врати и 1500 евро за незагасена светеща реклама.

В отговор на предложението на еврокомисията да се намали търсенето на природен газ с 15% през следващите осем месеца, Пание-Рунаше обеща, че Франция ще изпълни своята роля, тъй като в тази ситуация страните трябва да действат заедно.

„Нека също да изхождаме от реалността: няма да изискваме значителни усилия от Ирландия, ако тя няма инфраструктурата да доставя газ на континентална Европа“, добави Пание-Рунаше.

По-рано този месец президентът Еманюел Макрон предупреди, че ще са необходими усилия за намаляване на потреблението, припомня Bloomberg.

Европейският съюз предложи блокът да намали потреблението на газ с 15% през следващите осем месеца.

В неделя министърът повтори целта за намаляване на потреблението на енергия с 40% до 2050 г. и с 10% до 2024 г. благодарение на икономии, енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници и ядрена енергия. Въпреки че Франция е по-малко зависима от руския газ от някои съседи, тя е затруднена заради проблеми в ядрените си централи, които осигуряват повече от половината енергия на страната.

Макрон призова компаниите, гражданите и местните администрации да разработят планове за действие при извънредни ситуации през лятото, за да избегнат трудна зима, тъй като Европа се бори с най-тежкия проблем с енергийните доставки от десетилетия насам.

 

Източници: investor.bg, economic.bg

 

 

 

Коментари

  • Икономията е майка на мизерията,

    25 Юли 2022 14:16ч.

    както е казал народният поет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Градът на Светлината, а?

    25 Юли 2022 14:21ч.

    Тепърва ще има да четете "Бесове" на свещи под чергите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коледар

    25 Юли 2022 14:58ч.

    Август 2022: забранява се всякакво осветление във Франция! Септември 2022: забранява се храната в цяла Франция Декември 2022: Франция я няма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Engineer

    25 Юли 2022 15:06ч.

    Евро-ценностно ориентиран гражданин се обажда на енергото и ги заплашва със зловещи санкции като си отреже захранващия кабел към тях. След това гражданинът провел същия разговор и с ВиК. Накрая спрял и да купува храна от магазините, защото всички са фашисти и окупатори. И тъкмо се научил да стои на тъмно, студено, да не се къпе и да не яде и...взел че умрял!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    25 Юли 2022 15:18ч.

    Очаквайте скоро: "Ползваш електричество вкъщи?!? Значи подкрепяш Путин!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа ми е

    25 Юли 2022 16:59ч.

    Африка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи