Франция стана първата държава в света, вписала в конституцията правото на аборт

Франция стана първата държава в света, вписала в конституцията правото на аборт

Демонстрация на активисти за правото на аборт в Париж, 28 февруари 2024 г. Снимка: AP

Франция стана днес първата страна в света, която изрично вписа в конституцията си правото на доброволно прекъсване на бременността (аборт), за голямо разочарование на Ватикана и за разлика на много други страни, където правото на аборт се поставя под въпрос, предаде Франс прес.

"Имаме морален дълг" към всички жени, които са "страдали в плътта си" от незаконните аборти, заяви френският министър-председател Габриел Атал, откривайки дебатите в парламента.

Депутатите и сенаторите, събрали се тържествено съвместно заседание на двете камари на парламента в двореца "Версай", одобриха с много голямо мнозинство (780 "за", 72 "против") изменението на конституцията, предложено от правителството на президента Еманюел Макрон.

Последният приветства това като "френска гордост" и "универсално послание". "Нека заедно да отпразнуваме навлизането на нова свобода, гарантирана от конституцията", написа Макрон в съобщение, публикувано в социалната мрежа "Екс".

 

Четири дни преди 8 март, Международния ден на правата на жените, тази реформа въвежда в чл. 34 от конституцията изречението: "Законът определя условията, при които се упражнява гарантираната на жената свобода да прибегне до доброволно прекъсване на бременността".

Това е "първата конституционна разпоредба, която е толкова изрична и широкообхватна по този въпрос не само в Европа, но и в света", изтъква Лия Хоктор от Центъра за репродуктивни права, американска организация, която защитава правото на аборт.

Ватикана днес отново се противопостави на всяко "право на отнемане на човешки живот" в навечерието на това историческо гласуване.

"В епохата на всеобщите права на човека не може да има право да се отнема човешки живот", заяви Папската академия за живота, ватиканският орган, отговарящ за биоетичните въпроси, в изявление, подкрепящо опозицията на френските епископи.

Историческото заседание на френския парламент е кулминацията на една дълга политическа битка, започната от левицата, подкрепена от феминистки асоциации и накрая приета от правителството след няколко парламентарни инициативи, посочва АФП.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • депопулацията

    05 Март 2024 8:19ч.

    на планетата е в ход, и върви с пълна сила... А ние трябва да станем втората страна в света (или която там се пада по ред) да впишем в Конституцията ни правото да се разплащаме в брой. Както това направиха неотдавна в Австрия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква депопулация?

    05 Март 2024 9:04ч.

    Населението се увеличава дори доста бързо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Белите държави са чао

    05 Март 2024 8:25ч.

    Абортът не е право, а у бийство. Феминистките и хомосексуалистите умишлено са бутани във властта от малтусианците глобалисти. С идиотските си закони ще унищожат демографски националните държави. Населението ще се състои от мулати и емигранти. Тези нови граждани няма да имат лоялност към никого и нищо, а ще са граждани на света. С един куршум два заека - контрол на раждаемостта и унищожаване на нац.държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    05 Март 2024 8:55ч.

    Няма проблеми. За мюсюлманите това не важи. Така,че франсетата да му мислят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франция стана първата държава в света, вписала в конституцията правото на аборт

    05 Март 2024 9:53ч.

    Хайде на хаирлия да е, сега това право е вписано в Конституцията, а скоро ще е вписано там като задължение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи сега "шушу-мушу" на воля ...!

    05 Март 2024 8:58ч.

    Лошото е, че не винаги абортите са безопасни! Но! Както си постелеш, на такова и ще "спаваш"! Жалко, че люлката, айде, една от люлките, на цивилизацията бавно, но неотклонно отива у киреча! А ние, ние искаме ли с тях ...???? Народе???? Анадънму?👹👹👹

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това някакво особено постижение ли е?

    05 Март 2024 9:01ч.

    Наред с правото да крадеш, убиваш и да прелюбодействаш, сега и правото на аборт. И скоро не право, а задължение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    05 Март 2024 9:13ч.

    Да им е честито. Силно се съмнявам че арабската част на Франция ще се възползва от този закон. Времето на джамията "Нотр дам дьо Пари" изглежда все по-близо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    05 Март 2024 9:49ч.

    Kaто черни мигранти насилят бяла французойка, тя ще има право на аборт. Похвално

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЛЕКАР ОТ СОФИЯ

    05 Март 2024 14:26ч.

    "Белите държави са чао", понеже пишете удобно скрит или скрита зад анонимността на монитора си. Готова съм да се обзаложа обаче, че сте мъж. Мъжете ВИНАГИ сте много големи "експерти" по отношение на жените и техните избори, живот и права. Хайде, моля, БЕЗ малоумни изказвания. Абортът НЕ е убийство. А личен избор. С произтичащата лична отговорност. Всички коментари под тази статия са идиотски и тъпи. Което само доказва, че Франция правилно е вписала правото на аборт в основния си закон. Което трябва да направи и всяка цивилизована страна. Нямате НИКАКВО ПРАВО да говорите за абортите БЕЗ медицинска квалификация. Като лекар мога да изтъкна над 50 ЖИВОТОЗАСТРАШАВАЩИ причини, при наличието на които абортът е задължителен. Или може би жертвите на изнасилване трябва да раждат децата на уродите, съсипали живота им? Нямате представа за какво говорите. Извън темата- абе кои точно сте вие, че да определяте какво, кога и как една жена прави с тялото си!? Моето тяло- моите правила. Точка. И за тия, които ще питат- имам деца. Не че ви засяга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добър закон,

    05 Март 2024 14:37ч.

    подпечатан в конституцията. Дали създателите му не са чели Ленин, който още преди 1920 г., пише в защита на абортите?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи