Франция ще смекчи екологичните норми за 5 АЕЦ, за да могат да продължат работа

Франция ще смекчи екологичните норми за 5 АЕЦ, за да могат да продължат работа

С оглед жестоката суша във Франция властите ще смекчат до 11 септември за 5 АЕЦ в страната екологичните норми, регламентиращи температурата на изхвърляната вода, въпреки възможните вреди за околната среда. Това предаде Франс прес, като се позова на официалното издание "Журнал офисиел".

Днес изданието публикува новите норми, приложими за централите в Бюже, Сент Албан, Блейе, Толфеш и Трикастен. АЕЦ изпомпват вода за охлаждане на реакторите, а после я изхвърлят. За всяка има определени ограничения за температурата на горещата вода с цел да се защитят околните водоизточници, флора и фауна.

Смекчаването на нормите се налага, тъй като в противен случай петте АЕЦ би трябвало да бъдат спрени или продукцията им - намалена, за да се ограничи затоплянето на редица френски реки и канали. Същевременно поддържането на поне минимално електропроизводство в тях е "обществено необходимо от гледна точка на сигурността на електрическата мрежа", сочи публикацията в официалното издание.

Прилагането на новите мерки ще бъде "придружено с програма за засилено наблюдение на околната среда", обещават френските власти. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Да си подкараме всички реактори и ние

    06 Авг 2022 19:34ч.

    Или майцепродавците прозападни и евроатлантически взеха мерки и нарязаха всичко?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В такива времена си проличава

    06 Авг 2022 20:51ч.

    управляващите лъвове ли са или еуглени зелени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    06 Авг 2022 21:26ч.

    Бе то хубу да ги подкараме, ама с кого? Ний кадри нямаме бе, човек! Ако са останали - то те са на пенсионна възраст. А пък тез дето сега излизат от вузовете - бакалаври ли са, магистри ли са, нема значение, ще ми развалят съня. Най-малкото. И никва работа няма да свършат, щото нищо не знаят и нищо не могат. И тез дето ги обучават - и те са същите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • VIP

    06 Авг 2022 19:35ч.

    Франките как обърнаха палачинката не е истина. Щели били да стават "зелени". Зелени сделки , а ? Добре че се усетиха как ги хвърлят на черешата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак озлочестихте Гретенцето!

    06 Авг 2022 19:48ч.

    Но напоследък си трае; явно й се услажда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    06 Авг 2022 21:42ч.

    да им пратим пръмова/кунева с най-могъщ протест спрямо ая свинщина, дали хм "клуба" хм "гретхен" ще се противопостави, или ония френските момичета на повикване все още имат 5-10 ядрени бомби?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    06 Авг 2022 21:57ч.

    жак иф на майка му шорошошидата? искам да видя контра-еголите от отан о и шорош как нападат 1/80 АЕЦ - и не са смазани от бой, арестувани, и прочие за секунди, барабар със семействата и няма да излязат никога от Бастилията, ама пръмова ги уреди с още една аец..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    07 Авг 2022 10:25ч.

    За една нощ, при първия зор, женчовците от Запада в паническа атака погребаха светлите си мечти за зелен енергиен проект. И ние сме влезли в една лодка с тия хора с перспективи за далечно и розово бъдеще.... Ами че те при най-малкия страх и разклащане на очакванията им ще преобърнат лодката...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи