Франция публикува списък на оръжията, доставени на Киев

Франция публикува списък на оръжията, доставени на Киев

Преносим зенитно-ракетен комплекс "Мистрал"

Министерството на въоръжените сили на Франция публикува списък на военната помощ, предоставена на Украйна през двете години на конфликт, включително ракети с голям обсег и противовъздушна отбрана. Данните са публикувани на сайта на Министерството на отбраната, предаде ТАСС.

Таблицата с 50 пункта включва както защитно оборудване, така и комуникационно оборудване и различни оръжия и безпилотни апарати. Данните отразяват доставките към 31 декември 2023 г., тоест преди подписването на двустранно споразумение за сигурност между Париж и Киев.

Сред системите за противовъздушна отбрана, които Париж определи като приоритетни области на подкрепа за Киев, до края на 2023 г. а доставени две установки Crotale NG, шест ПЗРК Mistral и една френско-италианска система за противовъздушна отбрана SAMP/T. За нито една от системите не се предоставят данни за натоварването с боеприпаси. В този раздел е посочен и радар за противовъздушна отбрана CM200, но вероятно става дума за радар Ground Master 200 (GM200), чието предоставяне беше обявено още през февруари 2023 г. Сред оръжията въздух-земя са посочени само ракетите SCALP (аналог на британския Storm Shadow), като броят им не се разкрива.

Друга приоритетна област, в която френските власти решиха да подкрепят Украйна в конфликта срещу Русия, е артилерията. До края на 2023 г. Париж прехвърли на украинските въоръжени сили 30 самоходни артилерийски установки „Цезар“, шест снети от въоръжение гаубици TRF1, четири реактивни системи за залпов огън и десет 120-мм минохвъргачки. Към гаубиците са доставени и 30 хил. снаряда. Сред противотанковите системи са 1002 гранатомета АТ4 и три противотанкови системи "Милан".

До края на 2023 г. Франция е доставила 38 леки колесни танка AMX10 RC и 250 бронирани превозни машини с оръжие или в конфигурация на линейка, както и 120 високопроходими автомобила и шест камиона. За AMX10 RC са доставени и 9000 боеприпаса за основното оръдие.

Освен това украинските въоръжени сили са получили 160 „разузнавателни“ дрона, както и десет устройства за откриване на дронове. В графата „морски плавателни съдове” има само 30 надуваеми лодки Zodiacs Futura. По-рано обаче френските власти обявиха желанието си да разширят сътрудничеството в областта на безпилотните летателни апарати и обявиха планове за изграждане на производствени мощности в Украйна. Тази таблица, съдейки по описанието, взема предвид само помощта, предоставена на Украйна отвън.

Сред стрелковото оръжие фигурират 55 картечници с калибър 7,62 mm, 560 картечници с калибър 12,7 mm, както и 1000 пушки Famas и 20 снайперски пушки. Към тях за две години са доставени 1,7 млн. патрона с калибър 12,7 mm, 1,1 млн. патрона за малки оръжия, включително калибър 9 mm и 5,56 mm, както и 10,5 хиляди гранати и 3,6 хиляди противотанкови мини. Други артикули включват гориво, защитно оборудване (бронежилетки, каски), както и комплекти за първа помощ, комуникационно и навигационно оборудване.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Интересно колко ли от това оръжие вече е в ръцете на всякакви джихадисти в Западна Европа

  04 Март 2024 10:51ч.

  Местните полиции ще бъдат доста неприятно сюрпризирани от банди с ПТРК и ПЗРК

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • подли франсета от юдоелита им

  04 Март 2024 10:53ч.

  Доставянето на всичкото това е фактически инвестиция в поражението на Украйна и унищожението на народа й. Всъщност ръководството на Франция изобщо не се интересува от никаква евентуална украинска победа, защото тя е невъзможна. Интересуват ги само безбройните жертви на руснаци и от двете страни на фронта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  04 Март 2024 10:54ч.

  Да публикуват и списък, колко франсета са отишли в отвъдното по време на СВО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  04 Март 2024 11:12ч.

  Македония достави 100 танка Т-72. Като изключим противотанковите ат4 не са особено щедри франсетата. Друга тема на колко е фактурирано

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hans

  04 Март 2024 13:46ч.

  По-скоро трийсетина танка. И то много стари немодернизирани Т-72. А иначе 250 БТРа и 30 Цезара са си сериозно въоръжение. Тя цялата артилерия на Дания, която ще я подаряват на Украйна беше 18 Цезара за сравнение (+ няколко минохвъргачки). За леките танкове АМХ също трябва да се кажат няколко думи - доказано оръжие, истински бич за тежките танкове. Но украинчите очевидно ги използваха зле в директни атаки през контранастъплението. Следователно лекобронираните АМХ бяха съсипани, а каквото остана се изтегли в тила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  04 Март 2024 12:07ч.

  Публикуват този списък с очакване да предизвикат Русия да започне голямата война. Няма да успеят. Ще трябва, официално, да изпратят френска войска, което ще е обявяване на война. След това без Франция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  04 Март 2024 12:25ч.

  Списъкът е важен . Щото инак размахват милиарди помощ. В Бахмут(само в Бахмут) украинците отчитаха разход на снаряди 10 000 на ден. Или в артилерия реално за две години война Франция е доставила снаряди за три дни в Бахмут. С отчет на БВП не се яде, с фактура не можеш да стреляш. Та тъй...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВЪПРОС: Ако имаш 1000 патрона и следващите 1000 ще дойдат след 10 и изразходваш всички за 3 дни това означава ли , че си некомпетентен и нищо добро не те чака?

  04 Март 2024 13:15ч.

  Все пак някак трябва да се планира нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  04 Март 2024 13:23ч.

  Войната винаги е криза. Факт е че Украйна все още е на полето, въпреки подавките от Франция. Разбираемо е да планират и като смятат обещаното. Даже Русия не воюва само с наличното в склада. Но на практика България или Македония са предоставили по-ефективна помощ от Франция. Значи Украйна е време да смени планирането съобразявайки се с реалностите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  04 Март 2024 16:07ч.

  убиици спрете се вече колко векове ограбвате колониите сега и оръжие и пари на украина да се купуват имения и яхти комисионни в офшорни зони и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи