Франция и Германия имат различия за членството на Украйна в НАТО

Франция и Германия имат различия за членството на Украйна в НАТО

Макрон заяви, че Украйна се нуждае от ясни и силни гаранции за сигурност, според Шолц те трябва да са различни от статута на член на НАТО​. "Предвид сегашната ситуация не става въпрос за членство. Всички ние трябва да се съсредоточим върху това как като личности можем да подкрепим Украйна", каза Шолц на пресконференция по време на срещата на върха на ЕПО в Молдова, цитиран от Ройтерс.

Франция и Германия имат различия за членството на Украйна в НАТО. Докато Париж насърчава идеята за изграждане на план за присъединяване на Киев към алианса, Берлин призовава да не се бърза, предаде агенция УНИАН, като се позова на агенция Блумбърг. Съответната позиция на страните е била изразена от техните външни министри на срещата в Осло.

Франция иска държавите членки да създадат конкретен път, по който Украйна може да стане част от военния съюз. Германия призовава за по-голяма предпазливост при подобни стъпки по време на война.

"Желанието на Франция е да разработим ясен път с етапи и стъпки за напредък, за да може Украйна, когато дойде моментът, да се присъедини към нас при добри условия на сигурност. Дали ще има дати или календар, не съм сигурна, защото все още има много въпроси за обсъждане", заяви външната министърка на Франция Катрин Колона. Тя каза също, че НАТО трябва да направи "повече, отколкото през 2008 г.", имайки предвид, че тогава не беше подписано споразумение за присъединяване на Украйна към алианса.

Това обаче не е посоката, в която мисли Германия. "Очевидно не можем да говорим за ново членство в разгара на война", заяви пред репортери външната министърка Аналена Бербок. 

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Украйна трябва да получи ясни и силни гаранции за своята сигурност на срещата на върха на НАТО в Литва през юли, предаде Ройтерс. "Вилнюс трябва да изпрати ясно послание на Украйна и украинците. Подкрепям по-силни, конкретни и много ясни гаранции за сигурност", каза Макрон пред журналисти след втората среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО) в Молдова.

Френският президент добави, че ще проведе разговори по този въпрос с канцлера на Германия Олаф Шолц в германския град Потсдам на 7 юни.

Германският канцлер Шолц каза, че Украйна и нейните съюзници все още са "много далеч" от това да успеят да осигурят мир в страната, но добави, че всички бъдещи западни гаранции за сигурността на Украйна трябва да са различни от статута на европейските страни членки на НАТО.

"Предвид сегашната ситуация не става въпрос за членство. Всички ние трябва да се съсредоточим върху това как като личности можем да подкрепим Украйна", каза Шолц на пресконференция по време на срещата на върха на ЕПО в Молдова, цитиран от Ройтерс.

Тези гаранции трябва да бъдат разработени по такъв начин, че да предоставят на Украйна необходимата сигурност срещу опасността да бъде нападната и същевременно да стабилизират страната. И, разбира се, винаги част от гаранцията за сигурност е тя да се приема сериозно, добави Шолц.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че още преди да се присъедини към НАТО, Украйна ще може да получи гаранции от страните партньори, припомня УНИАН.

Източник: БТА

Коментари

  • сексуален суицид

    02 Юни 2023 12:16ч.

    ЧВК Вагнер прочисти Африка от френски колониализъм и Макарончу не може да прости на руския воин. Немецът пък си отмъщава на Франция, задето не признаха Германия за колониална държава... Та тъй си върви в Евробия откак свят светува...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясно

    02 Юни 2023 13:52ч.

    Бабата вече не му пуска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гаранция - Франция

    02 Юни 2023 13:55ч.

    Франция беше сред "гарантите" на Минските споразумения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гаро Е.

    02 Юни 2023 14:08ч.

    Този геронтофил е най-врътливият в ЕС. Повече от това ненормално франсе не може да се очаква. А Улаф ОЛАФ е по-далновиден и вътрешно по-проамерикански и по-глобалистки. Не иска Украйна в НАТО, а да я оставят и тъпчат с оръжия, за да отслабват Русия. Дадат ли и натовски гаранции на Украйна-та ще трябва и те да се намесват. А не щат. Да се тепат другите за нас, - стара стратегия и улавия ОЛАФ добре я схванал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да подредим главите

    02 Юни 2023 14:49ч.

    Тези двамата негодници са без тежест и значение и просто трябва да се игнорират във военния контекст. Само думи, думи, ненужен шум. Ние, българите, трябва да положим усилия и да си подредим важните проблеми в главата. През последните дни излизат доста материали, които могат да помогнат. Погледнето проектосъстава на МС. Тагарев - министър! Това е катастрофа! Не съм вярвал, че ще го изрека, защото някога ПИК отработваха щедрите парични инжекции, осигурени от герб, и бяха техен рупор. Сега, обаче, действително стана страшно (а и парите очевидно спряха), пък Недялко изведнъж се усети, че е журналист и има деца! Прочетете, много поучително! За действителното положение в Украйна и какво предстои да се случи там - има много подреден и убедителен материал в Поглед - Владимир Александров! Вацев също!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи