Франция готви "контролирани увеличения" на енергийните цени за крайните потребители

Франция готви "контролирани увеличения" на енергийните цени за крайните потребители

Министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френското правителство ще позволи "контролирани увеличения" на енергийните цени за крайните потребители във Франция, след като наложеният изкуствено таван на поскъпването им отпадне в края на годината.

Това заяви днес финансовият министър Брюно льо Мер по повод предупреждението, което отправи тази седмица президентът Еманюел Макрон, че на французите им предстоят "тежки месеци".

Таванът на цените на тока и на газа и облекченията за цените на горивата по бензиностанциите помагат за овладяване на инфлацията, но се отразяват негативно на публичните финанси, посочва Ройтерс.

Льо Мер увери, че през 2023-а правителството ще помага на най-бедните семейства да си плащат енергийните сметки. Освен това няма да се опитва да компенсира свръхразходите от тази година за тавана на цените.

По данни от вчера едногодишните договори за доставка на ток за домакинствата във Франция са за 1100 евро на мегаватчас - над 10 пъти повече от същия месец през миналата година.

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • nan

    28 Авг 2022 8:45ч.

    онзи ден Макрон блесна с невероятния си цинизъм. сутринта по телевизията обясняваше на французите, че времето на изобилие приключи и ще трябва да затягат коланите, а следобеда го показват на борда на луксозна яхта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    28 Авг 2022 10:43ч.

    Е той правилно го е казал - французи, за вас изобилието свърши. Но за себе си не е казал такова нещо. Време е да се събудите! За богатите престъпници изобилието никога няма да свърши! Винаги го отнася народа, независимо какво лъжат управляващите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в крайна сметка нали това беше целта

    28 Авг 2022 10:40ч.

    Да се повишат цените, да стане невъзможно за хората да живеят и да започнат контролираните протести и да се прокарват пак разни революции без никакъв здрав смисъл за обикновения човек. Само частно печалбарство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • започва се

    28 Авг 2022 10:44ч.

    Вече могат да се оправдават с вируси, бактерии, земното притегляне, четирите годишни времена, бурите на Нептун и лошото наследство, което са ни оставили динозаврите, но не и да кажат истината: че са фалирали и че либералният им модел да ядат на корем и да плащат в следващия си живот като добри християни е вече невъзможен и е време да си платят за всичко още в тоя смъртен свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин малко по малко им зятваря кранчето,

    28 Авг 2022 11:33ч.

    иждивението приключва и все повече лъсва цялата им несъстоятелност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    28 Авг 2022 11:44ч.

    Има Видов ден и първо ще го усетят Франция и Германия, дето се драпаха толкова години по гъза, като гаранти по Минските споразумения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen.Gurko

    28 Авг 2022 12:45ч.

    Хайде,да излизат и да започват последната Велика френска революция. Знаят как трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи