Франция гласува на предсрочни парламентарни избори

Франция гласува на предсрочни парламентарни избори

Предизборен плакат на дясната френска партия "Национален сбор" в Сен Пол, Централна Франция. Снимка: AP

Гласуването на предсрочните избори за Националното събрание (долната камара на парламента) започна във Франция. Днес отвориха избирателните секции на атлантическия архипелаг Сен Пиер и Микелон край бреговете на Канада. По-късно през деня ще ги последват останалите френски отвъдморски територии в Америка и тези в Полинезия. В метрополията изборите са насрочени за утре. Вторият тур ще се състои след една седмица - на 7 юли, съобщи АФП. Борбата за 577 места в долната камара на парламента се води между центристката президентска коалиция, дясната партия "Национален сбор" и левия Нов народен фронт, добавя ТАСС. Проучванията на общественото мнение прогнозират убедителна победа на Националния сбор срещу либералния лагер на президента Еманюел Макрон. Особеност на тези избори беше изключително кратката (по-малко от три седмици) предизборна кампания, която съвпадна с активния период на подготовка за Олимпийските игри, започващи в Париж на 26 юли.

За да бъде избран на първи тур, кандидатът трябва да получи подкрепата на повече от половината от избирателите в своя район. Кандидатите, които получат най-малко 12,5% от гласовете на първия тур, могат да бъдат допуснати до участие във втория тур на 7 юли, чийто победител ще бъде този, който получи най-голяма подкрепа.

 

Президентът Макрон и лидерът на десния "Национален сбор" Жордан Бардела (вдясно)

 

Предсрочни избори бяха свикани от президента Еманюел Макрон на 9 юни на фона на голямото поражение за президентската коалиция на изборите за Европейски парламент. С провеждането на предсрочни избори за Национално събрание Макрон се надява да разшири политическата база на управляващия лагер, за да осигури надеждна подкрепа за своята политика сред законодателите. Резултатите от последните проучвания на общественото мнение обаче не показват, че поддръжниците на Макрон са успели да укрепят позициите си. Президентската коалиция, според проучване, може да се окаже на трето място, губейки както от десните, така и от левите съперници. Засега Националният сбор води с голяма разлика пред съперниците си. Новият народен фронт изостава от десния си конкурент, но и значително изпреварва правителствения лагер, посочва ТАСС. 

Според политически анализатори рейтингът на поддръжниците на Макрон е повлиян от недоволството на французите от състоянието на икономиката и високата инфлация. Пенсионната реформа, проведена през 2023 г., също е непопулярна. Повишаването на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години не срещна разбиране сред населението и предизвика масовите протести на синдикатите. Отказът на Макрон да спазва червените линии в украинския конфликт и по-специално плановете му да изпрати френски войници в Украйна и да прехвърли ракети на Киев, също не срещат подкрепа, посочва ТАСС.

Центристите, както и на изборите за Европейски парламент, се обединиха около президента Макрон. Водач на листата е премиерът на Франция, 35-годишният Габриел Атал.

Десният фланг на тези избори във Франция е зает от Националния сбор, воден от 28-годишния председател на партията Жордан Бардела. Неговата кандидатура за премиерския пост, ако десните успеят, вече бе предложена от ръководителя на партийната парламентарна фракция Марин льо Пен.

Левият фланг е представен от съюз от леви сили, наречен Нов народен фронт. Тази коалиция обедини партията "Непокорна Франция", основана от Жан-Люк Меланшон, социалистите, водени от Оливие Фор, Комунистическата партия, начело с Фабиен Русел, и Зелените, водени от Марин Тонделие.

Лидерите на тези три блока могат да претендират за премиерския пост. Според конституцията ръководителят на правителството се назначава от президента, чието политическо бъдеще не се влияе от дневния ред на тези избори. Преди това Макрон, който не може да се кандидатира за трети мандат, многократно заявяви, че ще остане на поста до изтичането на мандата му през 2027 г.

Около 49 милиона души имат право на глас на изборите, на които ще бъде подновен съставът на 57-местното Национално събрание - долната камара на френския парламент.

Източници: ТАСС, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Закриване на ЕС

    30 Юни 2024 10:04ч.

    Давай

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    30 Юни 2024 10:12ч.

    Дано е изборът по сценарият описан от Марков! https://youtu.be/ssjTR0g9Fh8?feature=shared

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Години

    30 Юни 2024 10:29ч.

    До през 2027 г., Евала брачет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    30 Юни 2024 12:10ч.

    Le Pen, take this high energy!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи