Франция е изправена пред масова национална стачка

Франция е изправена пред масова национална стачка

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Франция е изправена пред масова национална стачка. Работниците в сектори като транспорт, енергетика, образование, събиране на отпадъци и селско стопанство планират да се присъединят към призива на френските профсъюзи за "междупрофесионална" стачка. 

В резултат на това ще стачкуват не само работниците в рафинериите и в най-голямата френска атомна електроцентрала "Гравелин", но и работници от други професии в цялата страна. Служителите на френските железници SNCF обявиха намерението си да се присъединят към стачките днес. Очаква се планираните протести да доведат до сериозни смущения в движението на влаковете, като в някои региони ще бъде засегнат "всеки втори влак", заяви заместник-министърът на транспорта Клеман Бон пред телевизия France Inter, цитирана от Нова тв. 

Много учители, ученици и други служители в средните училища, гимназиите и университетите също ще отсъстват във вторник. Sne-FSU, най-големият профсъюз в средното образование, обяви на своя уебсайт, че ще се присъедини към общата стачка в цяла Франция, за която настоява Общата конфедерация на труда (CGT), за да поиска увеличение на заплатите в условията на глобална инфлация. 

Мобилизация се провежда и в секторите на здравеопазването и селското стопанство. Профсъюзът на здравния сектор CFDT-Santé също призова на своя уебсайт около 200 000 работници в частни клиники и старчески домове да стачкуват за преговори за нова класификация и достойно заплащане. 

В съобщение за пресата от понеделник профсъюзът на фермерите в региона Pays-de-la-Loire, Confederation paysanne de Maine-et-Loire, също призова своите членове да се присъединят към протестите за заплащане на труда.

 

 

Коментари

  • nan

    18 Окт 2022 9:12ч.

    вчера 170 хил. агенти на Путин са шествали в Париж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    18 Окт 2022 9:13ч.

    Спирате да плащате и да ходите на работа и за 2 дни става колапс, а правителството пада... лесно е, ама винаги се намира по някой счупен гръбнак да не се включи ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    18 Окт 2022 9:16ч.

    Източна Германия в знак на протест не отваря дюкяните и вече променя обстановката... и спрете да гледате телевизия, че войната, пландемията и всичко останало е само и единствено там ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ....

    18 Окт 2022 10:39ч.

    Аз не съм гледал телевизия от горе долу три години. Може да изгледам някой интересен НЕамерикански филм, но извън това тв седи изключен... А тука немците се промиват всеки час буквално, само плащат, и плащат, и си седят, няма никаква информация за протест, или нещо друго. Квадратни роби на тяхната система.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    18 Окт 2022 9:19ч.

    Ядрена война... глупости! Европа за 7 месеца бе буквално "демилитаризирана", всяко оръжие изпратено там, бива веднагически унищожавано и чака следващото за унищожение. Мислите, случайно САЩ заминаха всичко в Афганистан? Мислите случайно менте папчето иска "нови правила"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    18 Окт 2022 9:21ч.

    Няма да има с какво да се защитим, когато започне "великата инквизиция" 2.0, а тя идва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • no name

    18 Окт 2022 12:24ч.

    Има с какво да се защитим, оръжието е в нас, но глобалистите не искат хората да се обърнат към вътрешния си свят и правят всичко (не)възможно да задържат вниманието ни благодарение на медии, скандали, конспирации и криза след криза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    18 Окт 2022 9:23ч.

    Идват хората с вилите и факлите. А дори зимата още не е дошла. Християни, мюсюлмани, будисти се обединяват срещу Антихриста и сатанистите и в една велика книга е написано как ще завърши всичко това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    18 Окт 2022 9:24ч.

    А в България всичко е наред , проблеми никакви и Ганьо протести не прави. Освен някоя и друга псувня на маса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    18 Окт 2022 9:25ч.

    Папата настоява за реформа на ООН след войната в Украйна и COVID ограниченията: https://www.newsmax.com/newsfront/pope-francis-un/2022/10/16/id/1092066/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    18 Окт 2022 9:57ч.

    Давай, Европо! "Пролетта на народите" - 2: да бъде изметено всичко старо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ....

    18 Окт 2022 10:41ч.

    Французите знаят как става. Даже имат и уреди за целта, за скъсяване на "прекалено високите". Въпроса е само, дали сега оня микрона, ще ги бие и трепе демократично, или ще успеят да издействат повишението на заплатите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За заглавие на дописката е избрана констуркцията "Франция е изправена пред масова стачка", вместо по-простичката и ясна "Французите масово ще стачкуват" или "Предстои масова стачка на френските работници". Това е обяснимо.

    18 Окт 2022 11:25ч.

    Все по-често при описване на събития не се използват точни глаголи, а се търси заплетен, сложен изказ, топящ същината, подобно на слънчеви лъчи върху забравен сладолед. "Изправена пред" внушава у читателя предчувствие да катастрофа, тревожност, криза, а пък това "масова" има направо апокалиптично внушения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи