Франклин Фоер: Байдън бил раздразнен от Зеленски при първата им среща

Франклин Фоер: Байдън бил раздразнен от Зеленски при първата им среща

Президентът на САЩ Джо Байдън бил раздразнен от поведението на украинския президент Володимир Зеленски на първата им среща във Вашингтон през септември 2021 г. Според книгата на Франклин Фоер The Last Politician ("Последният политик") Байдън бил недоволен от настояването на Зеленски да приеме Украйна в НАТО и неговия „абсурден анализ“ на текущото състояние на военния блок, съобщава ТАСС.

„Дори най-ревностните поддръжници на Зеленски в администрацията (на Байдън) признаха, че е прекалил“, се казва в книгата, която ще бъде пусната в продажба следващата седмица. Според откъси от книгата, цитирани от британския вестник "Гардиън", първата среща на двамата президенти не е допринесла за установяването на доверие между тях. 

Издателство Penguin Random House подчертава, че работата на Фора се основава на „безпрецедентен достъп до тесния вътрешен кръг от съветници на Байдън, които го заобикалят от няколко десетилетия“. Отбелязва се, че Зеленски, който стана президент на Украйна през 2019 г., преди това няколко месеца се е опитвал да организира среща с предшественика на Байдън - Доналд Тръмп, във Вашингтон, но републиканецът му отказал такава възможност. Поводът бил недоволството на Тръмп от факта, че Зеленски не помогнал в разследването на корупционните действия на сина на Байдън Хънтър в Украйна. Фора изтъква, че Зеленски изпитвал „продължаващо негодувание“ от този епизод и „изглежда подсъзнателно обвинява“ Байдън „за унижението, което е понесъл“.

В същото време украинският президент смятал Байдън за слаб политик, се подчертава в книгата. Тази оценка се основава на факта, че през 2021 г. Байдън отказа да наложи санкции на компанията, управляваща газопровода "Северен поток 2". Франклин Фор добавя, че като цяло „Байдън също не е имал високо мнение за своя украински колега“. По-специално, стопанинът на Белия дом сметнал похвалите на Зеленски за републиканския сенатор Тед Круз, който призова администрацията на демократите да спре строителството на "Северен поток 2", за проява на „аматьорство“.

В книгата се казва, че на срещата на 1 септември 2021 г. Байдън е очаквал Зеленски да благодари за подкрепата на Киев, но вместо това украинският президент „изпълнил разговора с дълъг списък от искания“, основното от които било „присъединяване към НАТО“. Както пише Фоер, Байдън се опитал да "смекчи ентусиазма на младия човек", като обърнал внимание на факта, че по онова време сред държавите членки на НАТО няма консенсус за приемането на Украйна в Алианса.

"Разочарованието на Зеленски го лишило от способността да мисли логично. След молбат за присъединяване към НАТО, той започнал да изнася лекции, че самата организация всъщност е реликва от миналото и значението ѝ намалява. Той каза на Байдън, че Франция и Германия ще напуснат НАТО, се казва в книгата. - Това беше абсурден анализ, имаше крещящо противоречие. И това вбеси Байдън."

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи