Foreign Policy: Америка е на един миг от война, която може да загуби. Китайският флот вече превъзхожда този на САЩ

Foreign Policy: Америка е на един миг от война, която може да загуби. Китайският флот вече превъзхожда този на САЩ

Автор: А. Уес Мичъл, foreignpolicy.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съединените щати са на един миг от световна война, която могат да загубят. Има сериозни конфликти, изискващи вниманието на САЩ в два от трите най-стратегически важни региона в света. Ако Китай реши да атакува Тайван, ситуацията за САЩ може бързо да ескалира до глобална война на три фронта - в Украйна, Израел и в Азиатско-тихоокеанския регион. При такъв сценарий за Вашингтон ще бъде трудно да отблъсне евентуална атака при положение, че е ангажиран да осигурява военна помощ за Украйна и Израел. Китайският флот вече превъзхожда флота на САЩ по брой кораби и всеки път се увеличава с количество, еквивалентно на целия френски флот (около 130 кораба, според началника на щаба на френските ВМС), отбелязва изданието. За сравнение, военноморските сили на САЩ планират разширяване със 75 кораба през следващото десетилетие, пише в статия на Foreign Policy. Според материала непосредственият приоритет за Съединените щати трябва да бъде гарантирането, че Украйна, Израел и Тайван разполагат с необходимите оръжия, за да се защитят в качеството им на много важни играчи в тази ситуация. САЩ и съюзниците им трябва наистина спешно да се мобилизират пред това, което заплашва да се превърне в световната криза на нашето време, предупреждава изданието.

"Ситуацията е толкова сериозна, че на Вашингтон може да се наложи да приложи Закона за отбранителното производство и да започне да преобразува част от цивилната индустрия за военни цели. Дори тогава правителството на САЩ може да се наложи да предприеме драконовски мерки, включително пренасочване на материали, предназначени за потребителската икономика, разширяване на производствения капацитет и преразглеждане на екологичните норми, които затрудняват производството на военни материали", се казва в статията. САЩ все още притежават най-добрата армия в света, но... Но след като Русия се подготви за дълга война в Украйна и след като се отвори втори фронт в Близкия изток, изкушението за бързо въоръжаващия се Китай да предприеме ход срещу Тайван е все по-голямо. Пекин вече тества Вашингтон в Източна Азия, знаейки много добре, че за САЩ ще бъде трудно да се справи с  трета геополитическа криза. Ако наистина там започне война, Съединените щати внезапно ще открият, че някои много важни фактори работят срещу тях. "Един от тези фактори е географията. Както стана ясно от последните две стратегии за национална отбрана на САЩ и последната комисия за стратегическа позиция на Конгреса потвърди - днешната американска армия не е предназначена да води войни срещу двама големи противника едновременно. В случай на китайска атака срещу Тайван, на Съединените щати ще им бъде трудно да отблъснат атаката, като същевременно поддържат потока от военна помощ за Украйна и Израел", се отбелязва в статията. 

Коварната причина

Причината не е защото Съединените щати са в упадък. А защото за разлика от САЩ, които трябва да бъдат силни и на трите фронта, всеки от техните противници – Китай, Русия и Иран – трябва да бъде силен само в собствения си регион, за да постигне целите си, заключава изданието. Най-лошият сценарий е ескалираща война в най-малко три отдалечени театри на бойно действие - със слабо разпръсната американска армия и зле екипирани съюзници, които в повечето случаи не са в състояние да се защитят срещу големите индустриални сили с необходимите за дълъг конфликт решителност и ресурси. Воденето на тази битка ще изисква мащаб на национално единство, мобилизиране на ресурси и готовност за жертви, каквито американците и техните съюзници не са виждали от поколения, предупреждават от изданието. "Един глобален конфликт би донесъл и други опасности. Двама от съперниците на САЩ - Русия и Иран - са големи производители на петрол. Един скорошен доклад установи, че продължителното затваряне на Ормузкия проток на фона на по-широк конфликт в Близкия изток може да тласне цените на петрола над 100 долара за барел, което значително увеличава инфлационния натиск. Китай е основен притежател на американски дълг и една продължителна разпродажба от страна на Пекин може да постави допълнително напрежение върху икономиката. Може да се предположи, че американците ще се сблъскат с недостиг на всичко - от електроника до материали за жилищно строителство."

Човешките жертви

Всичко изброено дотук обаче бледнее на фона на човешките загуби, които Съединените щати биха могли да понесат в глобален конфликт, алармира изданието. "Голям брой американски военнослужещи вероятно ще умрат. Някои от противниците на Съединените щати имат конвенционални и ядрени оръжия, които могат да достигнат до американска територия; други могат да провокират терористични атаки в стил "Хамас" на територията на САЩ, което сравнително лесно може да се осъществи предвид състоянието на южната граница на САЩ, се посочва в материала.

Източник: actualno.com

 

 

Коментари

  • Фриц Клингенберг

    19 Ное 2023 9:08ч.

    Най-разумното е Големият Сатана да хвърли кърпата и да закрие печатницата "Федерален резерв". Поради липса на покритие на хартията от стоки и услуги! И САЩ да са суровинен придатък на Китай. Какъвто са и в момента, ако някои не знаят! И коя и икономика N: 1 поне от десетилетие? КИТАЙ Е N:1 и просто ще се узакони фактическото положение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само минавам

    19 Ное 2023 9:10ч.

    Само с пропаганда войни не се печелят. Стара истина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХА ХА ХА ХА ХА ХА

    19 Ное 2023 9:12ч.

    Австралия се зъби на Големия ? последните две години като американско протеже и сега се предаде понеже НИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ?! АМИН

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смислов

    19 Ное 2023 9:21ч.

    Наближава една знаменита стогодишнина - ГОЛЯМАТА ДЕПРЕСИЯ, която отприщи ВСВ със страшна сила спрямо Първата. И когато всички се заблуждаваха, че повторение на ПСВ е невъзможно. Уви! Сега е същото. Даже много по-зле, защото всички знаят че всичко около нас е пропаганда в полза на губещия! Кой е губещия? Въпрос с повишена сложност. Нали? Губещият сме ние и ПАК ще платим сметката и я плащаме с нашите деца, внуци, правнуци, ако въобще ги има! Това е тъжната истина. А дали ще има Държавен съд като след ПСВ? Или Народен съд като след ВСВ? Не този път ще ги трепем на место ПРЕДАТЕЛИТЕ с челядта им до десето коляно и няма да има сила която да го възпре, понеже ВОЙНАТА ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТОТАЛНА!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2021 Афганистан

    19 Ное 2023 9:26ч.

    Има ли още вярващи, че САЩ не са в упадък? )Ве говорим, че вече самите те не се поставят като армия № 1 в света). Аз мисля, че днес такава глупост не могат да изтипосат даже и най-емоционалните им фенове. Обаче в този материал се намерил един вярващ глупак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кабул 2021

    19 Ное 2023 9:36ч.

    Представям си ги ББ, Цв.Цв., Цецка Цачева, ПКП, Барни Ръбъл, Курчо, Кокорчо, Зеленият чорап, КУРнела, Лена, Пеевски, Доган без Ердоган и с-ие как висят на колесника на американски БОИНГ в опит за спасителен евроатлантически полет. Въпросът е това дали ще е София 2024 или София 2025 или ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    20 Ное 2023 21:36ч.

    Нека Бог осъществи виденията ти. Амин!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЛАМБО

    19 Ное 2023 9:40ч.

    Без жертвоприношение няма да се мине! Сигура. Да видим кой ще е на жертвеника? Понеже Коледата наближава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А пък ний

    19 Ное 2023 9:47ч.

    чакаме с нетърпение Ф16. Че да треперят всички около нас. И да ни уважават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по Евангелието

    19 Ное 2023 9:58ч.

    ПРЕДАТЕЛИТЕ ВИНАГИ СВЪРШВАТ ЗЛЕ! 3 000 000 000 наша пара, през парламента, за индулгенции. Под формата "самолети на картинки" някъде в бъдещето. Платени в брой, сега, на момента!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексей Петров

    19 Ное 2023 9:59ч.

    Бойко, ти си наред!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цецка Цачева

    19 Ное 2023 10:00ч.

    Президенша, нали? Нали така ХеКимЯн?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напоследък

    19 Ное 2023 10:16ч.

    Непрекъснато сме заливани от статии и пишман "анализи" , в които се предполагат конфликти и войни с участието на Големите Играчи, и кой колко армия имал, флотове се мерят, икономики , логистики ... Но контекстът на всички тези пишман анализи е ВОЙНА , която се води с конвенционални средства, или с някакво "ограничено" използване на ЯО. Това е една стара , изтъркана плоча на САЩ , която се пуска и пуска отново, и ни кара да вярваме че Голяма Световна война е възможна БЕЗ ЕСКАЛАЦИЯ към пълномащабна ТСВ с използването на стратегически ЯО. Това е някакъв американски уишфул, който те си повтарят като мантра, в епох на всякакъм упадък - и икономически, и военен, и морален... Но си е заблуда за американците. Да ! Тези които се интересуват от темата за стратегическото сдържане се досещат защо САЩ толкова много лансира тезата за "ограничената ядрена война" , която теза си е "сметка без кръчмаря/кръчмарите/". Защото смятат че са инфилтрирали достатъчно свои "агенти на влияние" в ръководствата на страните конкуренти - най-вече в Русия , но също Китай , Индия , в Брюксел... САЩ се надяват да са подкопали политическата воля на конкурентите си - Русия, Китай, при една конвенционална война да не прибягват до ядрена ескалация ! Това е една много опасна хипотеза. Не съм дълбок специалист по Китай и не мога да коментирам китайските стратегически ядрени сили. При всички положения те са все още далеч по размери и възможности от Руские и Американските. Но спрямо Русия стратегията за "ограничена ядрена война" е била винаги, и сега е една куха стратегия. Празна надежда. При СССР тази стратегия на САЩ беше официално опровергавана и отхвърляна от Москва и в прав текст се гарантираше че "ограничена ядрена война е невъзможна". Или има мир с ядрено сдържане, или ако започне война тя АВТОМАТИЧНО преминава в пълномащабна обмяна на ядрени удари. Апокалипсисът ! Това работеше , тази съветска риторика действаше достатъчно добре и възпираше Запада. Това работеше защото съветските вождове имаха Политическата Воля. Как стоят нещата днес ? Русия изглежда значително по-мека, по-нерешителна, т.н. "Путин" или там каквото управлява в Кремъл под образа Путинов, изглежда мекушаво, склонно на ДОГОВОРНЯК с враговете. Нещо което отново изкушава САЩ да говорят за "ограничена ядрена война"... Но се забравя, че нещата днес НЕ ЗАВИСЯТ САМО от човешката воля , от ръководителите с "куфарчетата" , дори от висшите военни и началник щабовете. Нещата са и в полета на ИИ - автоматиката. В Русия от десетилетия функционира "Периметър" /"Мъртвешка ръка"/ , в САЩ има подобна автоматична система. Как би протекла една конвенционална война между САЩ - Русия- също и Китай , без гарантирано да прерасне в ТСЯВ ?? Никакви гаранции, и военните доктрини и техническата реалност говорят, че ще прерасне. И със 80 % от света е приключено. 5 милиарда ще загинат веднага. Останалите след няколко седмици-месеца... Ако някой оцелее в чилийските и аржентинските Анди, животът му ще бъде труден и тежък. С Цивилизацията, днешната , ще бъде приключено... Така че никакви "войни на три фронта" не могат да водят САЩ , истински войни ! Всичко което могат да водят са войни-договорки, такава каквато е СВО в Украйна, контролирани войни. И с Китай вероятно ще е същото. Спонтанни и истински войни могат да избухнат само с независими режими като Ким Чен Ун , или донякъде Техеран /?/ , и именно за това не виждаме никаква заплаха към Ким Чен Ун ! Въпреки че ядреният арсенал на КНДР е 100 пъти по-малък от руския...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    19 Ное 2023 10:21ч.

    Няма такава опастност щом и кученцето Си доприпка до краката на байпън да смърка райски газ от задника му .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Няма такава опастност" - безкомпромисТно си се изокал.

    20 Ное 2023 9:03ч.

    ................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    21 Ное 2023 8:15ч.

    Дали имаш изкарано първо отделение в клас?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пъпчив,

    24 Ное 2023 18:15ч.

    предполагам?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Взех да се замислям

    19 Ное 2023 10:41ч.

    дали животът на Марс не е приключил след опустошителна война. Бая дълбоки дерета има там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да си бяхте стоили у дома, бе! Като се правиш на бабаит ВИНАГИ се намира някой да ти види сметката!

    19 Ное 2023 11:09ч.

    Справка - нашите мутри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този

    20 Ное 2023 21:52ч.

    дето ще ти види сметката трябва да има солидна защита зад гърба си. Мутрите, които избиха в началота на нашия век, бяха повече от тези които изби "народния" съд преди 75 години. Тези, които ги избиха все още са властелини на държавата и слуги на задокеанските си господари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    19 Ное 2023 13:39ч.

    Не знам защо леко се пропуска нещо, случило се съвсем наскоро. Страните от НАТО се оттеглиха от ДОВСЕ. Нещо, което направи Путин през 2007 г. и което всъщност е началото на случващото се сега. Анализатори, пропускащи този факт нямат нищо общо с анализа, а доказват пропагандни цели с каквото им уйдисва. А на един по-горе да му обърна внимание, че ВСВ не започва поради Голямата депресия, а поради резултатите от ПСВ. Нещо, което един американски президент прогнозира през 1919 г. Така каза, условята за победените са такива, че до 20 години ще има нова световна война. Мисля 1939 г. започна, точно 20 години по-късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Re:

    19 Ное 2023 14:18ч.

    Напротив! ВСВ може и да е продължение на Първата, обаче ако прочетеш цялата литература по темата от 1920-е ще се убедиш в правотата на тезата - говори се за Световната война, чието повторение е невъзможно. Германия е в тотална криза и хиперинфлация, Османска империя няма, както и Австро-Унгария, а България ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До viva

    19 Ное 2023 14:21ч.

    Да ми цитираш американски "президенти" е все едно да четеш Евангелието като ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva, viva, viva

    19 Ное 2023 14:32ч.

    Проектът за нов американски век го закриха самите американци преди 15 години. И правилно. Тръмп бе и Тръмп ще е, понеже те ПРЕКРАСНО знаят че са във фактически фалит, а Тръмп е най-великия капацитет по фалитите! Но това не е търговско дружество, а държава. С потенциал да взривят света. А това е проблем! Няма по-идиотски континент от Европа! С ПСВ подари XX век на САЩ. И направи САЩ от най-големия длъжник - най-големият световен кредитор! Е сега такъв е вече Китай. Последваха "лудите 20". И "голямата депресия". След "великия Гетсби". Много логично. Така че, не ми обяснявай приказки от 1001 нощ, защото никой не е по-голям от ?!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Америка е на един миг от война, която може да загуби"

    19 Ное 2023 20:15ч.

    да се чете: трЕбе да се увеличи с много $ бюджета на военните

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    20 Ное 2023 16:51ч.

    Тайван произвежда около 40% от всички широко използвани чипове и приблизително 90% (!) от всички най-модерни микрочипове, използвани в продукти, които определят най-важните технологични пробиви във всяка индустрия. „Най-важната компания в света, за която малко хора са чували", пише глобалната консултантска компания Ars Technica за TSMC, чиито чипове се използват в технологиите и автомобилите. Този тайвански производител е заел 90% от световния пазар на чипове и така далеч никой не може да спре господството му.“ – обобщава Ars Technica. Мощността на TSMC се използва от Apple, AMD, Qualcomm, Nvidia, автомобилни производители и много други компании - и това е единственият производител в света, способен да им осигури необходимите компоненти. Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2023/11/19/bayden-i-si-v-chyom-smysl-vstrechi-i-gde-rezultat

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ивo

    22 Ное 2023 20:25ч.

    Foreign Policy иска да каже, че САЩ може и да не спечелят тази световна война, както спечелиха предишните две. Иска им се, но не всеки ден е Великден. Те винаги преиначават Истината, тук също крият големите си амбиции, но вече ги е шубе. Защото вече нагазиха в дълбоки води. Вече не се получава да се опълчваш постоянно срещу Истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    22 Ное 2023 20:29ч.

    Плашат и пищят за още повече кражби от военния бюджет. Америка краде от света, а бизнеса й - от военния бюджет. Мястото е толкова забутано и далече от равностойни цивилизации, че Колумб заседна там, пътувайки за Индия. Не им трябва нищо повече от жандармерия. Последното - понеже мир не им дава страстта, да издевателстват над малцинствата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи