Forbes: Убийственият тандем между дронове и артилерия унищожава най-доброто от украинската ПВО

Forbes: Убийственият тандем между дронове и артилерия унищожава най-доброто от украинската ПВО

Дейвид Екс, Forbes Следвайте "Гласове" в Телеграм

За две години руската система за поетапни атаки значително се подобри, пише Forbes. Руският боен тандем - свързани в мрежа дронове, които откриват цели дълбоко зад фронтовата линия, и артилерия, която ги удря - бързо се подобрява.

Руската верига за удари в дълбочина продължава да нанася болезнени загуби на системите за ПВО на Украйна, които все по-трудно се заменят. Две седмици след като руски дрон забеляза и незабавно последва ракетен удар по две украински ракети-носители Patriot, по същия начин руснаците откриха и удариха батарея на ЗРК NASAMS.

Видеоклип, публикуван от руските военни в социалните медии в събота, показва високоточен ракетен удар по пускова установка на зенитно-ракетен комплекс с норвежки дизайн на 50 километра от фронтовата линия в района на Запорожие в Южна Украйна. Обсегът на ракетата AIM-120 NASAMS, както може би се досещате, е точно 50 километра.

Това е втората вероятна загуба на система за изстрелване на NASAMS. Преди републиканците в Конгреса на САЩ да спрат помощта за Украйна през октомври, САЩ дадоха на Киев дузина батареи NASAMS, всяка оборудвана с няколко радара, поне една контролна станция и девет до 12 пускови установки.

Украйна трябва да получи от Канада, Норвегия и Литва още 15-18 системи NASAMS, така че доставките им със сигурност няма да се изчерпят. Но това само по себе си не прави неотдавнашния удар по-малко сериозен. В продължение на две години руснаците имаха затруднения да удрят мобилни цели на повече от няколко километра зад хилядокилометрова фронтова линия. Но тази пролет ситуацията в 25-месечния руско-украински конфликт се промени.

Само за месец, който стана кървав за украинската ПВО, артилеристи и пилоти, руските войски откриха и унищожиха няколко „Пейтриът“, първата високомобилна артилерийска ракетна система HIMARS и двойка щурмови хеликоптери Ми-17. Във всеки от случаите украинските системи бяха разположени на десетки километри зад фронтовата линия и или вече бяха в движение, или започваха да се придвижват.

Досега е ясно, че руският боен тандем - свързани в мрежа дронове, които откриват цели дълбоко зад фронтовата линия, и артилерия, която ги удря, преди да започнат да се движат - бързо се подобрява.

Русия започна своята специална операция в Украйна преди 25 месеца и теоретично през цялото това време използва този смъртоносен тандем, базиран на различни мрежи за данни, които получават информация от дронове за наблюдение и други разузнавателни източници за системите за управление на огъня на артилерийските батареи.

Но на практика руските мрежи за насочване рядко работеха според очакванията, до голяма степен поради човешки грешки. Просто казано, висшите руски командири не вярваха на младшите командири и не им позволяваха да откриват огън въз основа на прясна, често непроверена разузнавателна информация.

"Поради културни причини командирите не са склонни да дават на онези, които изпълняват заповеди, правото да правят независими преценки", обясниха Михаил Забродски, Джак Уотлинг, Александър Данилюк и Ник Рейнолдс в доклад от 2022 г. на Кралския институт на обединените служби в Лондон.

Ситуацията започна да се подобрява миналата година, а реформите се ускориха тази година. Руснаците все повече използват модерни безпилотни разузнавателни средства за предаване на висококачествени данни през надеждни мрежи до по-модерни артилерийски и ракетни батареи и оператори на атакуващи дронове.

"Русия използва нови технологии, за да подобри интегрирането на разузнавателни и огневи способности - от сензор до снайперист", написа офицерът от британската армия Блеър Батърсби за Командването за обучение на армията на САЩ. Нещо повече, изглежда, че руските командири са започнали да дават на силите на предните линии на фронта повече свобода на действие, насърчавайки ги да поемат инициативата.

Провеждайки разузнаване в дълбочина и по-далекобойна, по-бърза и по-точна стрелба, руските сили смекчават един от своите дългогодишни недостатъци и опровергават ​​ключовото предимство на Украйна - относителната свобода на действие.

За украинските командири трябва да стане болезнено очевидно, че всяка от техните сили в рамките на 80 километра от фронтовата линия може да стане мишена - особено в открити райони през деня, заключава авторът на Forbes.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

 

 

Коментари

 • Я, нямам забрана за публикуване на коментари!😲

  26 Март 2024 9:50ч.

  Стига сте ме трили! Чувствам се все едно съм в САЩ, Канада, гейсъюза, или друг диктаторски режим, а не в свободна държава!!! Дачков,..... ти си знаеш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Урсулио фон ден Тайгърс

  26 Март 2024 13:29ч.

  Победата на Русия ще гарантира просперитета на Европа като място на мир и разбирателство, борба с диабет, рак, бедност, място където здравеопазването, науката и образованието за всички са реалност!!! Урсула е дезинформаторка , първа лъжкиня, мазна, подла и пресъхнала дърта бабишора!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  26 Март 2024 9:56ч.

  Зенитната установка била с "норвежки ДИЗАЙН". А бе, тия норвежци много изящни бе, даже зенитките си правят "ДИЗАЙНЕРСКИ". Нашите журналисти хептен се оплетоха родния си език като пилета в кълчища. Защо не го напишете нормално: "КОНСТРУКЦИЯ" вместо "ДИЗАЙН"? Аха, защото на английски е така. Ама вие пишете НА БЪЛГАРСКИ В БЪЛГАРИЯ, бе!!! Е, поне се опитвате, макар да не успявате съвсем...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  26 Март 2024 10:03ч.

  Ракетите са американски , радара-също,тъй че си е баш дизайн.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дизайн

  26 Март 2024 15:26ч.

  Щото не знаеш български. Аман от тройкаджии

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  26 Март 2024 10:05ч.

  Западни военни експерти го казаха още преди два месеца: до края на март ориентировъчно Русия ще нанесе фатални поражения на украинската система за ПВО и оттам нататък войната ще придобие много различен характер, защото за да продължи що годе възпиращо спрямо разширяващото се руско настъпление по фронтовете, ще е нужно Западът да се намеси директно и недвусмислено, а това ускорява и края на т.нар. сблъсък на цивилизациите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Катил

  26 Март 2024 10:48ч.

  Два "Циркона" вчера и Посолството в Киев изпищя на умрело, за една съборетина в центъра на Киев. Какво ли е имало вътре, се досещайнте сами. По същото време и Патриотите на летище Жулиани в Киев станаха на скраб. Норвежки германски и други западни системи ежедневно остават разкостени на бойното поле, било с ракети, било с БЛА. Руснаците практически демилитаризират не само 404, а и НАТО по изключително ефективен начин. Разведката работи на /6/! За ударите по центрове за обучение на наемници, в цяла 404 и дума не се отваря. Като пилци ги трепят където и да са от Харков до Ягодинския полигон във ЛВов или Староконстантинов ското летище в Хмелницка област.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  26 Март 2024 13:25ч.

  Така и трябва да бъде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  26 Март 2024 13:10ч.

  Явно руската армия се учи и подобрява в хода на СВО, докато западняците и уСраинските им кучета, така и не се научиха... Е, резултатът е ясен, а краят е близо и е лесно предвидим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи