Фондация "Нашият дом е България" реализира първия по рода си християнски фестивал “ЖИВОТВОРЕНИЕ”

Фондация "Нашият дом е България" реализира първия по рода си християнски фестивал “ЖИВОТВОРЕНИЕ”

С Божието благоволение една първа малка цел от дълго-бленуваната кауза „Въздигане на Богозидания град Мелник“ беше достигната на 29-ти и 30-ти септември, на бившия стадион в най-малкия град в съверенна България, пред каменните зидове на манастир „Пресвета Богородица Всецарица!“

На 29-ти септември от 18 часа беше открит християнският фестивал „Животворение“, в чест на животворящия Кръст Господен и празника Покров на Пресвета Богородица от Негово високо преподобие архимандрит Епифаний, Софийски Свещенически хор и Пламен Пламенов Мирянов на бившия стадион в град Мелник!

Първите музикални изпълнения, които огласиха природната сцена пред надиплените пясъчни „театрални завеси“ бяха тържествените песнопения „Тропар на Покров Богородичен“, „Чистая Дево“, „Кто Бог велий“, „С Нами Бог“ от

СОФИЙСКИ СВЕЩЕНИЧЕСКИ ХОР С ДИРИГЕНТ СТАВРОФОРЕН ИКОНОМ КИРИЛ ПОПОВ.

Между хоровите произведения бяха прочетени различни цитати от Свещеното писание, разказ за празника „Покров Богородичен“ и за пояса на Пресвета Богородица, който е бил съхраняван в различни исторически епохи в Мелник.

Програмата продължи с въздигащи песни и хороводна китка от ИВА И ВЕЛИСЛАВА КОСТАДИНОВИ и патриотични музикални послания от ВЕСИ БОНЕВА, СВЕТЛИН КЪСЛЕВ и гайдари от 100 КАБА ГАЙДИ!

В края на вечерта като завършващ акцент на картината „приказен лунен сън в Мелник“ над пясъчните кули се издигна и ярък топловъздушен балон, под мелодичния глас на местния певец Карамфил Божиков.

В съботния ден гостите на фестивала можеха да се насладят на изложба с дърворезби с Библейски текстове и фотографии от Мелник, езда, стрелба с лък, дегустация на Мелнишко вино и оглед на почистените древни руини на манастира от 13-ти век, дело на владетеля Деспот Алексий Слав.

В съботния празничен благотворителен християнски концерт "ЖИВОТВОРЕНИЕ" взеха участие:

МАРГАРИТА ХРАНОВА

ДУЕТ "ШИК"

ГУНА ИВАНОВА

РАЙКО КИРИЛОВ Raiko Kirilov

КВАРТО КВАРТЕР И ПРИЯТЕЛИ

КАТЕРИНА МИХАЙЛОВА

КВАРТЕТ АРМЕЙСКА ПЕСЕН

ЖЕНСКИ ХОР НУША

НЕЛИ АНДРЕЕВА

АНСАМБЪЛ СОФИЯ 6

ЯНКО ЛОЗАНОВ

ПЛАМЕН МИРЯНОВ 

ГАЛИНА ДИМИТРОВА

ПРАБЪЛГАРСКА ШКОЛА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ БАГАТУР

ЖЕНАТА КАУЧУК - СИРМА ДОБРЕВА

От Името на фонцация „Нашият Дом е България“ бихме искали да изкажем благодарности на всички, които взеха участие в концертите!

Благодарим на Живко Литов и Таня от Литова къща!

Дълбоко признателни сме и на всички, които подкрепиха нашата кауза и дадоха от силата и времето си за сътворяването на събитието!

Благодарим на всички участвали в сложната логистика, на дърводелците, на екипите от осветители, озвучители, благоукрасители, оператори и на всички доброволци!

Благодарим на проф. Виолета Нешева за всички консултации относно историята на град Мелник!

Благодарим за подкрепата на Община Сандански в лицето на кмета Атанас Стоянов, и на кмета на град Мелник Сашо Филипов

Благодарим на клуб "Адреналин" за изключително вълнуващите полети

Благодарим на Краси Матаров, Добромир Райнов и Албена Матарова за спиращите дъха кадри

На концертите „Животворение“ за първи път назовахме мястото с неговото ново име!

Кръстихме бившия стадион в град Мелник на историческа сцена „АРЕНА ДИ МЕЛНИК“ за провеждане на културни събития, фестивали и събори, с цел възпяване паметта на нашето славно минало, въздигане съвременния български дух, просвещение и благовестие!

С Божия помощ нека заедно пресътворим най-малкия град в България в най-голям съвременен център на архитектурно наследство, християнска култура и дух на възрождение!

Да живее България и българския народ!

Да живее Богозидания град Мелник!

За слава Божия и полза роду!