Фондация „Нашият дом е България“ и Русенската опера с празничен концерт за Деня на народните будители

Фондация „Нашият дом е България“ и Русенската опера с празничен концерт за Деня на народните будители

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Русенската филхармония и хорът на Русенската опера ще изпълнят за първи път в България химна на народните будители в мащабна класическа оркестрация за голям симфоничен оркестър. Това е част от празничния концерт-спектакъл "О, будители народни!", който ще се състои тази вечер в Доходното здание в Русе. 

Участие в тържествения концерт ще вземат Оркестъра и хора на Държавна опера – Русе, Хор „Свети Георги Победоносец“ към Общинския младежки дом – Русе, солисти – певци и инструменталисти от Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, диригентката и композитор Луиза Станоева, Янко Лозанов и Пламен Пламенов Мирянов – актьори-рецитатори от София и Катерина Борисова и Венцислав Петков от трупата на Русенския драматичен театър, които ще представят исторически, богословски и светски текстове в стихове и в проза. В музикалната част ще бъдат изпълнени химните на Народните будители и на Св. Св. Кирил и Методий, както и творби от български композитори.

 

Диригенти на концерта ще бъдат Димитър Косев – главен диригент на Държавна опера – Русе и Георги Андреев – Директор на ДФА „Филип Кутев“.

Концертът се осъществява със съдействието на Фондация „Нашият дом е България“.