Фон дер Лайен в Скопие: Македонският език и идентичност се признават от ЕС

Фон дер Лайен в Скопие: Македонският език и идентичност се признават от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Македония трябва да направи крачка напред към Европейския съюз, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред македонския парламент преди заседанието, на което депутатите ще обсъдят т. нар. френско предложение за началото на преговори. Тя подчерта, че македонският език и македонската идентичност се признават от Европейския съюз. По думите ѝ, предложената от ЕС преговорна рамка защитава интересите на Република Северна Македония. Междувременно протестиращи замеряха сградата на парламента в Скопие с тоалетна хартия и яйца. 

Това е времето да направите крачка към нашия ЕС. Договорът от Преспа беше пример и отвори пътя ви към НАТО и за две години Република Северна Македония показа, че има истинска добавена стойност към Алианса и знам, че същото ще се случи и когато станете член на ЕС. Вече показахте витален капацитет да направите вашето общество по-добро. Имате силно досие за човешките права, свободни медии, добър модел за мултиетническо общество, каза пред парламента на Република Северна Македония председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„ЕК винаги е била и продължава да бъде на ваша страна“, каза тя и допълни, че още следващата  седмица би могла да бъде направена и следващата стъпка - първата междуправителствена конференция, която ще означава старт на преговорите на страната с ЕС. 

„Убедени сме, че това е от историческо значение, но решението е ваша и само ваше. Става дума за пътя, който вие избрахте. Както преди това с Охридския и Преспанския договор“, посочи председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен,  която цитира думи на бившия президент на страната Борис Трайковски: „Всеки ден размислям за това какво е правилно и какво - неправилно да се направи. Моята визия е мир и просперитет“ и призова депутатите: „Направете го и вие. Европа не цяла без Северна Македония“.

Преговорите за членство на Северна Македония в ЕС могат да започнат още идната седмица, ако страната реши да подкрепи френското предложение. Междуправителствената конференция може да започне до няколко дни, каза още пред Собранието в Скопие Фон дер Лайев. Думите ѝ, че интерпретацията на историята не е част от преговорния процес, бяха посрещнати с ръкопляскания. Очакванията са, че предложението ще събере мнозинство - 70 депутатски гласа в 120-местния парламент.

Думите ѝ бяха посрещнати с ръкопляскания. Част от депутатите от опозицията обаче бяха облечени с познатите от протестите тениски с изписано „не“ и плакати, отхвърлящи предложението с надписи "Народни предатели", "Народът казва не", "Езикът е идентичността", а депутатът от Левица Димитър Апасиев постави на трибуната пред нея  плакат с надпис „не“.

Протестиращите пред сградата на парламента изслушаха с възгласи и освирквания словото на председателя на Европейската комисия. Част от тях успяха да влязат на тревните площи между металните ограждения и полицейския кордон и замеряха сградата на парламента с тоалетна хартия и яйца. 

Източници: БНР, БТА

 

 

Коментари

  • софиянец

    14 Юли 2022 16:10ч.

    нема такъв саюз, младите лейдита и джендърмени да проверят дали е било нещо подобно възмоьно, примерно произволна хафриканска страна да диктува на СССР кво трябва да се случи в произволна република, или член на СИВ и Варшавският Договор, евала демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    14 Юли 2022 18:43ч.

    Променливите и чекмеджетата си правят оглушки, че не разбират язикот !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бриселскиот язик го поздравува македонскиот

    14 Юли 2022 16:15ч.

    "Вече показахте витален капацитет да направите вашето общество по-добро. Имате силно досие за човешките права..." Въобще - ясни знаци и силни сигнали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юли 2022 16:19ч.

    найс а? знаците са ясни вече няколко правителства на козшкият килим, сега обаче сигналите - сигнализира ли ни Простата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигнализирането

    14 Юли 2022 16:42ч.

    го оправиха ПП+ГЕРБ+ДБ+ДПС=ГРОБ за България. В гроба сигнализацията е изключена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    14 Юли 2022 16:36ч.

    Македония бива примамвана като "малката русалка" от злата блатна вещица Урсула... Веднъж хванат ли се на въдицата няма пускане! Това което мога да има кажа, че Европейският Съюз на Фон дер Лайнен е кенеф и не е старият ЕС, не случайно се проваля по всички насоки, та сега им е времето да се договарят, за да не бъдат лошо изненадани, по мефистофелски!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    14 Юли 2022 16:38ч.

    Интересно, защо в Австрия не говорят австрийски език, а немски език, нещо да кажете Г-жа Няма стол за мен. Вече авторитетът ви е отрицателен,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нали Русия уж беше виновна бе г-да атлантици

    14 Юли 2022 16:43ч.

    какво излезе, какъв член сме на ЕС? умрял...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    14 Юли 2022 16:55ч.

    НС практически даде мандат на МС да одобри предложението на Френското председателство за РСМ, но при ясно разписани ОГРАНИЧИТЕЛНИ УСЛОВИЯ! Какъв им е идентитетот в 2022 г. не знам и въобще не ме интересува. Ясно е казано, че нищо в процеса на присъединяване не може да бъде тълкувано като признание от БГ на съществуването на "македонски език"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    14 Юли 2022 16:58ч.

    Ние пък признавам померанския език и идентичност на източните немски провинции, незаконно завзети от вандалския фашистки окупатор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    14 Юли 2022 16:59ч.

    Договорът трябва да се изпълнява! Там има ясно записано понятието "обща история". Бг история е българска. Насилието, омразата, фалшификациите са неприложими и няма как да се прескочат. Е, освен ако има ПРЕДАТЕЛИ. Европейците са или мошеници, или аутисти! Не виждам друго обяснение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    14 Юли 2022 17:03ч.

    Документът е оскърбление за националното ни достойнство, да се потърси наказателна отговорност на приелите го! СБПисатели: По същество и последствия „френското" предложение е вариант на позорния Ньойски договор! https://epicenter.bg/article/Boyan-Angelov/287620/11/0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юли 2022 17:23ч.

    "френското предложение" си е типично френско такова за некви колонии, Шефове са си френците, те затова имат волтер-молтр, пасти-глави и други такива работи, ама те се отнасят за тях, не за туземците, предложението е по фр справедливо, духат и двете подчинени хафрикански страни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • орфееви земи

    14 Юли 2022 18:02ч.

    Няма какво повече да се обсъжда. Всички, които ни игнорираха (и "наши" хора, които им съдействаха) в тоя гнусен спектакъл, даже не подозират, че окончателно си подписаха смъртната присъда. Изпълнението й е въпрос на време. Точка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костадин Костадинов: "Продължаваме промяната" са копче за изпълнение на нареждания от САЩ

    14 Юли 2022 17:03ч.

    https://pogled.info/tv/alternativen-pogled/kostadin-kostadinov-vazrazhdane-e-kamacheto-koeto-mozhe-da-obarne-karutsata-na-evroatlantizma.144187 ++++ https://pogled.info/tv/alternativen-pogled/kostadin-kostadinov-prodalzhavame-promyanata-sa-kopche-za-izpalnenie-na-narezhdaniya-ot-sasht.144189

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ятак

    14 Юли 2022 17:16ч.

    НАТО и ЕС го начикаха и на Макетата. Честита колония бракя. Че има и печеливши, но няма да е народът а продажниците от властта и медиите. Аферим, вече не сме сами. Следват алибабанците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ес иска те да признаят македонски език, а ние не

    14 Юли 2022 17:26ч.

    Ето ви повод за вечни дразги и караници в уж съюза. Ако смятат да я караме така.... не знаят що е то таралеж в гащите. Те си решават. За никакво единство на съюза не може да се говори. Камо ли за имперска европа. Оксиморон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    14 Юли 2022 17:32ч.

    Искам "Божия човек", да направи семантичен анализ на изреченото на Урсула (жена с името на травестит)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    14 Юли 2022 17:36ч.

    Седите си на задникот, че зелената енергия че ви отнесе барабар со папуците ? Голям бой ще ядат еврогейските лидерчета ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех, преди държавите се натискаха да влязат в ес, а сега ги натискат, едва ли не умоляват!

    14 Юли 2022 18:18ч.

    падение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    14 Юли 2022 19:38ч.

    Нашите идиоти ликвидираха атомната ни енергетика (затвориха 4 доказано годни атомни реактора), унищожиха ни оръжията и армията, съсипаха селското ни стопанство и промишленост само да влезем в този "съюз на богатите", а се оказахме на-бедните не в ЕС, но ни изпревариха и страни от третия свят на които преди помагахме! Това ги чака и братята макета! С една дума няма да сме сами в нещастието!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи