Фон дер Лайен: Сърбия трябва да реши с кого е

Фон дер Лайен: Сърбия трябва да реши с кого е

Сърбия трябва да реши на чия страна иска да бъде, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за австрийските вестници "Винер цайтунг" и "Клайне цайтунг".

Ние искаме Сърбия да е с нас, но за това са ни необходими ясни доказателства, че тази страна споделя нашите ценности, например върховенството на закона и демокрацията, както и че отхвърля руското нахлуване, заяви Урсула фон дер Лайен в интервюто, цитирано от белградския вестник "Политика". 

Тя подчерта, че външнополитическата ориентация на кандидатите е много важна."Разбира се, очакваме всички да дърпат една и съща страна на въжето", подчерта председателката на ЕК.

Попитана за напредъка на Западните Балкани в евроинтеграцията и какво може да се предложи на тези страни, тя посочи, че почти всички страни от Западните Балкани са на европейския път по-далеч от Украйна.

Надявам се, че ще намерим решение, че окончателно ще можем да изпълним нашето обещание и ще започнем присъединителни преговори. Босна и Херцеговина, например, може веднага да започне присъединителни преговори, когато изпълни 14-те основни точки. Има много напредък и това трябва да бъде признато, заяви председателката на ЕК.

На въпрос колко време ще отнеме, докато Украйна стане членка на ЕС, Фон дер Лайен каза, че присъединителният процес е свързан с напредъка.

В ръцете на кандидатите е колко бързо се движат в процедурата, каза тя, посочвайки, че Словакия и Турция са получили статут на кандидат през 1999 г., като Словакия е изпълнила всичко, за да въведе необходимите реформи и пет години по-късно е станала членка на ЕС, а Турция днес е по-отдалечена от членство, отколкото когато и да било. 

Фон дер Лайен заяви, че е останала с впечатление, че украинските власти са високо мотивирани и гражданите са обединени около желанието да се присъединят към ЕС.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • софиянец

  21 Юни 2022 18:29ч.

  ти Сърбия не я мисли, мисли как ще вадиш меката си сила от Ниш. действително е правилно да вербуваш гинеколожка-абортаджийка за депопулация, браво на госдепа, справили са се перфектно със задачата на билдербергите и ко - как им викаха - сих се - алтруисти, демократи, на шорош как му викаха - ъъъ, ъхъ - мизант... - филатроп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еврогейтак

  21 Юни 2022 18:33ч.

  Безумни кучки, свалете блокадата от Сърбия и я оставете на мира! И не подстрекавайте Литва, защото скъпо ще ви излезе притискането на силния.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ерик фон Клинкерхофен

  21 Юни 2022 21:07ч.

  От 2001 г. насам войната в Близкия изток, инициирана от Вашингтон, е отнела живота на 900 000 души, включително 335 000 цивилни, на ред е Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • откъм Сърбия с вас е само сръбската премиерка-гейка

  21 Юни 2022 18:35ч.

  Сърбия ще е с Русия и Китай, то ще бъде срамота да бъде с някакви обратни, които я бомбиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не е вярна

  21 Юни 2022 22:37ч.

  Тя може да е гейка, ама не им цепи басма. Държи си на държавата. С тях са само соросоидите, дето са на хранилки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  21 Юни 2022 18:43ч.

  За тая коза, главната ценност е да се осъжда истината и хоп, веднага те приемат в клуба на патологичните лъжци ЕС. И т.нар. "Върховенство на закона" на измисления ЕС, няма нищо общо с международното право, ама на абордажниците кво им пука, докато не им пукне наистина отнякъде и пак не могат да осъзнаят безсилието си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • върви се прегледай, нацистка кучко!

  21 Юни 2022 18:45ч.

  С какъв акъл тези страни ще искат да влязат в ЕС щом ти го оглавяваш, ма!?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  21 Юни 2022 19:27ч.

  Предполагам, че на половината от горните коментатори децата им са в Зап. Европа, никаква надежда а се върнат в БГ и затова те бълват змии и гуштери... останалата половина-да се опитат да получат клинична пътека, може и да ги оправјат, медицината по наше време прави чудеса

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  21 Юни 2022 20:04ч.

  Урсулата пита нещо Сърбия, ама Сърбия требе да каже ДА... Сърбите немат право да са " невързани".. И ние не може да сме необвързами - требе да сме с хиените дето глозгат живи славяните ни братя!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изобщо не бъди толкова сигурен къде са ни децата, безродни БЮРМанино

  21 Юни 2022 21:18ч.

  Дори да има такива деца там, то те са само потенциален проблем за трудоустрояване при неизбежното си масираното завръщане от кочината Еврабия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  21 Юни 2022 19:58ч.

  Пред същата дилема бяха поставили украина и тя избра европата.Всички виждат какъв е резултата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой ще ги нападне

  21 Юни 2022 23:06ч.

  Сърбите ние ли ще ги нападаме, или Московията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сърбите вече ги нападаха

  22 Юни 2022 5:35ч.

  Знае се кои. Без обявяване даже на СВР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  21 Юни 2022 20:33ч.

  Братята сърби да "отхвърлят Руското нахлуване в Украйна."То хубаво ама си има ред,братята сърби чакат първо вие да осъдите и отхвърлите натовското нахлуване при тях от 1999 год.Ако го направите може и да си помислят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топлата вода

  21 Юни 2022 21:21ч.

  Напредъкът на ЕС към Ада е съществен! Колко бързо ще стигне там зависи от ред обективни и субективни фактори. Вучич не е вчерашен и знае, че ако Сърбия не поиска доброволно, ще я вкарат насила. Т.е., изборът на Сърбия е аксиома - извън ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • взаимноучителната метода

  21 Юни 2022 21:25ч.

  Преди това България ще даде нагледен пример за отнасяне на бой от съюзници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • любов необяснима

  21 Юни 2022 21:29ч.

  В Сърбия са наясно, че германците питаят топли чувства към тях. Това като го поставим в перспектива, и........ звездите светват! Верхофщат оня ден каза, че ЕС трябва да стане империя. Как това го разбират в Сърбия - не знам, не знам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕС ще е най-кекавата империя, която светът е виждал

  22 Юни 2022 0:52ч.

  Всичките цезари, царе и ханове на оня свят ще умрат повторно от смях 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  21 Юни 2022 22:15ч.

  ЕС трябва да реши с кого е! Жокер - най-добре със себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  21 Юни 2022 22:23ч.

  Тази джендърка няма ли да ходи при Ердоган, да е сложи на мястото, което заслужава? Какво искате да изсмучите от Сърбия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хер Флик

  22 Юни 2022 1:02ч.

  Германия пак стяга редиците пред руските граници и пак ги чака брутална катастрофа.И процедурата е същата - първо завладяват източна европа и се канят да вкарата дивата източна империя в правия път. След което следват 50 години руска окупация докато някой разсеян руски лидер не реши да им отпусне малко каишката....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хиените дето глозгат живи славяните ни братя!!

  22 Юни 2022 8:46ч.

  не бива да се говори така за руските другари

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  22 Юни 2022 8:51ч.

  Сърбите са много повече европейци от западните търтеи, и то много отдавна. За голямо съжаление и от нас. Не им трябва нито ЕС, нито еврозона, след като разкараха долара и марката, си действат с евро, динарите са ала-бала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разсъждения

  22 Юни 2022 9:09ч.

  Сърбия им трябва дотолкова че да признаят Косово, там е заровено кучето. Ако признаят Косово в Украйна става по-сложно за РФ да създаде автономни републики.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи