Фон дер Лайен: Путин ще се провали, Украйна и Европа ще победят

Фон дер Лайен: Путин ще се провали, Украйна и Европа ще победят

Последвайте "Гласове" в Телеграм

Никога досега този парламент не е дебатирал по състоянието на Съюза по време на война, която се води на европейска земя. Всички помним, че сутринта на 24 февруари Европа се събуди с нещо, което ни разтърси и показа колко страшно е лицето на злото и колко е брутална войната. Целият континент се изправи и показа солидарност. Бежанците намериха подслон, нашите улици се изпълниха с украински знамена. Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на речта за състоянието на Съюза.

Санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат трайни. Време е да бъдем решителни и да не се отпускаме - това трябва да бъде ясно. Предстоят ни нелеки времена, ще бъдем поставени пред изпитание, ще има опити да бъдем разединени, предупреди председателят на ЕК.

Когато руските войски преминаха границата на Украйна, нашият отговор беше силен и единен, мисля, че можем да се гордеем с това. Ще имаме нужда от тази сила, защото времето пред нас няма да е лесно, подчерта още тя. 

Това не е само война, която започнаха руснаците срещу Украйна, това е война за нашата енергия, за нашата икономика, за нашите ценности, това е война за нашето бъдеще. Става въпрос за война на автокрацията срещу демокрацията. Имаме необходимия кураж и солидарност - Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят, заяви председателят на Европейската комисия.  

Фон дер Лайен също така подчерта и приноса на първата дама на Украйна - съпругата на Володимир Зеленски - Олена. "Видяхме първата дама как се изправи срещу съкрушена маса от майки и бащи и пуска балони в небето - по едно за всяко едно загинало дете. Тези звънчета ще звънят завинаги, невинните жертви ще останат в паметта ни. Дадохте кураж на цялата нация, дадохте глас на вашия народ, дадохте надежда на всички нас, искаме да благодарим на всички вас - слава на тази държава от украински герои, слава на Украйна!", заяви тя. Самата Олена Зеленска присъства на речта, а преди това евродепутатите в залата я аплодираха с крака. 

Тя подчерта, че санкциите срещу Русия ще останат, а солидарността на Европа с Украйна няма да бъде разклатена. 

До момента Европа е дала над 90 милиарда евро финансова помощ, без да се взема предвид военната помощ, допълни тя и изтъкна, че възстановяването на Украйна ще отнеме огромни ресурси. "Украинските деца нямат класни стаи, в които да се върнат", заяви председателят на ЕК.

Три четвърти от банковия сектор на Русия е изключен от международното банкиране, производството на автомобили спадна със 75% спрямо миналата година, "Аерофлот" приземява самолети, защото няма части, руската войска вади чипове от хладилници и перални, за да поправя военните си машини, защото няма полупроводници. Руската промишленост е в развалини, изтъкна още Урсула. И допълни, че Кремъл е направил това с руската икономика.

"Това е цената на политиката на Путин за унищожение", категорична беше председателят на Европейската комисия. 

Фон дер Лайен се обърна към евродепутатите с думите, че има ценен урок за Европа от тази война. "Трябваше да се вслушаме в онези, които познават Путин - в Анна Политковскоя, в руските журналисти, в нашите приятели в Украйна, Молдова и Грузия, в опозицията в Беларус, в балтийските народи, в Полша и Централна и Източна Европа. Те ни казваха, че Путин няма да спре. Балтийските държави работиха много, за да са независими от Путин. Не знаеха, че това е свързано с разходи. Но зависимостта от Русия е на много по-голяма цена", заяви тя и призова за диверсификация с доставчици от САЩ, Норвегия и т.н. По думите ѝ миналата година руският газ е бил 40% от внасяния в Европа газ, а момента е 9%, но уточни, че Русия продължава да манипулира европейския енергиен пазар - те предпочитат да изгарят газа, отколкото да го пращат в Европа спрямо действащите договори. 

Фон дер Лайен предложи ЕС да осигури 100 милиона евро за възстановяването на украинските училища, разрушени от руския обстрел, да отпадне роумингът с Украйна и страната да получи безпрепятствен достъп до европейския единен пазар.

 

Източник: dariknews.bg, БТА

 

 

 

 

Коментари

  • Продължаваме да

    14 Sep 2022 11:05ч.

    борим злия Путин с лозунги и мантри! Това исторически винаги е завършвало с победа, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ... и с 30.000.000.000,00 ойро...

    14 Sep 2022 11:34ч.

    Европейската сметна палата: ЕК крие ролята на Фон дер Лайен в сделка за ваксини с Pfizer за 30 млрд. евро

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    14 Sep 2022 13:03ч.

    Русия отново трябва да освободи европейските земи от надигащия се неофашистки нео"либералиен" феодализъм !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някъде от средата на 60-те години т.нар. Запад започва умишлено да разгражда масовото образование. Първо средното, сетне и висшето. Успехът е очевиден

    14 Sep 2022 14:10ч.

    Видимите върхове на властта успешно бяха засяти с жертвите на тази кампания. В наши дни там са вече само такива. Изключения не се наблюдават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    14 Sep 2022 11:12ч.

    " това е война за нашата енергия, за нашата икономика, за нашите ценности, това е война за нашето бъдеще" . Странно, аз си мислех че енергията е на Русия? И че вие я купувате но като цяло не я искате защото не е зелена? Сега всичко вече е ОК- енергията си е в русия , вашата икономика я няма, ценностите си ги имате а бъдещето - надали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урсула фон дьо Тен

    14 Sep 2022 20:24ч.

    Слагаме си жълтите куртки и сините блузи и си спомняме за" Blut und Boden", скоро пак всичко ще ни принадлежи. Слава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    14 Sep 2022 11:14ч.

    Фекалната едно не разбира, че не е важно Путин да се провали, а ние да не отидем на кино. А ние отиваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    14 Sep 2022 11:15ч.

    откровени глупости, лъжи и празни мантри. закривай

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    14 Sep 2022 11:18ч.

    За Путин не знам, но че фондер лайняна не става и за чеп на каца, това е повече от сигурно! Заведете я най-после в бежански лагер, да я забременят -там не подбират! Да ходи да си гледа чайветата и да не се занимава с неща, които не са й работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1812, 1941,....2022

    14 Sep 2022 11:20ч.

    Вчера беше кофти. Днес също е кофти. Във вестника пише, че и утре ще е кофти. Изглежда, че наистина икономическото положение се стабилизира!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!

    14 Sep 2022 11:21ч.

    Лошото е ,че ЕС под ръководството на на тази ...се провали !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • антизеленист

    14 Sep 2022 11:29ч.

    И как така жената на Володя-Волдимир толкова години се казваше Елена, а от известно време се подвизава като Олена. Това ако не е двуличие, не знам какво е. Интересно 8-те британски командоси, които пазят зеленски, дават ли и да го вижда. А това, че евродепутатите са кухи лейки, е повече от ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от кривина

    14 Sep 2022 11:30ч.

    милата баба,забрави че с евтиния газ от Русия си направиха прекрасни държави за сметка на Русия,сега ще духате супата въпреки че е студена ,наглеци подли,малко Ви беше едно време

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ерво-алтантик

    14 Sep 2022 16:40ч.

    Въпреки, че и ние ще го отнесем, ще се види какъв е действителния потенциал на европейците без руска енергийна субсидия. За съжаление банкерите пак потриват ръчички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Воят на путинистите

    14 Sep 2022 11:30ч.

    не може да скрие страховете им. Наясно са, че авантюрата Русия в Украйна ще завърши подобно на блицкрига на нацистите в СССР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • воят, казваш,

    14 Sep 2022 12:28ч.

    Баце, ма не си познал! Не на "путинистите", а на евроджендърията недоклатена, некъпана, ме ОК! И опорките козяшки нефелни, бе! Козяк, спите! Незачет! Козяшки лебец днес няма да има! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от банкя

    14 Sep 2022 11:31ч.

    лошото тепърва предстои

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дааа

    14 Sep 2022 11:32ч.

    А Лайнената ще влезе в затвора, заради далаверата с ваксините и това няма нищо общо с Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    14 Sep 2022 11:40ч.

    А после се чудим защо в БГ само Пфайзер доставят.Ни Астра, да не говорим за китайци или руснаци в модерния аерозолен формат. Преди седмица казаха, че получили над 300000 комбинирани (за грип и Ковид). Явно трябва да се отработват комисионни и всички държави в ЕС са натиснати от Л.. А за повече мъгла - слушаме речи за война с Русия, които да скрият отговорност за рушветчийство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • уууууууууууу

    14 Sep 2022 11:41ч.

    Невероятно говедо. Опасно и вредно. Води към разпад на Съюза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За съжаление

    14 Sep 2022 13:46ч.

    Не само то, а са цяло стадо! Надявам се скоро да ядат дръвцето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разсъждения

    14 Sep 2022 11:59ч.

    Нищо против жените, но нямат топки, а за някои решения се изискват. А в "колективния запад" им внушиха че емпаципацията е да пафкаш като дядо си и да поркаш като хамалин. Природата е така създала жената, че да оцелее тя и поколението и , трябва да лъже, мами или бяга, въпрос на физика и психика. А тази майка зайка нищо добро няма да ни донесе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Остави Русия и Украйна, кажи нещо за ваксините и комисионните!

    14 Sep 2022 12:05ч.

    Щом са аплодирали "с крака" е добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 100 млн. евро за училища................. че колко училища са "разрушили" тез руснаци?!

    14 Sep 2022 12:12ч.

    Ааа, забравих, че първа цел на руснаците са винаги болници, училища, детски градини ........ такива работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГИНЕКОЛОГИЯ

    14 Sep 2022 12:24ч.

    И ТАЗИ ЗАМЕСЕНА В ДАЛАВЕРИ ЗА 30 СРЕБЪРНИКА,ПАРДОН ,МИЛИАРДИ ЕВРА,НИ ПОУЧАВА И РАЗПОРЕЖДА КАК И КАКВО ДА ПРАВИМ В НАШАТА СТРАНА,БЪЛГАРИЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зимата в Европа

    14 Sep 2022 12:29ч.

    ще е тъмно и студено

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    14 Sep 2022 12:32ч.

    Гнусно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    14 Sep 2022 12:32ч.

    "...това е война за нашата енергия, за нашата икономика, за нашите ценности, това е война за нашето бъдеще" И дядо Фон дер Лайен така е говорел, като прегазил границата на 22.06.41, качен на панцера с кръста. Пък после мильони германки пъшкаха под бурятите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    14 Sep 2022 12:39ч.

    Тази е патологичен случай. Не е за психолог. За психиатър е. Лошото, че такива назначават за "началници" и говорителите т.нар. европейски съюз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Но зависимостта от...

    14 Sep 2022 12:43ч.

    През 90-те години като учих Международни отношения в СУ имахме предмет Евроинтеграция. Аз се появих чак към края и преподавателката вика - а, имаме ново лице! Аз мигам. Тя пита - Вие, колега, евро-оптимист ли сте, или евро-песимист? Аз - евро-песимист. Тя - защо? Аз - много е сложно. Тя ме разбра и кимна. Колегите ми се подхилкваха колко съм прост. Еми прост съм!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Харитон

    14 Sep 2022 12:50ч.

    Урсула с тази реч официализира асоциирането с нацисткия режим без да има официална позиция на ЕС за това. Изключително опасен прецедент, който не само обезсмисля европейските институции, но и безпардонно игнорира позициите на страните членки. Без значение какви са те.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грух

    14 Sep 2022 17:09ч.

    Единственият точен коментар по темата. Европейският Райх беше създаден с една единствена цел,да продължи делото на Австрийския художник . България е точно там,където беше и през 1941.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първо ти самата

    14 Sep 2022 12:51ч.

    ще се провалиш в най-скоро време, защото си неадекватна за поста, който заемаш и заради неграмотната ти и проваляща политика според интересите на народите на ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полковник Спасов

    14 Sep 2022 12:51ч.

    С какво ансамбълче се е пременила изкукуригалата бабушкера, а? И е забравила да завърши деилюзионната си реч с бодрия призив към всички евро-гейци - за Бога братя и сестри, не се къпете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • високопарни и въздухарски думи

    14 Sep 2022 13:06ч.

    Нали ти е широко около врата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ххх

    14 Sep 2022 13:15ч.

    Урсулено, ти Русия не я мисли. Тя се подготвя за най-лошото поне от 2016г. Защо мислиш бяха онези учения за евакуиране на милиони? Извинявай, ти не можеш да мислиш, а само да слушкаш и грачиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    14 Sep 2022 13:37ч.

    фон дер Лайен защо не подари на украинските дечица собствените си милиони, да даде пример? Не е геройство да бърка в изтънелия джоб на данъкоплатците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пръстът на съдбата

    14 Sep 2022 13:50ч.

    такива екземпляри обикновено надживяват децата си и в това е тяхното проклятие..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    14 Sep 2022 13:52ч.

    След всички злини с ваксини фон дер Ляйн трябва да бъде съдена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    14 Sep 2022 13:54ч.

    Работите не са на добре. Щом тая женица излиза и започва да надува балони. ЕС е отчаян, безсилен, потънал безвъзвратно. Напомня ми на филма "Воден свят" или по скоро водачът на пушачите, които търсеха земя. Лицемерни евро-бюрократи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината:

    14 Sep 2022 14:04ч.

    Путин ще победи. Украйна ще загуби и като ЕС ще се разпадне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо винаги така говорят?

    14 Sep 2022 14:06ч.

    Запада не воюва с Русия, а само с Путин. Но … зад Путин е цяла Русия и дори много други държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    14 Sep 2022 14:10ч.

    "това е война за нашата енергия, за нашата икономика..." Откога енергията стана тяхна. Това, че досега само са крали и не са плащали, не я прави тяхна. Друг е въпроса, че е ясно осезаем стремежа кражбата да продължи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от криводол

    14 Sep 2022 14:12ч.

    как се е барнала милата ,пълно падение в жълто -синьо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    14 Sep 2022 14:14ч.

    Това е поредното признание, че не само Украйна, ами и целият ЕС е във война с Русия. Глупави лицемери, които щом искат война ще получат война!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    14 Sep 2022 14:17ч.

    Зиг Хайл!....върхушката на гейският парламент е същото политбюро на КПСС...Само дето издига и в култ неонацизма и реставрацията му.Не съм врачки кой кого ще.....но знам, че ние обикновените мишки ще страдаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Том Сойер

    14 Sep 2022 14:38ч.

    И Урсулица ли ще се къпе веднъж седмично по 5 мин.? Гинекологията отиде по дяволите :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    14 Sep 2022 14:49ч.

    Европа не се унищожава от Русия. САЩ унищожават Европа в своя защита и защита на $. Русия не е враг на Европа. Врагове на европейските народи са ЕС и Брюкселските джендъри от ЕК,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ся разбрахме що са крали съдомиялните

    14 Sep 2022 15:04ч.

    Заради чиповете им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Льоша

    14 Sep 2022 15:07ч.

    Льоша, ама никой от вас не мърда от евр. България, нито пък чаветата ви се местят от Запада в Матушката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Фон дер Лайен също така подчерта и приноса на първата дама на Украйна - съпругата на Володимир Зеленски - Олена."

    14 Sep 2022 15:10ч.

    Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • честен

    14 Sep 2022 15:20ч.

    Демек Елена и Владимир...........Ах мамааааа ви нацистка. Айде бе Вова, давай бе, не се трае вече. Заличавай ги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Определено това търпението и стоицизма

    14 Sep 2022 22:35ч.

    е характерна черта за нас славяните. Ама, наистина вече не се търпи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бела чао

    14 Sep 2022 15:42ч.

    всичко това напомня последните години на комунизма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • офф!!!

    14 Sep 2022 15:55ч.

    "...за нашата енергия"... никой не ви ще вятърните мелници и соларните панели!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    14 Sep 2022 15:55ч.

    Не знам За Русия и Путин, но Европа начело с тази, плавно и закономерно се плъзга към пропастта, изкопана с усилията на незнайно как попаднали в политиката презрели дами и господа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С драматична бързина се подреди поредица от събития, същински драматичен пасианс: Кума Лиса Тръст стана премиер на GB; радостта от това преля и Нейно Величество Елизабет Втора почина; Украйна напредна на изток; Бен Ходжис пророкува разпад на Русия;

    14 Sep 2022 16:24ч.

    Байдън се загуби в бостънската библиотека "Кенеди"; Азербейджан и Армения отново се сбиха; граничари на Киргизия и Таджикистан започнаха да се обстрелват; Урсула, облечена като украйнско знаме (къде ли е затикнала дръжката му) гадае, че Путин ще се провали, а Украйна и Европа ще победят. Странен низ от случайни събития! Какво ли още следва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • малоумници и кретени от вред

    14 Sep 2022 17:44ч.

    Ако това не се случи и Путин не се провали, България да излезе от блатото наречено ЕС и НАТО. Ще видим. Одит на ЕК не е правен от както е създадена. Каква е корупцията там никой не знае. Така както беше в ЦК на КПСС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    14 Sep 2022 17:47ч.

    Да де, той и Хитлер така си мислеше ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не виждам разлика между Урсулесата и ПростоКиро:

    14 Sep 2022 20:42ч.

    И двамата са инструменти на външни сили. И двамата дрънкат все по-големи глупости. И двамата лъжат на поразия. И двамата за кратък срок съсипаха териториите, в които ги назначиха да се разпореждат. И двамата се облагодетелстват, тоест крадат на едро - той през газови посредници, тя през Файзер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи