Фон дер Лайен пристигна в Скопие. Османи: Визитата идва в подходящия момент

Фон дер Лайен пристигна в Скопие. Османи: Визитата идва в подходящия момент

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в Скопие, съобщава кореспондентът на БТА. На председателя на Европейската комисия предстоят срещи с премиера Димитър Ковачевски и с президента Стево Пендаровски.

„Това посещение идва в точния момент, точно преди самия край на широкия процес на консултации относно последното предложение на френското председателство към Съвета на ЕС за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. С днешното заседание на парламента приключват започнатите консултации с всички заинтересовани държавни и обществени страни, за да вземем правилното решение, което засяга нашето бъдеще и бъдещето на нашите деца“, написа във Фейсбук профила си външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи.

Османи пише, че оценява обръщението, което Урсула фон дер Лайен ще направи пред депутатите, от което очаква „принос в консултативния процес и подкрепа за продължаване на европейската интеграция“ на страната и припомня, че това е второто обръщение към парламента  на Република Северна Македония на председател на Европейската комисия. „Първият път, Романо Проди, в самото начало на евроинтеграционния ни път, по повод подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, а сега в самото начало на преговорите, като последен етап преди пълноправното ни членство в съюз. Европейската комисия винаги е била доказан партньор по пътя на евроинтеграционния ни процес, като стриктно и обективно е анализирала ситуацията и постигнатия напредък, отразен в доклади за напредъка на държавата. Очакваме тази подкрепа и занапред, през целия процес на преговори за присъединяване“, написа Османи.

Фон дер Лайен е поредният от редица европейски лидери и правителствени представители, които посетиха Скопие през последните дни, давайки стимул на властите в Република Северна Македония да приемат предложението, което ще отвори възможност за преговори на страната за членство в ЕС.

На приемането на предложението се противопоставя опозицията от ВМРО-ДПМНЕ и „Левица“, които организират протести под надслов „Ултиматум - Не, благодаря“. Пред парламента на страната вече е разположен палатковият лагер на „Левица“, който беше пред сградата на правителството, опозицията призова гражданите да протестират днес по време на заседанието на парламента. В центъра на града има засилено полицейско присъствие.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Дон

  14 Юли 2022 13:21ч.

  Докога тези 0ли70френи в управлението на ЕС ще издевателстват върху гражданите на европа ? Защо им позволяват да прокарват безумията си - зануляване, зелени сделки, ковидистерии ? Толкова ли няма нормални хора ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  14 Юли 2022 13:38ч.

  Македонските бройлери позаякнаха ли вече, дали придадоха килограми за заколение, че ЕС огладня и изпусталя от санкциите ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бързайте, бързайте

  14 Юли 2022 14:35ч.

  преди да се е разпаднал ЕС, да направите Велика Албания...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вавилонската държанка

  14 Юли 2022 14:59ч.

  Урсулета се хили като мъртва хиена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  14 Юли 2022 15:19ч.

  Македония не иска да се българизира, но в следващите години ще се албанизира, джамиите настъпват - големи с по 4 минарета до бедни селца. Да живее ЕС ! Боже, ако можеш опази братята ни, защото майка България ги предаде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан д-р Чолаков

  14 Юли 2022 17:10ч.

  Точно те ни предадоха-след 100 години сръбска пропаганда. А за ""братята""- такава омраза към българите няма никъде по света. Разрови се в ю-туб и виж коментарите на македонци, където се споменава България и Македония. Да ти имам "братята".....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи