Фон дер Лайен: Европа трябва да е готова за пълно спиране на доставките на газ от Русия

Фон дер Лайен: Европа трябва да е готова за пълно спиране на доставките на газ от Русия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че при намаляващите доставки на газ от Русия Европа трябва да се подготви за пълното им спиране, което според нея ще се случи "рано или късно". Тази гледна точка тя изрази в публикувано в понеделник интервю за агенция ДПА, съобщава ТАСС.

„В момента Русия доставя само частично газ или изобщо не доставя синьо гориво на 12 държави-членки“, каза Фон дер Лайен. "Затова Европа трябва да бъде подготвена за най-лошия сценарий: пълно спиране на доставките на газ рано или късно", каза тя.

Председателката на Европейската комисия призова страните, които са слабо зависими от доставките на руски газ, също да участват в усилията за пестене на енергия. „Дори страните-членки, които почти не получават газ от Русия, не могат да избегнат последствията от евентуално прекъсване на доставките за нашия вътрешен пазар“, каза Фон дер Лайен. Икономиките в Европейския съюз, каза тя, са тясно преплетени, газовата криза ще засегне всички страни-членки под една или друга форма.

„Затова е важно всички държави-членки да намалят потреблението си, така че всеки да спестява повече и да го споделя (газа) с онези членове, които са пострадали най-много“, заключи председателят на Европейската комисия, добавяйки, че „енергийната солидарност е основен принцип на европейските договори".

По данни на ЕК неадекватната подготовка за спиране на доставките на газ от Русия може да доведе до спад на икономическото производство средно с 0,9-1,5%. Предложенията на Европейската комисия ще бъдат предмет на специална среща на енергийните министри от ЕС в Брюксел във вторник. Фон дер Лайен изрази увереност, че те ще намерят широко одобрение. „Сигурна съм, че енергийните министри осъзнават своята отговорност“, каза тя. „Става дума за създаване на система за сигурност за всички, за да могат безопасно да преживеят следващите две зими“, заключи шефът на ЕК, добавя ТАСС.

На 20 юли ЕК публикува документ, според който страните от ЕС трябва да представят планове за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15% до края на септември до 31 март 2023 г., посочва агенцията. На свой ред Италия и Франция, както писа вестник La Vanguardia, позовавайки се на източници от испанското правителство, не са доволни от предложението на Европейската комисия. По-рано Мадрид обяви, че не подкрепя предложението на Брюксел за намаляване на потреблението на газ с 15%. Както отбелязва изданието, Испания търси съюзници, за да блокира плана на ЕК. Властите на Португалия и Гърция вече изразиха несъгласие с инициативата. Според агенция Europa Press испанските власти ще предложат на останалите членки на ЕС да увеличат максимално доставките на газ за Европа чрез своята инфраструктура на среща на енергийните министри на ЕС на 26 юли, добавя ТАСС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • nan

    25 Юли 2022 9:26ч.

    населението на ЕС трябва да изгони и съди тази леля и всички останали квази-политици, които служат на САЩ в ущърб на собствените си държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    25 Юли 2022 9:27ч.

    даже не си правя труда да чета глупостите на тази корумпирана лелка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    25 Юли 2022 9:30ч.

    Та какво зависи от населението на европа? Тази измислена комисарка е турена на този пост от неизвестни властници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • те не служат на сащ, а на израел, господаря на украйна, няма какво да се чудите, че се перчат

    25 Юли 2022 9:38ч.

    Истината не се казва с ясен глас. Докато си говорим глупости всички ползи отиват при едни господари. Евреи-хазари. Айде да не се лъжем, че украйна е нещо друго освен жертвоприношение заради хазарските интереси. А територията ще бъде винаги под прицел заради хилядолетна мъст и омраза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    25 Юли 2022 9:48ч.

    Точно!А и не само на нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има нещо вярно в изказването ви

    25 Юли 2022 9:51ч.

    и то много... Точно идолите на "украинството" (хайдамаци, казаци, в по-ново време Петлюровци, Бандеровци) са били отчаяни антисемити и са трепали евреите до последно. Сега възпитаха и насъскаха нацисти с 30-год пропаганда и ги въоръжиха до зъби, направиха войната неизбежна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славин

    25 Юли 2022 9:52ч.

    Абсолютно вярно. Това е и дълбоката държава, която дърпа конците от тъмното. Четете “Двесто години стигат” на Александър Солженицин. Ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Двести лет вместе

    25 Юли 2022 12:01ч.

    А за дълбоката държава четете Шафаревич. Той я нарича "малкия народ". http://rus-sky.com/history/library/shafarevich/index.htm И го смъквайте докато го има...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия които са я турили, може да не им знаем имената ( на всичките) , но им знаем Плана !

    25 Юли 2022 12:37ч.

    ПЛАН 2030 за депопулация на хората ! План за холокост ! Две години и половина откакто стартираха Плана, а вие още се залъгвате с детайлите! Още си въобразявате че няма връзка между пландемията, стартираната икономическа разруха и джендарастията ? Как да ви събуди човек , когато не искате да се събудите и на това викате "конспирация" ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славин

    25 Юли 2022 12:50ч.

    Да, драги от по-горе. Шафаревич и “малкият народ”. Равините са им измислили техния бог. Бог, който им обещава цялата земя с робите и обитатели. Ех, че религия! И като ти внушат, че бог е избрал само тебе за това, той е определил вечната война, явната и неявната, като инструмент за постигане на тази цел-”обещание”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Допълнение

    25 Юли 2022 14:17ч.

    Преди 20- тина години Сорос беше казал в едно интервю, “ Не Бог е създал човека, а ние създадохме Бога”. Останалата е за наивниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ницше и Бог

    25 Юли 2022 15:13ч.

    Ницше: бог е мъртъв. Бог: Ницше е мъртъв. ... ха сега де, кой е прав???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа не е ЕС

    25 Юли 2022 9:31ч.

    А ЕС трябва да се готви за разпад. Тази германска чума затова я американците я лансираха за председател на ЕК. Окупираната от САЩ Германия си остава най-покорната американска колония в ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, тази вече прекалява!

    25 Юли 2022 9:32ч.

    И какво, освен да студуваме, значи трябва и да гладуваме според нея?!? Тя няма право да командва лично ЕС! Народите на ЕС не са я избирали лично, тя не само че не е кралица на ЕС, но е противозаконно и няма право да взема такива решения!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не само това

    25 Юли 2022 13:13ч.

    И на всичкото отгоре иска да представлява целия ЕС в СЗО, т. е. на кавото се подпиши всичките 450-500 млн. европеци са длъжни да изпълняват! Тази наистина се мисли за императрица. Нали далаверите и натиска с ваксините от семейния бизнес никой не я закачи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивия Запад

    25 Юли 2022 9:44ч.

    Ми разбира се, че преди началото на отоплителния сезон трябва да бъде спрян Турецкий паток! Кога да бъда спрян, на 1-ви април догодина ли? Не само това, трябва да се приоритизира потреблението към най-важните за ЕС държави, както в Германия правят планове кои предприятия да бъдат лишени първи, втори и трети - същото за страни! Падни-стани му е майката! За нас само първото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • крушка - опашка

    25 Юли 2022 9:45ч.

    Пропуснали са да отбележат, че газа няма да го спре Русия, дори и това да стане с тяхно решение, газа ще е спрян преди това от съюзниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борбата е безмилостно жестока

    25 Юли 2022 9:49ч.

    Както каза пишман минпреда Асенчо - кога ще купуваме пак от Газпром? НИКОГА!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С такива съюзници врагове не са нужни

    25 Юли 2022 9:50ч.

    Съюзници-разбойници. Има такава песен след края на Първата световна, когато България е била направо стеснена с 1/3 от територията си и децимирана откъм мъжко население.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обратно към мрачното Средновековие

    25 Юли 2022 9:47ч.

    Една акушерка се изявява като царица на Европа. Обаче, тя не знае, че самозванците подлежат на публично гилотиниране според техните средновековни закони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Martin Karbovski

    25 Юли 2022 9:57ч.

    Европа е била богата преди руския газ, ще бъде богата и след него. Какво ще ядат обаче "братушките"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кеворк кеворкян

    25 Юли 2022 10:04ч.

    Богата тя, само на късносоциалистически лозунги, издигани от бивше двупръсточело комуне като твоя милост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    25 Юли 2022 10:42ч.

    Баце, сериозно ли? Ако да - "ти си просто диване и какво ли още не! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mona Lisa

    25 Юли 2022 11:12ч.

    Кога точно преди руския газ европа е била богата и просперираща? Средните векове? Римската империя? Инквизицията? Балкански войни? Първа и Втора световни? Чума, холера, сифилис, глад и пълен мрак е била европа. Сега ще си припомни уроците на "просперитета" отново!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Единственото хубаво нещо на посоката, в която ни движи Брюксел е , че тя води извън евроатлантическите структури

    25 Юли 2022 11:16ч.

    Разбират ли това функционерите на ЕС и НАТО или не го разбират е без значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    25 Юли 2022 11:50ч.

    Щях да кажа, че ще ядат картофи, но се оказа, че и картофи внасят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Печатат си викаш рубли и си внасят

    25 Юли 2022 12:03ч.

    ;)))))))))))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    25 Юли 2022 9:59ч.

    Магаре на мост виждали ли сте? Ето това са съвременните управници на Запада, обхванати от старчески маразъм и всякакви форми на мизантропия. Разбира се, това е най-прекият начин да разориш средната класа (потребителят, на който си дал самочувствие на такъв) и да върнеш западния свят в първо отделение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ятак

    25 Юли 2022 10:01ч.

    Нали обичаме нашия по голям брат САЩ ве. Трябва да се жертваме. Газ, пари, оръжие, жени. Сичко са братока САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕСе

    25 Юли 2022 10:04ч.

    в състояние на предстоящ разпад

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не предстоящ, а започнал разпад

    25 Юли 2022 10:08ч.

    Зимата ще ускори този процес и на проет ще броим оцелелите пилци /ако сме между тях, де/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • никакви

    25 Юли 2022 10:06ч.

    Не става с американските лостове на финансовия капитализъм. Цялото реално производство е на Изток, а Западът предлага само едни хартишки и полуикономика на услугите, които не струват цените, които са им раздули. Какви причини имат вече Русия и Китай да остават в такъв модел на икономика?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • булката бърза да си прибере чеиза, щот никой вече не я иска

    25 Юли 2022 10:21ч.

    Имаше една песен от началото на 90-те "Развод ми дай!". Време е бившите-настоящи седесари да си я припомнят, макар и намръщено, ако ще да не я пеят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От СДС в ГЕРБ ли бившите

    25 Юли 2022 12:04ч.

    или от КДС в ДБ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврозадругата

    25 Юли 2022 10:45ч.

    Пожеланията и препоръките на Flinten-Uschi не са нещо ново,но условията позволяват да се премине от думи към дела. ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рошавата гарга

    25 Юли 2022 10:58ч.

    ЕС го докараха до 7-ми пакет от санкции. Е, хитрува се - искат да изключат газа, а по отношение на петрола отложиха частично. Възниква един такъв въпрос: в Кремъл работи ли се по техен първи пакт от санкции, справедливо и законно ли е и кое трябва да влезе в пакета?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо им е в Кремъл да си дават зор?

    25 Юли 2022 11:19ч.

    Брюкселските тъпанари ще свършат всичко сами. Много ги бива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    25 Юли 2022 13:46ч.

    11,19ч., точно между веждите! Брюкселските тъпанари се самоубиват. Ритуално. Тази сбръчкана наци-комисарка е церемониал-майстора на този ритуален самоубийствен акт. Много е глупава, но не го осъзнава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Solomonn

    25 Юли 2022 11:19ч.

    Ами, скъпа лайнен, гответе се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сбъдна се мечтата ви

    25 Юли 2022 11:31ч.

    Отдавна искате да се откажете от газ от Русия. Сега е много вероятно, този момент да настъпи. Вижте как България се справя. Мечтаният момент за диверсификация настъпи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вече работещ беден благодарение на Кирчо

    25 Юли 2022 11:40ч.

    Урсулището пак ни радва с гениалните си прозрения. Аз обещавам да зъзна и да тракам със зъбки цяла зима и да ям по един път на три дни, само и само Урсулището да е доволно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    25 Юли 2022 11:49ч.

    Ми бягайте в Мариопул, дават руски паспорти и 20 декара земя да сеете картофи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тиквоч, стига с тия персеверации

    25 Юли 2022 12:06ч.

    заприлича на развален грамофон. Иди до Козяк да ти сменят плочата, че тая вече се изхаби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И кога ще запомниш, че е Мариупол,

    25 Юли 2022 12:16ч.

    като Никопол или Филипопол, от пол(ис) идва, град... не е Мариопул, нито Никопул, няма общо с таблата, нито с Медиапул. Май там са те зашеметили :DDDDDD

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    25 Юли 2022 12:17ч.

    Дават, дават. По един черен чувал и два квадрата земя дават за внисащите западни ценности и демокрация дават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • струнини стрици

    25 Юли 2022 13:01ч.

    Тебе ще те хванем като котка в един черен чувал, и ще те откараме на първата стройка в Мариупол, да ти вградим сянката на въпросния строеж. Тъкмо ке останеш доволен: цялата инициатива по застрояването ще я нарекат "Лъжливото/крадливо троле".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    25 Юли 2022 12:04ч.

    Европа би трябвало да посредничи за спирането на войната и за налагането на смислени ценности, зад които да може да застанат и руснаци и американци, по-точно читавата им прослойка. Европа се е поставила в услуга на троловете и от двете страни, тя се губи в този конфликт, понеже няма собствено лице. Европа е потопена в изкривяването на американското ляво, почти няма правилна консервативна мисъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сляпа ли си?

    25 Юли 2022 12:36ч.

    Наистина ли не виждаш какво става и бълнуваш за ценности? От хилядолетия германските племена се стремят да унищожат славяни и православни. Насението на Земята се увеличи прекалено много и борбата е на живот и смърт. Запад срещу Изток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    25 Юли 2022 12:52ч.

    Откакто свят светува на земята живеят два рода, които враждуват и наличието им не ги е взаимно обезкуражило да водят войната, тя е на живот и смърт. Когато решиш, че другият е станал всесилен, ти си загубил войната. И една сериозна корекция - българите не сме славяни, а германските племена са сформирали държавата си в съюз с нашите гети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фи и пси

    25 Юли 2022 13:06ч.

    Не може да говориш словенски (езика на словото) и да не си славянин. Тук расовата характеристика не е чисто и просто генетична (след като не ти се иска толкоз), а генеалогична, следователно с възможност да се сакрализира по самата презумпция на полагане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХАХА

    25 Юли 2022 13:09ч.

    Забременете и Helleborus! Дано спре да пише глупости, доакто си гледа и тя чайветата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    25 Юли 2022 13:42ч.

    Що за хора сте това соросоидите? С такава лекота на бялото казвате черно и обратно! Българите не били славяни-че ние сме най-славяни, защото е наша заслугата за създаването и утвърждаването на славянската азбука! Не че няма и други славяни, които пишат на латиница ( като поляци, чехи, словаци, словенци, хървати и др.).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    25 Юли 2022 12:07ч.

    ЛГБТ-итата ще се греят в кревата взаимно. Ние да му мислим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus Всъщност ще се издържат с данъците ни

    25 Юли 2022 13:01ч.

    ние ще им поръчаме какви ли не стоки и услуги, чрез ляволиберални правителства като на Кирчо и Кокорчо, от батерии и електромобили до насекоми, да не забравяме и за културата и човешките права. А това е благодарение на комунизма в главите на всички „другари“ по света, които превърнаха държавата в бог, срещу илюзията за равенство и утопично лесен живот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще се греят, но маймунската шарка

    25 Юли 2022 13:19ч.

    ще ги огрее

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    25 Юли 2022 13:45ч.

    Те затова са си поръчали вече и ваксина за маймунска шарка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    25 Юли 2022 12:20ч.

    Откачалките управляват ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕТО, ТАКИВА ИЗКАЗВАНИЯ....

    25 Юли 2022 12:22ч.

    Ето, точно такива изказвания ме мотивират да гласувам с две ръце за излизането на страната ми от ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колонии на САЩ

    25 Юли 2022 12:27ч.

    Европейските държави и като цяло ЕС не са колонии на САЩ. Защо тогава във всяка страна се провеждат избори? Мнозинство се печели с обещания, но след това следват оправдания - ЕК така реши. Прав е Орбан - ЕС трябва да е само икономически съюз, взаимоизгоден за всички участници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така се започна

    25 Юли 2022 12:46ч.

    1951г - Европейска въглища и стомана общност. 1960г - Европейска зона на свободна търговия, след това УК се присъединява. 1992г - Мастрих, 1993г - Единнен пазар, 1994г - Европейска Икономическа Зона. 2005г - Конституция на ЕС и ЕС е на път да се превърне в ЕДНА държава. УК не харесва промените - Брекзит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврозадругата

    25 Юли 2022 12:41ч.

    — Бабо Мравке, где така? — Тичам Щурчо за храна. А ти къде със таз гъдулка? — Днес Калинката е булка, та съм канен на свирня. — А когато сняг забръска, що ще правиш ти зимъска? — Ще поискам срам не срам, аз от твойто житце сбрано. — Аз пък няма да ти дам, гиди дърти мързелан!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Магарето

    25 Юли 2022 13:09ч.

    Сега ще ви науча и да не ядете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    25 Юли 2022 13:10ч.

    Не може германска домакиня, отглеждала 20 г. децата си, да е начело на ЕС!!! Това е срам и позор! Подобна марионетка да ръси глупости и да ни съсипва живота е недопустимо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя пак деца отглеждала

    25 Юли 2022 13:24ч.

    не е джендър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    25 Юли 2022 13:41ч.

    Европа трябва да е готова да ревизира отношението си към САЩ, Великобритания и НАТО, съответно към войната срещу Русия ЧРЕЗ Украйна, ако иска да я има като фактор в света - икономически и политически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дъра бъра

    25 Юли 2022 13:48ч.

    хватката е стоманена и няма мърдане тоя път, за разлика от пропиляните хилядолетия. само святата РОССИЯ може да огелпи здравата плановете на сатанистите, друг никой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • трябва да се подготви за пълното му спиране, което според нея ще се случи "рано или късно".

    25 Юли 2022 14:07ч.

    Отскоро всичко е спряло и сега ще караме само на горещи вълни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази като я гледам ми прилича досущ на дружинните ръководителки от времето на соца

    25 Юли 2022 14:45ч.

    Бъдете готови - Винаги готов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • каква гледка - германка унищожава Германия, а след нея и ЕС...

    25 Юли 2022 14:48ч.

    Тези с немските коли - прецакани сте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • унгарец

    25 Юли 2022 15:17ч.

    сега ще натиснат Унгария да им дава руски газ, че тя получава пълна доза... получава заради дипломацията на своите политици, но ЕС знае дамо да краде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смях

    25 Юли 2022 15:21ч.

    смее да обвинява, че русия не доставя газ на 12 страни, но не каза, че те НЕ плащат.... е как ще стане гратис ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старец

    25 Юли 2022 15:34ч.

    Брюкселските чиновничета не четат историята . Ако бяха чели щяха да знаят , че с когото сме се съюзили все е загубил/разпаднал се е/ . Ама от къде да знае фон лайнен - не чете...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи