Фон дер Лайен: Държавите от ЕС имат право да определят с какви енергийни източници ще постигнат опазване на природата

Фон дер Лайен: Държавите от ЕС имат право да определят с какви енергийни източници ще постигнат опазване на природата

Държавите от ЕС имат пълното право да определят с какви енергийни източници ще постигнат целите на ЕС за опазване на природата. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за журналистите от Европейския нюзрум - обща платформа на европейски новинарски агенции, сред които е и БТА. Общата ни цел е производството на енергия да не замърсява повече природата след 2050 г., уточни тя. Попитана дали това включва определянето на ядрената енергия като "чиста", Фон дер Лайен уточни, че преговорите по този въпрос продължават.

Преди месеци Украйна беше в състояние да изнася ток за ЕС, а сега внася. Това доказва, че европейският енергиен пазар е застраховка срещу кризи, обобщи тя. Фон дер Лайен съобщи, че подготвяните промени на пазара на ток предвиждат драстично намаление на влиянието на цените на газа върху стойността на електричеството. Целта е ниските цени на енергията от възобновяеми източници да бъдат усетени от потребителите, добави тя.

По думите ѝ, тази седмица ЕК ще представи предложения, улеснявощи "чистото" производство. Това производство е ключово, за да се постигнат целите за намаляване на вредите за околната среда и за ускоряване на цифровизацията. Стойността на този пазар ще се утрои до 2030 г., миналата година наблюдавахме увеличение с 30 на сто - до един трилион евро, посочи Фон дер Лайен. Тя отбеляза, че ЕК предвижда ускоряване на процеса по издаване на разрешителни за развитие на подобни производства и технологии. Предлагаме или осигуряване на държавна помощ, или европейско финансиране, поясни председателят на ЕК.

Фон дер Лайен допълни, че се очакват и предложения, свързани с осигуряването на суровини. Частично сме много зависими от една държава за важните суровини, трябва да разнообразим доставките, без които преходът към чиста и цифровизирана икономика е невъзможен, уточни председателят на ЕК. Фон дер Лайен допълни, че е необходимо повече изделия, например батериите, да се преработват, а да не се изхвърлят. 

За вноса на суровини трябва да работим с единомишленици по отношение на опазването на околната среда, например с Канада, заяви тя. За ЕС е важно да намали заплахите от Китай, но не и да се откъсва от тази страна. Не искаме да бъдем зависими така, както зависихме от Русия за изкопаемите горива. Не желаем да бъдем зависими от вноса на суровини, затова се насочваме към съмишленици. Важно е да работим с Пекин срещу глобалното затопляне и промените в околната среда. Искаме равнопоставеност, честен достъп до китайския пазар за европейските дружества, както и за китайските - до пазара на ЕС. Необходима е прозрачност за субсидиите, авторските права трябва да бъдат спазвани, посочи председателят на ЕК.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • чичопей

    14 Март 2023 8:34ч.

    Потресаващо! Виждате ли до къде сме се докарали - една семпла и продажна женица, която никой от жителите на ЕС не е избирал и не е познавал, преди да я насадят да ни ръководи, да казва сега на какво имат право държавите в Европа. Събудете се , бе хора, събудете се, преди да е станало твърде късно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да, именно държавите ще си решават

    14 Март 2023 8:34ч.

    една хубава приказка да чуем най-после. Има залагания коя ще е следващата страна екзит, битката е много оспорвана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    14 Март 2023 8:59ч.

    Упс.. и тук танго ? не вървят работите по план нящо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • офшори инфлация ликвидация

    14 Март 2023 9:03ч.

    Зад програмите на ЕС стои кредитен механизъм за печатане на пари от нищото, подобрена евроверсия на ФЕД. Например т.нар. План за възстановяване и устойчивост е параван за емисия на общ европейски дълг, който всички европейски граждани пропорционално дължат, а друг въпрос кой какво и защо е усвоявал. Ефектът от Плана е тройна вреда, защото принуждават правителствата да закрият енергетиката си, парите се пръскат лекомислено за потребление на бизнеса и населението (наливане на вода в пясък), в крайна сметка имаме офшори и инфлация, отклоняване на икономиката в грешен коловоз - декарбонизация, откъсване промишлеността на Европа от нейните суровинни източници и практическото й ликвидиране.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бе тази като за раследвана е ухилена като пача!

    14 Март 2023 9:15ч.

    Само на мен ли ми се вижда неадекватно и странно? Гъбаркат се с нас както си искат защото им позволяваме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen.Gurko

    14 Март 2023 9:30ч.

    Изключително нагла пръчка. Дава право на цели държави, въпреки че никой не я е избирал изобщо , камо ли за самодържец. Още малко и ще каже като Форд: няма никакво значение какъв цвят е Форд Т, само да е черен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колониал

    14 Март 2023 9:40ч.

    Аз намирам въглищата и петрола чудесна алтернатива за опазване на околната среда! Ако в Холандия или Белгия са на друго мнение може да си топлят водата на слънце и да готвят на студени котлони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Държавите в ЕС имали право ли? А такаааа, скочи ли немския капитал най-сетне да ви не трае повече измислиците, а фрау?!

    14 Март 2023 9:48ч.

    Още малко му трябва на ОТГОВОРНИЯ немски капитал да ви потрае глупостите кабронатни и бикарбонатни, и поликарбонатни... Митал е затворил стоманодобивните си предприятия заради скъпия, но демократичен антируски газ, който газ фрауто гони по вълните на световните морета и океани. .... ВСЯКА ДЪРЖАВА, КОЯТО НЕ ПРИТЕЖАВА ПРИРОДНИ ЕНЕРГИЙНИ РЕСУРСИ е ЗАВИСИМА! ........ Искаме да кажем да престанат с мантрата "зависимост от Русия" и да заработим и заживеем в мир и разбирателство и сътрудничество - от Русия ресурсите от Германия технологиите, какво не е ясно и на кого пречи това, НА БЛАГОПОЛУЧИЕТО НА НЕМСКИЯ НАРОД ЛИ?!!!! Ама още малко, още малко време има отговорният НЕМСКИ КАПИТАЛ да им скочи на политиците с напомпаните без покрие политикономически мантри и милиардите им. п.с. И е време д-р гинеколожката Урсула да си гледа предмета, в който се е специализирала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    14 Март 2023 10:00ч.

    Любимата игра на нацистката фон дер Лайнен е с монета, хвърля и вика: - Ези аз печеля, тура ти губиш! Страхотен избор, демократичен и сертифициран!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Енергийно изнудване

    14 Март 2023 12:36ч.

    Урсулистите от ЕС не трябва да се гледат на снимка или видео, там всичко е цветно и пресметнато. Същността на думите им и тяхната бъдеща проекция са истинска трагедия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фон дер Люген

    14 Март 2023 15:09ч.

    пак се изока по компетентност..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи