Фирма осъди прокуратурата за над 1 милион лева заради акция "Октопод"

Фирма осъди прокуратурата за над 1 милион лева заради акция "Октопод"

Върховният касационен съд осъди прокуратурата да изплати рекордно обезщетение от над 1 милион лева на фирмата "Голд лизинг", която преди 12 години остана без документация и техника при спецакция "Октопод". 

Решението на върховните магистрати е от 12 август т.г. и е окончателно, като не подлежи на обжалване и протест. 

Дружеството "Голд Лизинг" ООД е с предмет на дейност даване под наем и оперативен лизинг на леки и лекотоварни автомобили. През февруари 2010 г. по време на пpocлoвyтaтa спецоперация, проведена когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов, фирмата бе обявена за едно от пипалата на октопода. Тогава бе съобщено, че чрез компанията са изпирани престъпни пари. Криминалисти иззеха документацията и техниката на "Голд лизинг", които така и не бяха върнати. Така една година след акцията компанията преустановява дейност. 

През февруари 2015 г. "Голд лизинг" завежда гражданско дело срещу прокуратурата, като претендира за обезщетение за имуществени вреди в размер на 1 638 441.99 лв. Три години по-късно Софийският апелативен съд постановява, че прокуратурата трябва да плати на компанията 802 408.92 лв. обезщетение,  както и 78 763.48 лв. за съдебни разноски.

Така делото стига до ВКС. 

Върховните съдии се опират на практиката на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека, за да мотивират решението си за размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди. Съдът приема, че е накърнена репутация на дружеството и има нарушаване на нормалното му управление за продължителен период от време.

Затова и прокуратурата е осъдена да заплати сумата от 218 910,27 лв., която е разликата от обезщетението за имуществени вреди над присъдените от САС 802 408,92 лв. до размера от 1 021 319,19 лв. ведно със законната лихва върху главниците от 10.02.2015 г. до окончателното им изплащане. Освен това държавното обвинение трябва да плати и сумата от 29 421,73 лв. - разноски за трите съдебни инстанции.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • И какво?Кой ще плати присъдемста сума?

    14 Авг 2022 19:18ч.

    Можете ли граждани на държавата България от раз да познаете кой ще е платеца…..?Ако мислите че дебила Цветанчо Цв. или Гешеф и разследващите прокурори ще платят от собствения си джоб доста наивно се лъжете!Ще платим всички ние нещастни граждани и селяни на държавата Булгаристан!А гореизброените прокурори и дебила Цветанов ще Го преместят в другият крачол!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Авг 2022 20:12ч.

    жълтопаветната екзема, каскета, тиквоча, кирчо, кокорчо,курнелия, троеморският, дейбъ и прочие, всичките тия данъкоплатци, дето през живота си и една жълтица не са изкарали, става въпрос целата група/жълтица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой ще възстанови здравето и

    15 Авг 2022 9:12ч.

    изгубените години живот на Алексей Петров?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    14 Авг 2022 20:24ч.

    Който с действията си, или с бездействията си е станали причина, за тази присъда, да плаща от джоба си! Къде е превенцията иначе, ако прокурорите ще правят каквото си искат, или каквото им й изнася, а гражданите ще плащаме, че някой не познават закона, или му е кеф да не го спазва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Авг 2022 20:27ч.

    ако Колега се зачете в което и да е било съдебно, независимо от инстанцията Решение, то започва с цитирам "В името на Народа" - та след като е в негово име, имате ли съмнение кой плаща?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Авг 2022 20:27ч.

    делегирано ни е така да се каже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    14 Авг 2022 21:02ч.

    Колега, питам ви ако във фирмата в която работите, сгофите нещо и се случи пакост, беля, щета или нещо подобно, прекият ви началник сигурно ще ви санкционира, глоби, уволни/не дай боже/, но има някаква отговорност. Само в българката прокуратура и съд, няма КОЙ да потърси отговорност за калпаво свършена работа.....Ама такива били законите, а КОЙ пише и приема законите, КОЙ?????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Авг 2022 21:14ч.

    за Колегата по-горе не зная, но за мен беше ясно в старата фирма, сегашната същата работа --> еднопосочен билет към улицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да сме благодарни, че не живеем в Китай

    15 Авг 2022 9:16ч.

    и не ни прилагат китайските закони - ако сгрешиш там, и грешката има международен отзвук (например вредна/опасна съставка в боята на детски играчки или бебешка храна), като оронване доброто име и престижа на държавата - присъдата е смърт! Без значение колко $$ има в сметките на фирмата ти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ей така се коландри

    15 Авг 2022 9:19ч.

    държава с милиардно население в продължение на 5 000 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    15 Авг 2022 10:47ч.

    Цецо Шлифера ли ще плати!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи