Финландия подписа с НАТО. Русия предупреди за възможно разширяване на конфликта в Украйна

Финландия подписа с НАТО. Русия предупреди за възможно разширяване на конфликта в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министърът на външните работи на Финландия Пека Хаависто подписа договора за присъединяване на страната към НАТО, съобщи финландското издание Yle.

Финландия се присъединява днес към НАТО в деня, когато отбелязваме 74-та годишнина от подписването на Вашингтонския договор, заяви преди това генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на външните министри от военнополитическия съюз в Брюксел.

Трудно можем да си представим по-добро отбелязване на тази годишнина, добави той. Вратите на НАТО остават отворени за присъединяване на демократични държави, посочи генералният секретар.

Той отбеляза, че нахлуването на Русия в Украйна е довело до решението на Швеция и Финландия да пожелаят да станат част от НАТО. По неговите думи руският президент Владимир Путин е целял да спре разширяването на алианса, но е постигнал точно обратното. Във Финландия няма да бъдат разполагани войски на НАТО без съгласието на Хелзинки, уточни Столтенберг. Той коментира, че изявленията на Путин, свързани с ядрено оръжие, са опасни и безотговорни. Досега не сме забелязали промени в руските ядрени сили, които изискват действия от наша страна, поясни генералният секретар, цитиран от БТА.

Столтенберг посочи, че е насрочено заседание на комисията НАТО-Украйна и добави, че съюзниците предстои да разработят дългосрочна програма за подкрепа и допълнително сближаване с Киев. Той изрази очакване на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО във Вилнюс през юли да бъдат одобрени по-високи цели за инвестиции в отбранителни способности.

Малко след това последва и изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън: "Изкушавам се да кажа, че трябва да благодарим на (руския президент Владимир) Путин, защото успя да ускори нещо, което твърдеше, че се опитва да предотврати", каза той, цитиран от кореспондента на БТА в Брюксел.

По неговите думи Путин е накарал много страни да разберат, че трябва да направят повече, за да осигурят собствената си отбрана и да могат да се предпазят от руско нападение. В последните години наблюдаваме най-голямото сближаване между САЩ и Европа, което съм виждал в последните 30 години, добави той. Блинкън заяви, че днешният ден е наистина исторически.

Едва ли има по-добър начин да отбележим годишнината от подписването на Вашингтонския договор от приемането на нова страна в пакта, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той отбеляза, Украйна ще бъде основна тема на започващата днес двудневна среща на външните министри от алианса в Брюксел. Русия и Китай все повече се сближават, а това означава да бъдем все по-единни в НАТО и с нашите партньори по света, допълни той.

Северноатлантическият алианс е структура, враждебна на Русия, поради което присъединяването на нови държави към него ще се отрази на двустранните отношения на Русия с тези държави, заяви междувременно говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Разбира се, това (разширяването на НАТО) не може да не се отрази на характера на двустранните отношения с тези държави, които стават нови членове на алианса. Алиансът все пак е недружелюбна структура и в много отношения е враждебен на Русия", заяви говорителят на Кремъл.

В същото време той подчерта, че ситуацията с Украйна, чието евентуално членство в НАТО е неприемливо за Русия, е "много различна от тази с Финландия", която сега става член на алианса. "Затова тук едва ли има някакво сравнение", подчерта Песков.

Той допълни, че Москва "внимателно ще наблюдава какво ще става във Финландия, как Северноатлантическият алианс ще използва територията на Финландия с оглед разполагането там на оръжия, системи, инфраструктура, които [ще] бъдат близо до нашите граници и потенциално ще ни застрашават. В зависимост от това ще бъдат предприети мерки."

В същото време руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че присъединяването на Финландия към НАТО и действията от страна на алианса за повишаване на бойната му готовност увеличават риска от конфликт, предаде Ройтерс.

"НАТО възприе комплекс мерки за повишаване на бойната готовност на обединените въоръжени сили и засилва учебно-бойната и разузнавателната дейност край границите на Русия и Беларус. В близко бъдеще предстои и Финландия да стане член на алианса", каза той на съвещание с висшия команден състав на руските въоръжени сили.

По думите му това създава значителен риск от разширяване на конфликта в Украйна, но няма да повлияе на специалната военна операция, посочва ТАСС.

Шойгу обвини НАТО в антируски курс, който според него все по-усилено се следва от алианса, и в тази връзка той отбеляза, че Западът увеличава военната помощ за Украйна във вид на бронирана техника и друго въоръжение и обмисля "възможността да предостави на Киев оперативно-тактически ракети ATACMS с обсег до 300 км".

На заседанието с генералите министърът засегна и въпроса за военното сътрудничество с Беларус. Той съобщи, че въоръжените сили на Минск вече разполагат с изтребители, способни да носят ядрени бойни глави, и че Русия е предоставила на Беларус ракетни комплекси "Искандер", които също могат да изстрелват както конвенционални ракети, така и такива с ядрени бойни глави.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Урхо Кеконен

    04 Апр 2023 16:06ч.

    Тези неблагодарници са забравили за жеста на добра воля на ЙОСИФ ВИССАРИОНОВИЧ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докото беше жив

    04 Апр 2023 16:54ч.

    Урхо Кекконен държеше Финландия строго в неутралитет и я доведе до просперитет и суверенитет. Ако искаме да разберем кой наистина го застреля, трябва да погледнем деградацията на Финландия от убийството му до днешния ден и кой получи дивидентите от тихата ѝ колонизация, за която той и огромният му авторитет бяха непреодолима пречка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Vlad

    04 Апр 2023 17:29ч.

    Koja tochno - che im zagrabiha 20% ot teritoriata + hiljadi zaginali Finlandzi

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    04 Апр 2023 17:36ч.

    Бъркаш Кеконен с Улоф Палме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, имаш право

    04 Апр 2023 17:58ч.

    Старост-нерадост. Вярно, че Улоф Палме беше...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясно

    04 Апр 2023 18:06ч.

    Носете си новите дрехи момчета. Няма да е за дълго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма да бъдат разполагани войски на НАТО без съгласието

    04 Апр 2023 16:12ч.

    Значи ли, че има опция да се разполагат войски и БЕЗ съгласие?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нямаш думата

    04 Апр 2023 16:58ч.

    Някой питал ли те е, искаш ли американски бази в България, ама ги има цели четири, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нату ше ни пази!

    04 Апр 2023 16:15ч.

    Само тези, които успеят да се задържат по колесника на самолета, обаче!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дяволът се казва путин

    04 Апр 2023 18:40ч.

    Честито, Финландия! Защитена си от Сатаната путлер!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Максим Климов Капитан 3 ранга в запасе

    04 Апр 2023 16:23ч.

    https://vz.ru/opinions/2023/4/4/1205903.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧЕСТИТО!

    04 Апр 2023 16:50ч.

    A сега да приготвят някой долар за джепане и памперси за личния състав, слава ОТАН!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прасета в космоса

    04 Апр 2023 16:52ч.

    Русия, Китай и Иран в НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един от всички

    04 Апр 2023 16:56ч.

    Май БРИКС скоро ще се трансформира и в отбранителен съюз. Или пък ШОС ще свърши тази работа. И май Куба и Венецуела ще бъдат бързо приети. И май все по-интересно ще става. Явно светът върви към рестарт, ама дали рестартиращите си мислят, че ще оцелеят, че да го правят по свое усмотрение след това. И в Австралия няма да могат да се скрият, за там 4 Посейдона ще свършат работата от вска страна....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ти се трансформират

    04 Апр 2023 17:09ч.

    Зелените чорапи - преди 2 месеца Китай и Индия пак се биха по границата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ерго

    04 Апр 2023 18:53ч.

    Щото Турция и Гърция са цветя и рози!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАТО след 3 ракии

    04 Апр 2023 17:03ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=GVXxZqyiKrY

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рубладжиите, абе

    04 Апр 2023 17:07ч.

    Колкото повече затъва Матушката, толкова повече квичите. Като влязат Япония, ю. Корея и Австралия не знам какво ще говорите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Vlad

    04 Апр 2023 17:26ч.

    Primkata se zatjaga okolo vratleto na bratushkite

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шойгу обвини НАТО в антируски курс

    04 Апр 2023 17:26ч.

    Ох, като си помисля какъв антифашистки курс е имало навремето, това сега си е направо нищо. Та Лендлийз, та бомбардировки, та накрая и втори фронт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вратите на НАТО

    04 Апр 2023 17:35ч.

    Вратите на НАТО остават отворени за рисъединяване - това го знаем и знаем, че не е добре, ако създава допълнително напрежение. Дано обаче вратите да са отворени и за излизане от този агресивен, вреден и опасен съюз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "най-голямото сближаване между САЩ и Европа"

    04 Апр 2023 17:37ч.

    Горката Европа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    04 Апр 2023 17:41ч.

    реабилитацията на нацизма е катастрофа преди всичко за самата Европа. НАТО е идеологически наследник на Третия райх. неслучайно немските военни лидери като фелдмаршал Манщайн (който командваше армейските групи Дон и Юг на Източния фронт), генерал-лейтенант Шпайдел, генерал-лейтенант Гелен и много други, заеха ръководни позиции в НАТО. и само ликвидация на НАТО може да спаси Европа от въвличане в ядрена война с Русия и самоунищожение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • NATO

    04 Апр 2023 17:55ч.

    Пак ще замоля да не използвате повече абревиатурата "НАТО", която на български не значи нищо. Вместо нея може да ползвате абревиатурата на правилния превод - "САДО".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    04 Апр 2023 17:57ч.

    Трансджендърите от нато побесняха. Водени от неистовата си злоба и омраза към Русия вкупом ще ни въвлекат в ядрения ад. На нас като кирилско- православна държава ни е отредено да послужим за назидание. Въпреки че се водим "съюзник". Е така- за техен извратен кеф.. Усеща се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Англосаксонец

    04 Апр 2023 21:12ч.

    След като рухне клоаката Рооzия, ще наложим сатанински католицизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Финландия

    04 Апр 2023 19:40ч.

    Си го получиха от Сталин по-пълната програма.Днес Русия е поела по курса на Сталин поне що се отнася за сигурноста по-границите и.Финландия 39-44г губи 1/3 от населението си,Украйна вече е загубила 1/3 от населението си!Пиша го за нашите пишман политици.Ние сме прифронтова държава.Когато Русия се разправи с Украйна идва нашия ред.Боя се с зелени човечета в Украйна не се получи,с конвенционално оръжие върви към пат,та идва ред на ТЯО!САЩ в тоя вариянт ще се покрият,а май и безумието там е в пълен ход.Ареста на Тръмп може да доведе до гражданска война!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, голем праз

    04 Апр 2023 23:02ч.

    Малката, дето изтанцува молбата за приема на държавата, загуби изборите, вече е аут като трета политическа сила. Тя изпълни задачата - рок, купони, прегръдки със "Слугата на народа" и толкова политика за неопитната, политически неграмотна визия за бъдещето на Финландия... Тази три пъти по-голяма от България по площ държава има население 5.5 милиона души и близо 1300 км обща граница с Русия. .... За сведение Русия има обща граница и с НОРВЕГИЯ, която е не просто член, а съосновател на вездесъщият военен съюз от 1949 г. Така че Русия има пряка граница с ОТАНА от 70 години!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • танто за кукуригу

    05 Апр 2023 8:24ч.

    Замениха Китай срещу Финландия&Швеция, които и така на практика си бяха в НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи