Финландия отказва да изпълни условията на Турция за присъединяване към НАТО

Финландия отказва да изпълни условията на Турция за присъединяване към НАТО

Финландия отказва да изпълни условията на Турция за членство в НАТО и да екстрадира членовете на движението "Хизмет" на Фетхуллах Гюлен, което в Турция се смята за терористично., съобщава вестник Ilta-Sanomat.

"Финландия не се е съгласила да предаде на Турция хора, които според нейни представители са свързани с движението на Гюлен или с Кюрдската работническа партия", съобщава вестникът.

В публикацията се отбелязва, че Финландия е получила десет искания за екстрадиция от Турция, от които само седем са били удовлетворени. Те обаче не са свързани с тероризъм.

Припомняме, че Финландия и Швеция подадоха молба за присъединяване към НАТО на 18 май в контекста на ситуацията в Украйна. Турция обяви, че няма да допусне двете страни до НАТО, а по-късно постави 10 условия за да промени становището си: 

Двете страни трябва да декларират подкрепа за Анкара в борбата с терористичните организации и да приемат съответстващи законодателни актове. Швеция и Финландия трябва да затворят всички организации на тяхна територия, които са свързани със забранената в Турция ПКК (Работническа партия на Кюрдистан), техните активи и медийни ресурси и да предотвратят повторното им отваряне.

Освен това Анкара настоява Стокхолм и Хелзинки да отменят ембаргото върху износа на продукти на отбранителната промишленост и да екстрадират хора, свързани с терористичните организации. Турските власти също така искат да се установи сътрудничество в борбата с тероризма между разузнавателните служби на страните.

Източник: mk.ru

 

 

 

Коментари

  • ами...

    11 Юни 2022 18:43ч.

    Финландия ще види НАТО през крив макарон. Но навярно така Бог й се усмихва, защото НАТО значи война с Русия, а войната значи смърт и териториален разпад на финландската държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възраждането на британска империя-обречено на провал

    11 Юни 2022 19:34ч.

    Очевидно финландия не иска да е в нато. Дългата ръка на англия. Разиграват театъра заедно с турция. Играта е подмолна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    11 Юни 2022 19:58ч.

    Примерът с Финландия и Швеция е много показателен за значението на средствата за масова информация и колко е фатално, когато те се превръщат в средства за масова дезинформация и довеждат народите до самоунищожение! Тези скандинавски страни благодарение на относителния си неутралит до сега благоденстват, но влизайки в НАТО ще се изложат на смъртна опастност и ще бъдат първи цели на ядрен удар!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    12 Юни 2022 1:18ч.

    Нима вече не е имало други показателни примери в това отношение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От Финландия си спомням

    11 Юни 2022 21:43ч.

    само руския царски генерал Манерхаим,линията Манерхаим,сауната им и финландската водка-нищо друго!Но ако искат да ядат поредният пердах от Руската Империя…, няма лошо,ще стане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Протестантските и католически народи от централна, западна и северна европа вече са лишени от бъдеще

    11 Юни 2022 21:51ч.

    Борбата е за ексклавите на север от Мексико, за Австралия и Нова Зеландия. Африка е вече разпределена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    11 Юни 2022 22:04ч.

    Ооооохххххххх, сладките на Владимир Владимирович!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    11 Юни 2022 22:54ч.

    И сега кво, от НАТО ще вземат ли да привикват Ердоган на килимчето или да му се влачат през ден разни комисари, да му разказват как са били обещали на някого нещо? Малко се съмнявам. Така се постъпва само с унизително приведените Киртаци и друг обслужващ персонал с преметната през ръката салфетка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чавушоглу рече

    12 Юни 2022 1:20ч.

    че не пускат финландската глутница бесни лезбиийки в НАТО....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи