Финландия може да подаде заявление за членство в НАТО на 18 май

Финландия може да подаде заявление за членство в НАТО на 18 май

Финландският външен министър Пека Хависто. Снимка: АП

Финландия може да подаде заявление за членство в НАТО в сряда, каза финландският външен министър Пека Хависто в интервю за шведския в. "Афтонбладет", предаде ТАСС.

"От наша страна постоянният представител при НАТО в Брюксел ще направи това, вероятно в сряда. Ако започнат преговори с НАТО, с тях ще се заеме делегация начело с външния министър и министъра на отбраната", заяви Хависто.

Утре финландският парламент трябва да проведе обсъждания за перспективите за членство в НАТО. На 12 май президентът на Финландия Саули Нинистьо и министър-председателката Сана Марин казаха, че страната трябва колкото се може по-скоро да подаде заявление за присъединяване към алианса. Очаква се официално решение да бъде взето днес, посочва ТАСС.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • nan

    15 Май 2022 10:21ч.

    освен принуда и корупция, няма друга причина Финландия да влиза в НАТО. абсолютно политическо решение, което може сери да застраши живота на обикновените финландци. от почти 80 години двете държави живеят в абсолютен мир и спокойствие. това беше най-спокойната граница в Европа няколко десетилетия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Присъединявайки Финландия навремето, Руската Империя спасява финландският език ат изчезване

    15 Май 2022 10:33ч.

    Под шведска власт на финландците е забранено да разговарят на езика си дори в къщи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    15 Май 2022 10:38ч.

    Финланците си поръчаха 64 невидими пингвина и могат да започнат разходките до Сахалин,за да дразнят бялата мечка.Евреите са им обещали електроника,която да показва на радарите на С 500,че това са щъркели - на С 600 ще ги виждат като журавли в съпровод на Марк Бернес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • четящ

    15 Май 2022 10:45ч.

    Евреите казват,че каквити и номера да поставят на пребоядисаните кщнци,важна е електрониката, а руснаците са изостанали с 3/40 години и след ембаргото,ползват чипове от перални и прахосмукачки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чукигек

    15 Май 2022 10:54ч.

    на Капустин яр кюнците са показали 95% успеваемост,но без западни компоненти не се знае дали ще долетят до целта или ще тръгнат между галактиките

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайде,след Финландия и Швеция

    15 Май 2022 10:39ч.

    в алианса да влязат Грузия,Молдова,Украйна,Кипър.Малта,Ирландия,може би Австрия.Май само Швейцария ще остане съвсем неутрална,ама не съвсем,щото винаги подържа европейските ценности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи