Финансовото министерство постави абсурдни условия за акредитация на журналистите

Финансовото министерство постави абсурдни условия за акредитация на журналистите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министерство на финансите излезе с абсурдни изисквания за акредитация на журналисти. В писмо до медиите от МФ разясняват, че занапред до организираните в министерството събития ще се допускат само предварително акредитирани журналисти. МФ поставя изрично изискване документи за акредитация да подават само ресорни журналисти, които отразяват редовно финансови и икономически теми. Това на практика е намеса в редакционната политика на медиите, коментират медийни експерти. Изискваните данни от медии пък вече бе оприличена от журналисти като едва ли не данъчна ревизия. 

Преди дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) разкритикува решението на Министерството на финансите (МФ) да не допусне до пресконференцията си за бюджета дългогодишния финансов журналист Стефан Антонов от "Гласове". Той остана пред портала на министерството и не успя да зададе въпросите си на министър Асен Василев: за планираното прехвърляне на дирекцията за съдебна защита на България по международни арбитражни дела в Министерството на правосъдието, което подлага на риск дела срещу България за милиардни обезщетения, за бюджета и за натиска от страна на Василев върху БЕХ.

Днес според писмото, изпратено до медиите, новите изисквания се въвеждат с цел реализиране на комуникационната политика на МФ. От редакциите се иска да изпратят подписани от ръководителя на медията и подпечатани бланки, съдържащи данни за фирмата, седалище и адрес на управление, единен идентификационен код, адрес за кореспонденция, телефон, електронен адрес. В писмото следва да се посочат трите имена на журналиста, длъжността, която заема, „уверения и доказателства“, че работи в областта на финансите и икономиката, както и че медията има финансова и/или икономическа рубрика. Изискват се още телефони за връзка, електронна поща, адрес за кореспонденция, номер на журналистическа карта. Уточнява се, че ще бъдат допускани само представители на медиите, „ангажирани със създаването на новинарски и обзорни коментарно-аналитични предавания и рубрики с финансова и икономическа тематика“, които „редовно предоставят новини и информация за цялостната дейност на Министерството на финансите и второстепенните разпоредители с бюджетни средства към ведомството“.

В тези изисквания има намеса в редакционната независимост по няколко линии. С изискването на събитията да се допускат само журналисти, отразяващи икономически и финансови теми, министерството се бърка в практиките на медиите по разпределяне на ресори и отговорности. В някои медии има строго придържане към ресори, в други – не. МФ се меси недопустимо и в организацията на медийното съдържание с изискването за наличие на изрична финансова и икономическа рубрика, както и в жанровото многообразие – с изискването да се допускат журналисти, които създават само новинарско и аналитично съдържание. Изисква се това да се случва редовно, без да е ясно какво означава това. Поставят се и други субективни изисквания  – като предоставянето на „уверения“. 

Въвеждането на такава тежка акредитационна процедура от министерство е прецедент. Акредитации има в Министерския съвет и Народното събрание, но те са свързани с повишените изисквания към сигурността. Коментарите и критиките към новите изисквания на МФ вече започнаха, както и подигравките.

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • естествено

    30 Юни 2023 20:18ч.

    Трябва да бъдат допускани само журналистки 90-60-90 см, бедро 110, естествено руси (блонди), ЛГТБ и мъже културисти (спецове с богата култура).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Финансовото министерство постави абсурдни условия за акредитация на журналистите

    30 Юни 2023 23:32ч.

    Алтернативно умните особено гогато са с отклонения обожават да си придават важност и да си играят на диктаторчета, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СБЖ

    30 Юни 2023 20:28ч.

    Трябва да бъдат допускани само журналисти само от ресорните издания като : „Соросоидна Правда“, „Реститутски Зов“ ,"Козяшка мисъл", "Гъдел нюз", “ Фекалий Нюз“ и "Каспичански устрем" , естествено и ЛГТБ, както и мъже културисти (спецове с богата обща култура) !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха, министершата...

    30 Юни 2023 23:34ч.

    ...с тези си драми замязва на героя на Чаплин от Великия диктатор?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ред в колибата

    30 Юни 2023 20:29ч.

    А зяща загърбихте "партньорите"? Акредитацията е редно да се заверява от кабинета на Урсула и от Посолството. Срокът там ще е дългичък - примерно 6 месеца, таксата за разглеждане на документи е във валута и се плаща през суифт, та трябва да се прояви разбиране, но когато става въпрос за спазване на порядък "основан на правила" и защита на истинската демокрация, никаква жертва не е голяма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    30 Юни 2023 20:35ч.

    Нешка Робева: „Демокрацията се изроди, особено с тази цензура. А със списъците, които правят на инакомислещите, тя отиде на боклука. Демокрацията ти дава правото да говориш, но те се правят, че не те чуват. Все едно те няма. Не те отразяват и не те показват.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    30 Юни 2023 21:13ч.

    а саитовете защо изтриват коментари с месеци забраняват да коментираш или искат регистрация за да коментираш какви са тези номера не може ли всеки да се изказва свободно без ограничения независимо какво му е мнението

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дядо Иванчо

    30 Юни 2023 21:18ч.

    Бабо Маро, трият защото пет пари не дават за твоето мнение. С него можеш да направиш, знаеш какво. Другата причина е, че си путинистка, нямаш папионка и не се казваш Гого.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев

    30 Юни 2023 21:14ч.

    Имам рода, която може да поеме цялото управление на държавата (на по-ниските нива), но не мога да се конкурирам със семейство Лорер във високите нива. Те са дялан камък и покриват много широк спектър от компетентности от министър, през еврокомисар ….и чаааак до шеф на БНБ, а може би и по-нататък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чопаков

    30 Юни 2023 21:22ч.

    Разбрахте ли че българче е надраскало Колизеума ? Има ли изненадани ? Момчето е израснало със ''Шоуто на Слави" и не съзнава какъв простак е..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Българче" е силно казано. Бивш българин, който от излишък на ум е емигрирал не къде да е, ами при англоезичниците

    30 Юни 2023 21:39ч.

    Чак пък българин не е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    01 Юли 2023 0:03ч.

    Да ама ''шоуто на Слави" в Булгаристан го е гледал и затъпял.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    30 Юни 2023 21:44ч.

    „Промяната“ яко атакува разделението на властите, а също и правата на Четвъртата власт, следователно промяната е към авторитарен режим. А уж се бореха против мафиотизираната държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    30 Юни 2023 21:53ч.

    Обединените европейски журналисти нещо да се самосезират и да напишат гневни филипики? Да се провеждат дискусии и кръгли маси по темата? Или щом ПП са го измислили, то е в духа на еврогейските ценности?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Впечатляващо

    01 Юли 2023 0:34ч.

    А когато ги акредитират с подбор от служители получаващи държавна заплата за да слугуват на чужбина, ние ще узнаем ли кои са те? Или ще бъде пазено в тайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ......

    01 Юли 2023 2:37ч.

    Оправете си неграмотно то заглавие. Правилно е да се напише "Абсурдното финансово министерство постави условия за акредитиране на журналисти".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    01 Юли 2023 7:23ч.

    Министерството можеше да се изрази малко по- директно, без тези ненужни витиеватости: ще допускаме само пиари и клакьори, които да кимат разбиращо и да свеждат нашите решения до простолюдието на понятен за него език.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    01 Юли 2023 9:33ч.

    Този само от тояга разбира. Впрочем както и останалите. Де е Гого да се изкаже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласове

    01 Юли 2023 11:45ч.

    Пиарите, клакьорите и с широко отворените очи мисирки са около Б.Б., а работа се върши от компетентните и с лично достойнство журналисти. Да кудкудякаш угодни въпроси е непоносимо и нелепо за нормалния слушател и зрител.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    01 Юли 2023 12:52ч.

    Какво да го коментираш? В главата на Асенку се въдят бесове. Бунеш ли го, они побягват, но после пак дохождат. Но винаги може да бъде и по-зле. Следващата мярка ще бъде в министерството на Асенку да се допускат само мъже - гладко епилирани, на токчета и обути в чорапогащи. Последните задължително да имат дупка, защото, това е мил спомен, запечатал се от ученическите години в главата на Асенку. За да склони да говори с тях, мъжете-журналисти ще трябва да изпълнят популярна ария, на която Асенки ще приглася с фалцет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласове

    01 Юли 2023 16:19ч.

    Прасето е много симпатично животинче, а ти като представител на човешкия род, не можеш да се наредиш и до едноклетъчен организъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    01 Юли 2023 20:00ч.

    Вие гласове ли чувате, господине? Откога Ви е това чувство, гражданино?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глобалистите се канят да въведат НОВ Интернет 2.0

    01 Юли 2023 17:04ч.

    Допуск до коментиране не се предвижда, нито обратна връзка kъм подбраните истински материали; освен това достъп няма да има и за т.н. "алтернативни медии", като zerohedge.com, corbettreport.com/ или tuckerOnTwitter, JimDore...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи