Финансовият министър: Трябва да се направят ограничения в разходите, тъй като Европа затяга фискалната дисциплина

Финансовият министър: Трябва да се направят ограничения в разходите, тъй като Европа затяга фискалната дисциплина

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

В предаването "Неделя 150" на БНР Росица Велкова заяви, че трябва да се направят ограничения в разходите, тъй като Европа затяга фискалната дисциплина.

"Разработили сме три варианта на проект за бюджет. В момента съгласуваме с министерствата, с ведомствата, ще обсъдим с Националния съвет за тристранно сътрудничество проект във вариант на дефицит от 6,6%. Той се формира при запазване на всички действащи политики, нормативни актове, законодателство. Без промяна в приходната и в разходните части. Работим без промяна в политиките, тъй като сме служебно правителство". Това каза пред БНР служебният министър на финансите Росица Велкова. 

Тя добави, че не е редно да бъде внасян вторият вариант - с дефицит 3%, който налага ограничаване на значителен размер от разходите и политиките, действащи в разходната част, както и промяна в някои от приходните политики: "Третият вариант, който е най-подходящ, ако няма редовно правителство, това е запазване на определени разпоредби от 2022 година, които да продължат да действат през 2023 г". 

По думите ѝ, Министерството на финансите е консервативна институция и посочи, че макропрогнозата на БНБ е по-консервативна от заложеното от МФ. Велкова даде следния пример: "За 2023 г. БНБ залага ръст на БВП от 0,1%, докато МФ залага ръст от 1,6%. БНБ залага по-висока инфлация, отколкото МФ залага. Ние не сме консервативни при разработване на макропрогнозата".

В предаването "Неделя 150" Велкова допълни, че трябва да се направят ограничения в разходите, тъй като Европа затяга фискалната дисциплина: "Това е нормално при постоянното вдигане на лихвите. Инвеститорите ограничено предоставят дълг на държавите. Масово страните в еврозоната намаляват дефицитите си в прогнозата за следващата година, правят консолидация. България също трябва да премине към консолидация, да ограничи разходите, да стабилизира приходната част на бюджета. Защото в един момент можем да останем без ликвидност". 

Служебният финансов министър уточни, че към края на септември страната има излишък в размер на 1 млрд. лева: "Към края на октомври очакваме балансирано салдо или лек дефицит. Традиционно у нас през ноември и декември се формират значителни по размер дефицити, защото започват да се разплащат капиталовите разходи. Очакваме да завършим годината с 5,4% дефицит на начислена основа и 3,4% дефицит на касова основа". 

Росица Велкова подчерта, че подпомагане трябва да се прави за най-уязвимите групи от населението. "Разработваме като продължаваща политика - компенсациите за небитовите потребители на ел. енергия да продължат и през 2023 година... Ако продължаваме да повишаваме разходите за персонал при това състояние на бюджета, трябва да увеличим дълга и дефицита". 

Във връзка с влизането на страната в еврозоната през 2024 година тя изрази надежда, че ще се вземат политически решения и ще се промени политиката в приходите и в разходите, за да се влезе в разумен дефицит или да се направи консолидационна стъпка. 

"Ключово е да има политическа воля от страна на Народното събрание". 

Интервюто с Росица Велкова можете да чуете в звуковия файл

 

Коментари

  • 33 години по-късно - пак същото, този път от капиталистите

    23 Окт 2022 12:23ч.

    Върнахме се към социалистическите лозунги от реалния соц. Тогава често звучаха подобни тиради за колективно затягане на колани по интернационални подбуди, въпреки поначало оптимистичните пропагандни опорки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    23 Окт 2022 18:27ч.

    В крайна сметка, народа си спомня ония времена с най-топли чувства. Няма да е лошо да си припомни как точно стояха нещата. С очертаващия се режим на тока и дефицит на храни, мисля че ще бъде доста близко до тогавашния лайфстайл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    23 Окт 2022 12:40ч.

    Нещо да кажеш за спекулата, жено! Откъде ви намират и каква е тази жилетка?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    23 Окт 2022 12:40ч.

    Гледам Росица и с умиление си спомням за българското кино от 70-те и 80-те години. Тя сякаш е изскочила от някой филм, правен по това време. В тях често се мяркаха персонажи, досущ приличащи на милата Росица. Обикновено бяха магазинерки в бакалия, грижовни домакини с черпак в ръка, звеноводки, доячки, санитарки - приятно окръглени, мили и добри жени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    23 Окт 2022 17:36ч.

    Прав си друже ! Тая буля, сякаш е персонаж на класика от филмите на ВЕЛИКИЯ Бай Рангел Вълчанов. Ама персонаж от Кривина или Казичене, хитрееща да продава развалената си стока на ,, тъпите " гражданЯ в центъра на София, на пазара ,, Георги Кирков "

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    23 Окт 2022 12:47ч.

    Страшно се вълнуваме от безумията на Европа!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва, трябва. Дай личен пример, стрино –

    23 Окт 2022 12:49ч.

    на свещи, 5 минутна баня веднъж месечно с чешмяна водица без бойлер, 14 градуса в хола и 15 в спалнята, без мека хартия за дупето и по две филийки типов на ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    23 Окт 2022 13:13ч.

    Сложни термини, за да се прикрие реалноста.Поне да имаше визия на министър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хортензия Колищъркова

    23 Окт 2022 15:54ч.

    Асен Василев, В. Горанов, Милен Велчев имаха ли "поне вид на министри"? Имаха, и май това изчерпва достойнствата които имаха, за да станат министри. Който вид на министри не им попречи да о...рат всичко до небесата, без да пропуснат да си напълнят добре гушките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    23 Окт 2022 13:48ч.

    Аргумента ''Така правят всички'' е коментиран от Л.Толостой.Аз няма какво да добавя към коментара освен да го напомня.Недопустимо е министър да се аргументира така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    23 Окт 2022 13:57ч.

    Один из самых обычных и ведущих к самым большим бедствиям соблазнов есть соблазн словами: «все так делают». Лев Толстой

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-в българския вариант

    23 Окт 2022 14:03ч.

    ''Видяла жабата че подковават вола и вдигнала крак''-всъщност крак вдигнаха тези преди нея.С аргумента ,че дългът ни малко спрямо БВП.И сега настъпва отрезвяване.Щото може и да няма отде да вземем заем/Липса на ликвидност/.То и при Виденов имаше липса на ликвидност.Но държавата имаше ОГРОМНИ АКТИВИ.Сега НЯМА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    23 Окт 2022 14:12ч.

    Стига с тая Европа,не разбрахте ли,че тя е един от виновниците да сме в тоя бардак и дори не ни дава никаква възможност да се измъкнем от него сами!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стопираме програмата за нови хвърчила

    23 Окт 2022 14:53ч.

    Искаме си обратно парите за първата ескадрила,поради отпаднала необходимост.Фин.план за погасяване дълга на отвъдокеански партньори за ползваните военни бази у нас. Продаваме 49% от проекта АЕЦ Белене на Россатом с условие за довършването му.Задържаме превеждането на год.вноска в бюджета на ЕС, до изясняване на позициите по предоговаряне условията за членство на България в ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Биби

    23 Окт 2022 17:22ч.

    Отлични предложения!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    23 Окт 2022 18:53ч.

    Продажбата на Белене на Росатом ще бъде само и единствено след напускане на ЕС, така че няма да трябва да им плащаме никакви вноски. След това, можем да преговаря и да предоговарям с Брюксел каквото си искаме и колкото си искаме. На нас преговорите са ни силата, историята го е доказала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    23 Окт 2022 15:16ч.

    Не събирате ДДС, олигарсите не плащат, митниците са корумпирани. Намалявате администрацията и полицията с 50%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    23 Окт 2022 16:45ч.

    Значи за нас финансовата дисциплина се затяга, а на Зеленски фон Лайеновата е обещала 18 милиарда Евро. От нашите с вас пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • черния

    23 Окт 2022 22:06ч.

    На украинското правителство са нужни помощи от поне 14-15 млрд евро месечно, отделно доставки на енергоносителите. Те ще бъдат осигурени, защото украинците се бият не само за своята свобода, но и за тази на Европа. Така че, който не иска руски войски на своя територия, ще помага на Украйна с каквото може.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не си в ред

    23 Окт 2022 23:12ч.

    Прегледай се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    23 Окт 2022 18:24ч.

    Всички тия измислени и вредни добавки за ток, за пенсии, за гориво, както и скритото субсидиране ще бъдат прекратени. Това ще стъане или сега, незабавно, или след настъпилата тотална финансова катастрофа. Така че, ние сме изправени пред избора да получим криза сега, за нова година, или тотална криза, като от преди 25 години, но чак след 8-10 месеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю,

    24 Окт 2022 5:40ч.

    Вас да не Ви готвят за финмин на бъдещото ойроатлантско МС? В едно сте прав - няма нужда от добавки (дотук сте прав), а от реални пенсии и заплати. Ограничения - само за етнокултурите, паразитиращи на гърба на работещите и пенсионерите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както личи от снимката, тази госпожа отдавна си е наложила

    24 Окт 2022 5:36ч.

    ограничения на разходите за подходящ за публична фигура външен вид и сега го играе антирекламно лице за пропагандираните от нея ограничения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    24 Окт 2022 6:35ч.

    Нямаше ли ЕС да дава милиарди на Украйна? Поповод финансовата дисциплина де

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи