Фермерите хвърлят яйца и камъни по Европарламента: "Урсула, ние сме тук!" (видео)

Фермерите хвърлят яйца и камъни по Европарламента: "Урсула, ние сме тук!" (видео)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Фермери хвърляха яйца и камъни по Европейския парламент, предизвиквайки пожари в близост до сградата, с настояване европейските лидери, заседаващи наблизо, да направят повече, за да им помогнат с данъците и растящите разходи.Малки групи се опитаха да съборят бариерите, издигнати пред парламента, но полицията стреля сълзотворен газ и използва маркучи с вода срещу фермерите, за да ги отблъсне, съобщи "Ройтерс".

Протестиращите събориха статуята на индустриалеца Джон Кокерил от паметника на пл. "Люксембург" пред парламента, като я опожариха. Полицията използва сълзотворен газ и маркучи с вода, за да разпръсне фермерите, протестиращи пред Европарламента.

Белгийският премиер Александър де Кро, чиято страна в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, изрази съжаление срещу посегателството срещу исторически обект и за използваното насилие от страна на протестиращите.

По данни на полицията главните пътни артерии на белгийската столица са блокирани от около 1300 трактора. Служители по сигурността в екипировка за борба с безредиците бяха изпратени да направят живи бариери пред сградите на парламента и на съвета, където се намират лидерите на ЕС.

"Ако видите с колко хора сме тук днес и ако видите, че така е в цяла Европа, значи трябва да имате надежда", каза Кевин Бертенс, фермер от околностите на Брюксел.

Фермери от Италия, Испания и други европейски страни участваха в демонстрацията в Брюксел. Очаква се техни представители да се срещнат с еврокомисаря за земеделието Януш Войчеховски привечер.

В четвъртък Европейската комисия вече предложи временно премахване на някои екологични изисквания, срещу които недоволстват фермерите във Франция, както и защитен механизъм за вноса на някои селскостопански продукти от Украйна, като в същото време препоръчва удължаване с една година на безмитния внос от Украйна.

Още недоволство

В четвъртък към протестите се присъединиха и фермери от Португалия, които тръгнаха към границата с Испания в североизточната част на страната, за да препречат гранични пътища.

Във Франция фермери се отправиха към долната камара на парламента в Париж. Кадри от дрон показаха огромен конвой от трактори на магистрала близо до Жосини. Блокирани са и други магистрали около френската столица.

Фермерите казват, че не им се плаща достатъчно, задушени са от данъци и от екологични изисквания и са изправени пред нелоялна конкуренция от чужбина.

Протестите в цяла Европа идват преди изборите за Европейски парламент през юни, като все повече фермери се насочват към крайната десница, увеличавайки шансовете й да засили присъствието си в европейската политика.

Фермерите и изборите

Въпреки че кризата с фермерите не е официално в дневния ред на срещата на върха на ЕС, която досега се фокусира върху помощта за Украйна, дипломат от ЕС каза, че ситуацията с фермерите вероятно ще бъде обсъдена по-късно през деня.

"Знаете какво се случва: предстоят европейски избори и политиците са супернервни, а също и Европейската комисия. И мисля, че това е най-добрият момент всички европейски фермери заедно да излязат на улицата", каза Хосе Мария Кастиля, фермер, представляващ испанския фермерски съюз Asaja.

Междувременно ирландският премиер Лео Варадкар подкрепи френския президент Еманюел Макрон, който настоява Европейската комисия да прекъсне преговорите за подписване на търговско споразумение с групата от южноамерикански държави МЕРКОСУР в сегашния му вид - друго ключово искане на фермерите.

Във Франция, където фермерите засилиха протестите в началото на седмицата, въздействието на десетки блокади започва да се усеща, каза Ерик Емар, ръководител на федерация на работодателите в транспорта и логистиката.

"Направихме анкета сред членовете на нашата федерация: всички транспортни фирми са засегнати (от протеста на фермерите) и са загубили през последните 10 дни около 30% от приходите си, защото не можем да доставяме навреме или със закъснения", каза той пред телевизионния оператор "Франс инфо".

В съциалните медии се появиха видеа с празни щандове на големи френски супермаркети.

Източници: dnevnik.bg, euronews.com, reuters.com

 

 

Коментари

  • Contra

    01 Фев 2024 16:34ч.

    БАЗИРАНИ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    01 Фев 2024 16:49ч.

    ............ засега с рогата напред . След това влизане вътре в ЕК и изхвърляне на боклука от последния етаж !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    01 Фев 2024 16:56ч.

    Абсолютно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карлита мъпета

    01 Фев 2024 19:45ч.

    Джандбаз Дамаджан Моме Бомбаджи за това кюти къркан на 5-тия етаж на Македонскив Дом в София! Не смее да кихне, да не гивориме да поръдне!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тия прошлеци до един са кумунизи и мандражии

    01 Фев 2024 16:35ч.

    къде е хегемонът да сложи ред

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хегемонът е този

    01 Фев 2024 16:43ч.

    Който създава хаоса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • затова е хегемон и владетел на света

    01 Фев 2024 16:45ч.

    прави каквото пожелае

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    01 Фев 2024 16:55ч.

    Хегемонът го тресе брутална деменция и в момента спи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хегемонът ви разкова кунистическата кочина

    01 Фев 2024 16:57ч.

    и ви разказа играта

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хегемонът изкукуригал владетел

    01 Фев 2024 19:33ч.

    И собствените му кокошки не го искат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а тъй, с бастуньете и чейънетата

    01 Фев 2024 16:40ч.

    наще црвени бастунье да земат пример, един паметник не можиха да увардат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой не скача е червен!

    01 Фев 2024 17:54ч.

    Кой не скача е червен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    01 Фев 2024 16:44ч.

    Бой по урсула. Открадна милиарди, уби милиони с далаверките си с ваксинките. Заслужава затвор, но май ще получи кютек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • браво

    01 Фев 2024 17:13ч.

    браво, а сега да съборят и запалят и тези изчадия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съборете я тая недостроена Вавилонска кула - 2

    01 Фев 2024 17:49ч.

    И по стара традиция поставете на мястото й табела "Тук ще се танцува".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дей Ралио

    01 Фев 2024 18:07ч.

    Парите на америка и западна европа свършиха , изтриха по няколко трилиона долари и евро дето бяха напечатали и хвърлили на публиката. Сега или пускат пак печатниците за долари и евро или почва войната. Няма друг път. Такива са историческите цикли на империите според Рей Далио и са верни. Около 250 години е историческия срок на годност на една империя. След това следва пренареждане на световната карта от победителите във поредната война . Явно Китай вече не дава долари на америкосите да си правят гаргара със целия свят. Пийте си уискито докато го има , че иначе минаваме на узо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Войната за рестарт на експлоататорската матрица е в ход

    01 Фев 2024 18:50ч.

    - бавен, пълзящ ход на войната от доста години. Веднага след като продажната номенклатура в държавите от Варшавския договор вдигнаха белия флаг, с надеждата че ще станат част от лъскавия западен капиталистически елит. Печатницата на пари не може да спре, а и обема на електронните пари се увеличава. Народите предсттои да бъдат изстисквани от инфлацията като лимони. Много лой има за топене. Много бръмбари и ГМО има за ядене. Много хора има за разболяване. Много хора им дишат скъпоценния въздух на бъдещите нови робовладелци. По капиталистическо-сатанинския им план на всеки 100 души трябва да останат живи само по 6 роби - щастливи биороботи без собственост, без пари, защото на робите пари и собственост не се полага. Малоумните и ниско поставени слуги на капитала се изхвърлят, че това бил нов комунизъм. Но няма комунизъм там, където има частна собственост за едни (1% най-богатите) и никаква собственост за другите (99% новите роби); където шепа частници - свръх-богати капиталисти - банкери, собственици на транснационални корпорации (около 400 фамилии) и бъдещи нови робовладелци владеят по-голямата парична маса, пазарите, информацията, технологиите, лекарствата, семената за храните...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    01 Фев 2024 18:19ч.

    финансов одит на ек за ваксините и траншовете за украина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не знам дали се замисляте какво става в същност

    01 Фев 2024 18:33ч.

    ЕС измисля климатичните промени, за да ограничи ползването на енергия. Причината е не, че се застрашава природата! Причината е лимита на горивата, който има в земните недра. Те се опитват да накарат хората да пестят, за да останат повече ресурси за тяхното оцеляване на планетата. Чрез ограничения, фалшиви зелени мерки, усложнения, затрудняват живота на обикновения човек. Той не може да се справи с трудностите, и се ограничава до гибел. Чрез глад, невъзможност да създава семейство, да отглежда децата си и да се грижи за здравето си. Това е прикрит геноцид, зад фалшива грижа за природата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • KuKu

    01 Фев 2024 18:55ч.

    Наскоро един Министър Председател заяви Гордо че е Гей. Не Герой,патриот или Баща,а Гей. Къде е Шарл Мишел,Урсула и другите ,къде е Габриел е Европейските ценности. Лесно се говори с чужди Пари в джоба.Тези хора на улицата ги изработват всеки ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бунтът на масите

    01 Фев 2024 19:06ч.

    Тези новини изобщо отсъстват от официозните медии у нас. Разбира се, че няма да ги дават. А, българите спим своя сън и сме станали като зомбита, овце готови за заколение. Станете хора, не спете, защото утре ще е късно и няма да ни има вече благодарение на съня ни, на евроатлантическите сън, с който ни приспаха. А, уж сме борбена нация. Таратанци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брюксел преди час

    01 Фев 2024 19:13ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=49fgdxp8j3o&ab_channel=AssociatedPress

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кратко, полицаи срещу фермери, как се ползва водата от полицаите и как от фермерите

    01 Фев 2024 19:16ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=FwQDRZLYTs0&ab_channel=TheTelegraph

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Париж преди два дена/ аз тях честно много не ги мисля, щото на тях им дават в пъти повече субсидии и изобщо подкрепа

    01 Фев 2024 19:19ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=yvk6BvkWoMg&ab_channel=TheTelegraph

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стига си спамил бе

    01 Фев 2024 19:20ч.

    комуне

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой?

    01 Фев 2024 19:34ч.

    Къде?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А извънредно студио?

    01 Фев 2024 19:23ч.

    Ако такива сцени имаше в Белград, например, или в Русия, щяха от сутрин до вечер да ги повтарят по телевизията. Колко извънредни студия щеше да има, колко демократично възмущение щеше да се лее. Но тъй като е в Брюксел, новината минава кротко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лъжат ви, никакви протести няма в брюксел

    01 Фев 2024 19:26ч.

    това е кремълска пропаганда и анимация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урсула е глупава и нагла

    01 Фев 2024 19:26ч.

    че и крадлива.Хич не ѝ пука за никого. Просто трябва да се смени Европарламента.Тогава може и да ѝ се търси сметка за милиардите дадени за отровните ваксини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хич не е глупава, надипли милиарди

    01 Фев 2024 19:30ч.

    глупавите са на площада

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И като е надиплила милиарди

    01 Фев 2024 19:31ч.

    С орлите ще живее?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да има за внуци и праправнуци

    01 Фев 2024 19:33ч.

    материален комфорт и база, да не мислят за насъщния и да не слугуват на плебса

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не мислят за насъщния, но мислят как да си пазят кожите

    01 Фев 2024 19:36ч.

    Определено не са за завиждане. Човек има един корем и може да легне максимум на едно легло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако внуците са джендъри

    01 Фев 2024 19:37ч.

    Ни внуци, камо ли правнуци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ако, мако –

    01 Фев 2024 19:40ч.

    не дава мляко. не са джендъри, бъди рахат, хитри, студени и пресметливи са

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в мацква не фърлат ейца

    01 Фев 2024 19:37ч.

    щото немаат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отрезвяващо

    01 Фев 2024 19:38ч.

    С празните магазини джендърите може да спрат с прайдовете. На гладно не може да се бориш за всички 256 пола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маргарет Тачър

    01 Фев 2024 19:54ч.

    Комунизмът свършва когато свършат чуждите пари! Особено взетите на заем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПФУУУ

    01 Фев 2024 20:18ч.

    Питай англичаните колко обичат тачър!!! Тъпанар!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    01 Фев 2024 20:14ч.

    Моля спешно за руски счетоводител, че един катер има за отписване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сводник

    01 Фев 2024 23:49ч.

    Имам няколко украински стерви ,ако го вдигаш да ти пратя някоя с татуиран тризъбец между краката? So,we have a deal? Deal?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Виждам разгневена тълпа с вили.

    01 Фев 2024 22:13ч.

    И идва за нас плутократите". Статията е написана от милиардера Ник Ханауер за "Политико" през 2014 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи