ФБР: ТикТок е заплаха за сигурността на САЩ

ФБР: ТикТок е заплаха за сигурността на САЩ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Китайското правителство може да използва апликацията ТикТок, за да контролира данните на милиони американци, предупреди ФБР. По думите на директора на ФБР Кристофър Рей китайската апликация за споделяне на видеа "крещи ‘проблем със сигурността'", пише "Ройтерс".

Както "24 часа" писа, в САЩ бе внесен законопроект, който наред с други неща, ще забрани приложения като ТикТок. 

Китай може да разпространява дезинформация чрез ТикТок

По време на изслушване в комисия на американския Сенат представителите на американските служби за сигурност заявиха, че китайското правителство може да използва ТикТок, за да контролира софтуера на милиони устройства, а също и да популяризира наративи, които да поляризират американското общество - например по темата за Тайван, пише "Дойче веле". 

"Не сме сигурни, че бихме могли да забележим много от външните признаци за това, ако то се случва", каза Рей за опасенията, че Китай може да представя дезинформационни наративи на потребителите.

"Това е средство, което в крайна сметка е изцяло под контрола на китайските власти - за мен това крещи ‘проблем със сигурността'", обясни директорът на ФБР.

Вашингтон ще може да забранява базирани извън страната технологии

Белият дом подкрепи внесения във вторник от десетина сенатори закон, който дава на администрацията на президента Джо Байдън нови правомощия да забранява ТикТок и други базирани в чужбина технологии, ако те представляват заплаха за националната сигурност. Подкрепата даде тласък на усилията на редица законодатели да забранят популярното приложение, което е собственост на китайската компания ByteDance и се използва от повече от 100 милиона американци.

Други високопоставени служители на разузнаването на САЩ, сред които директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс, директорът на ЦРУ Уилям Бърнс и директорът на Агенцията за национална сигурност Пол Накасоне, се съгласиха по време на изслушването, че ТикТок представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Във вторник Накасоне изрази загриженост по време на изслушването в Сената относно събирането на данни от ТикТок и потенциала му да улеснява широки операции за оказване на влияние.

Независимо съхраняване на данните?

По-рано ЕС забрани използването на ТикТок на служебни устройства на работещите във всички три държавни институции. Причина станаха именно опасения за киберсигурността.

ТикТок обяви, че данните на европейските потребители трябва да се съхраняват основно в Европа поради съображения за сигурност. За тази цел в региона ще бъдат създадени още два центъра за данни. Независим партньор също така ще следи потока от данни и достъпа до информация, обяснява ТикТок.

Данните на европейските потребители понастоящем се съхраняват в Сингапур и САЩ, отбелязва АРД. Съхранението в Европа трябва да започне тази година, а преместването ще продължи през 2024 г.


Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    09 Март 2023 15:09ч.

    Да, разпространява истината за най-западналата демонокрация САщ ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    09 Март 2023 20:06ч.

    Коренното население използва приложението срещу мигрантите окупирали континента !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както разбираме, ако някое правителство

    09 Март 2023 15:22ч.

    може да използва дадени приложения (подобни на ТикТок или други), за да контролира данните на милиони хора, и да контролира софтуера на милиони устройства, а също и да популяризира позиции по дадени въпроси, които позиции да "поляризират" дадено общество (например привърженици на една партия против привърженици на друга партия, или нещо друго), и така то се явява средство, което в крайна сметка е изцяло под контрола на дадени власти - тогава всичко това е основание да се счита, че има сериозен "Проблем със сигурността". За да се предпазим не само от ТикТок, има ли и други такива приложения и правителства или само ТикТок и китайското правителство представляват проблем за хората?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съществуването на САЩ е заплаха за съществуването на човешката цивилизация

    09 Март 2023 15:40ч.

    За да оцелеем, САЩ трябва да бъдат унищожени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човек може да съди само по себе си

    09 Март 2023 16:58ч.

    Американците най-добре знаят защо една масово използвана информационна система е заплаха за сигурността на държава, която няма контрол над тази система. Те знаят това, защото те самите използват своите информационни системи за да манипулрат населението на други държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваксиниран Веган

    09 Март 2023 19:12ч.

    Единствената причина американците да искат да забранят Тик-Ток е, че китайците не им го продадоха или поне дял, което на практика означаваше американците да вложат в софтуера своите дежурни модули за подслушване, проследяване и санкциониране на който трябва. Такива модули каквито има в почти всички операционни системи, телекомуникационни софтуери, социални мрежи и т.н.. По същата причина под санкции попадна и Хуавей, защото си позволи самостоятелно и много преди американците да разработи софтуера и хардуера за 5G. И забраниха на подлогите си да използват китайското 5G, макар че самите те го ползват немалко. И докато американците още се мъчат с доразработването на 5G-то, китайците въпреки санкциите преди повече от година изстеляха спътниците за 6G, с който са почти готови.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи