"Файненшъл таймс": Страхливостта на Запада окуражи Путин и удължи страданието на Украйна

"Файненшъл таймс": Страхливостта на Запада окуражи Путин и удължи страданието на Украйна

Автор: Мартин Сандбу, ft.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Не можем да знаем дали Владимир Путин е избрал момента на смъртта на Алексей Навални, за да отбележи 10 години (плюс-минус няколко дни) от отстраняването на неговия пълномощник Виктор Янукович от поста президент на Украйна след протести на площад "Независимост" в Киев или двете години от неговата пълномащабна война, но подобна болезнена календарна символика би била в унисон с неговия характер.

Това, в което можем да бъдем сигурни, е, че убийството на Навални и нападението срещу Украйна не са несвързани. Те са проява на един и същ бандитизъм. За тези, които Путин смята за свои - категория, в която влизат руски критици, бивши сътрудници, които се обръщат срещу него, и цялата украинска нация, за която той твърди, че не съществува - всяко желание да се измъкнеш от властта му се третира в мафиотски стил като предателство, за което никое наказание не е твърде сурово.

Ето защо преди година написах, че войната на Русия срещу Украйна не е преди всичко конфликт за територия или дори за бъдещото членство на Украйна в НАТО. Това е борба за начин на живот, в която Москва предлага единствено неосъветска реставрация и окупация, която унищожава обществото и която беше наложена на Източна Европа в края на 40-те години на миналия век. Бруталността в Донбас, да не говорим за Буча, свидетелства за това.

Украинците са напълно наясно с това. От 2014 г. насам тяхната възхитителна борба за победа над руската машина за убиване е съпроводена от също толкова впечатляваща вътрешна борба за освобождаване от собственото им наследство от съветските порядки - корупцията, монолитното управление, неравенството в полза на тези, които завладяват държавата, задушаването на мисълта, словото и откритостта.

Нито външната, нито вътрешната борба все още са спечелени, но е изключително важно да се разбере, че те са едно и също нещо. Ако западните приятели на Украйна можеха да възприемат напълно това, щеше да им бъде по-трудно да поддържат тази плахост, която цялата им подкрепа и принос не могат да прикрият.

Тази плахост е най-видима по въпроса за оръжията. Украйна се бори да удържи фронтовата линия поради недостиг на боеприпаси. Нейната контраофанзива беше неуспешна отчасти защото не можа да окаже отпорв в небето. Тези конкретни недостатъци са резултат от ранния отказ на западните лидери на молбата на Киев за изтребители или от неуспеха им да съчетаят обещанието за боеприпаси със спешните действия, необходими за производството им.

И до днес Западът не желае да предоставя оръжия, които да достигнат до самата Русия. И все пак, както генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг най-накрая изрично заяви този месец, международното право позволява на Украйна да се защитава от агресивна война, като поразява валидни военни цели в страната агресор. Международното право не се е променило изведнъж. Ако това е допустимо сега, то е било допустимо и преди две години.

Така че във всички тези случаи по-решителните действия преди две години щяха да поставят Украйна и Запада в много по-добра позиция днес.

Същото важи и за икономическите мерки. Санкциите на Запада имат твърде много недостатъци, пропуски и липса на прилагане, за да бъдат изброени. В резултат на това през първата година на пълномащабната война ЕС плати на Русия много повече пари за нефт и газ, отколкото даде на Украйна за две години, и беше позволено да процъфти процъфтяващ бизнес на заобикаляне на санкциите. През изминалата година санкциите станаха по-ефективни, но по-ранното им прилагане щеше да е по-добре.

Преди две години западните държави блокираха достъпа на Москва до валутни резерви на стойност над 300 млрд. долара. Те се заканиха да не ги деблокират, докато Москва не компенсира Украйна за разрушенията й. Но все още не са се осмелили да наложат тази компенсация, като прехвърлят активите във фонд за възстановяване на Украйна.

Ако преди две години лидерите, които решиха да обездвижат резервите на Русия, бяха отишли по-далеч и ги бяха иззели, сега те щяха да се съхраняват за бъдещите нужди на Украйна или вече щяха да се използват за финансиране на възстановяването, което допълнително щеше да засили способността на Украйна да се съпротивлява.

Урокът както от военна, така и от икономическа гледна точка е опасността да се вярва в добродетелта на предпазливостта, когато това на практика означава забавяне. Ранната „предпазливост“ удължи страданието на Украйна, насърчи руския диктатор, който разчиташе да изпревари западните поддръжници на Киев, и увеличи цената на отблъскването му. Всичко, което можеше да бъде постигнато по-рано, сега може да бъде постигнато само за повече време и на по-висока цена.

Посланието на Навални преди последното му завръщане в Русия беше, че "единственото, което е необходимо за триумфа на злото, е добрите хора да не правят нищо". Злото също печели, когато добрите хора са твърде предпазливи. Не продължавайте да правите тази грешка.

Източник: ft.com

Превод: "Гласове"

 

 

 

Коментари

  • Пак лъжи

    26 Фев 2024 13:38ч.

    Материалът не е на FT, а е публикуван в FT, от Мартин Сандбу, доказан продукт/стипендиант на Сорос, гей и русофоб, който досега се представяше за икономически анализатор. Явно вече се е преквалифицирал на Агата Кристи! Женското в него се е изявило. Той/Тя явно не е чел изявлението на шефа на ГУР-ВСУ Кирило Буданов, че Навални, не е убит, а е починал от откъснал се тромб, т.е.инфаркт. Или понеже на г-н/г-жа Мартин Сандбу не му отърва си пее дежурната пропагандна песничка, а FT му дават трибунка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Те са проява на един и същ бандитизъм."

    26 Фев 2024 13:39ч.

    "Но аз ви питам, Мартин Сандбу, в коя страна краварите не са бандити?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • макдоналд тръмп

    26 Фев 2024 14:06ч.

    Путин не воюва с укрите ,той просто ги избива

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил Михайлов Константинов

    26 Фев 2024 14:06ч.

    Този пасквил беше публикуван за да покажат "Гласове", че дават думата и на противната страна. Тактическа публикация, тоест. А и за да се парират призиви за спиране на сайта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил Михайлов Константинов

    26 Фев 2024 14:08ч.

    Появиха се времеви аномалии, вижте часовника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом финансов-нещо си пише, значи ...

    26 Фев 2024 14:09ч.

    как да не им повярваш! Щото те са "И Истината, и пътят и живота"! Малко нещо за БОВ в Сирия, Буча, родилно отделение в усрайна, се пооср.ха, ма нищо! На евролибералната сган е позволено! И требе да цаливате Путин В. В. под пояса, напоително, че можеше при вашето безхаберие, да литене "атома", а там, после, няма ДД, "градина". нещо си ...! Анадънму, паричен-нещо си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    26 Фев 2024 14:18ч.

    Какво точно трябва да ни покаже тази "статия", която всъщност е просто поредния грозен пропагандистки и демагогски пасквил?... Това, че западната пропаганда е много силна и ефективна или че тия изходени екскременти отвращават вече дори и собствената им публика?... Друг е въпросът, защо от "Гласове" изобщо са си правили труда да превеждат тая помия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    26 Фев 2024 14:18ч.

    отдавна не бях зачитал (не го дочетох) подобен пасквил. особата очевидно е на друга планета. каква драма ще бъде, когато я върнат на нашата! ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълтохубавец

    26 Фев 2024 14:21ч.

    Малко критика към г-н Дачков. По принцип гледам във този форум се прехвърлиха доста от форумците на предишният форум на вестник Сега. Все пак тук пишат освен троловете на Прокопиев много начетени и интелигентни хора. Горната статия е в духа на всички Прокопиеви сайтове от типа на Нюз..като фрогнюз, мигнюз, и прочие. Интелигентността се поддържа от различни гледни точки, но това горното е опорки, пропаганда и лъжи поднесени в недостатъчно добра литературна форма. Много, много ниска топка. Дайте нещо което е на висота от т.н.либерални мислители. Един Кръстев се изрази къде, къде пред този либерален бот написал пасквила горе. Хайде да си имаме уважението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-чаканата прогноза за 2024! Шифърът на Ротшилд!

    26 Фев 2024 14:21ч.

    The Economist постави 4 личности и голяма урна в центъра на корицата си. има една прогноза, която никога не бива да се пропуска. Прави я всяка година през ноември авторитетното списание The Economist, пускайки предварително корицата си за броя през декември 2023, която се нарича The World Ahead. .... На нея има символи, снимки и числа, по които световни политолози, социолози и финансисти се опитват ДА ОТГАТНАТ КАКВО Е НАМИСЛИЛО ТАЙНОТО СВЕТОВНО ПРАВИТЕЛСТВО, в частност – фамилията Ротшилд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Списанието публикува 10-те теми за предстоящата 2024 г., които ще следи с интерес.

    26 Фев 2024 14:22ч.

    Ето тук - https://www.standartnews.com/svyat/nay-chakanata-prognoza-za-2024-shifarat-na-rotshild-542751.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мястото на Зеленски ще бъде заето от Юлия Навалная: Името на президента на Украйна е шифровано в обложката на “Економист”

    26 Фев 2024 14:26ч.

    За същата корица на списанието The Economist любопитно тълкуване от днес. Мистериозните корици на “Економист” отразяват вероятното бъдеще, което транснационалните елити си представят за себе си. .... Вземете например мистериозната фигура на момичето зад Зеленски на корицата на “Економист” от ноември 2023 г. Експертите говорят за Юлия Тимошенко. А ние ще приемем, че ще е Юлия Навалная.... Ето тук - https://pogled.info/svetoven/myastoto-na-zelenski-shte-bade-zaeto-ot-yuliya-navalnaya-imeto-na-prezidenta-na-ukraina-e-shifrovano-v-oblozhkata-na-ekonomist.166289

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечо Кух

    26 Фев 2024 14:28ч.

    Г-н Дачков, кому е нужен този пасквил? Ще изгоните мислещите! Или се налага да има "различни гледни точки"? Дебела ли е работата? Щото има и по-интелигентни лЕберали от този шут.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    26 Фев 2024 15:15ч.

    "Мислещите" не би трябвало да имат особен проблем с този "пасквил" именно защото са "(критично) мислещи"! А те по природа са любознателни и четат/слушат "различни гледни точки", за да могат сами да си направят заключенията за дадено събитие или явление. Освен това подобни статии от "паралелната реалност" спомагат за създаването на по-пълна картина за разнообразието на света и човешките мирогледи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    26 Фев 2024 15:30ч.

    На мен бе Кухчо. Ваша милост ако се гнуси има хора на които им е весело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    26 Фев 2024 14:40ч.

    Тая поредна простотия е чиста обида към интелекта на всеки образован и мислещ човек, живеещ с отворени очи и отпушени уши!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    26 Фев 2024 15:11ч.

    Тази писаница и за пропаганда не става. Показателна е обаче за поражението на Украйна, защото е параван, макар и пробит, на слабостта и на пропагандата на това поражение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Луй XIV

    26 Фев 2024 14:40ч.

    Kakва страхливост? Колективния запад е с изпразнени складове от конвенционални оръжия. Остават само ядрените. Някой тъпанар не е разбрал, че Русия и Северна Корея произвеждат в пъти повече муниции от украйна и колективния запад. И до 5 години това няма да може да се промени

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    26 Фев 2024 14:52ч.

    Майкооо, това е на нивото на мем. Неистови брътвежи за Добро и Зло, които след интервюто на Карлсън е доста трудно да продадеш на нови слушатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    26 Фев 2024 14:58ч.

    "дали Владимир Путин е избрал момента на смъртта на Алексей Навални". I stopped here.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    26 Фев 2024 14:59ч.

    Др. Сандбу е напълно прав. Затова ако са мъже да почват мобилизация и в Европа и да нахлуват в Украйна. Ако имат съмнения в качествата си да се снишават щото като почне голям пожар гори всичко- и сухо и мокро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има ли рубладжия,

    26 Фев 2024 15:18ч.

    Който да не повтаря 1 към 1 др. Путин ? Няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    26 Фев 2024 15:24ч.

    Сега на кого да вярвам за Навални? На случаен журналист, който би трябвало да е безпристрастен, тъй като не е пряк участник в конфликта и няма причина да лъже, но който твърди, че Навални е убит от Путин? Или на Кирило Буданов, шефът на украинското ГРУ, който има интерес да обвини Путин във всякакви възможни и невъзможни престъпления, но който твърди, че Навални е починал от естествена смърт? На първия, ако съм много "умен и красив". Но втория, ако съм "тъп и путиноид". Според"умнокрасивите", де.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, нещата не са толкова прости

    26 Фев 2024 17:28ч.

    Навални почна да изтласква Украйна от първите страници, затова "Кирило" Педрило има интерес да поубие шумотевицата около "титана на руската демокрация" и наследницата му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    26 Фев 2024 15:59ч.

    Ние още чакаме някакви доказателства за Буча... впрочем то доказателства има, но сочат точно обратното !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киек

    26 Фев 2024 16:26ч.

    Според евроценностите спасяването на стотина деца - сираци от линията на фронта в Донбас, и поемането на цялата им издръжка и обучение от РФ, е углавно престъпление, а убийството на 2500 деца в Газа е борба с тероризма. Да им пишкам на ценностите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кочо

    26 Фев 2024 18:13ч.

    """Не можем да знаем дали Владимир Путин е избрал момента на смъртта на Алексей Навални, за да отбележи 10 години (плюс-минус няколко дни) от отстраняването на неговия пълномощник Виктор Янукович от поста президент на Украйна след протести на площад "Независимост" в Киев или двете години от неговата пълномащабна война, но подобна болезнена календарна символика би била в унисон с неговия характер""""..... Хубава работа, не знаело момчето..Навална знае богатството на Жужу до последния долар/рубла/, най - богат на Света... Хр Грозев знае даже за пъпките на гъза на Жужу.. Па Мартин от ФТ гадае и не пита !!!!??? ........Вестникар ли???..Гиди таквизи онаквизи, дето ядосваха Дедо Вазов..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи