"Файненшъл таймс": "Пфайзер" се съгласи да преразгледа договора за ваксината срещу Ковид в ЕС

"Файненшъл таймс": "Пфайзер" се съгласи да преразгледа договора за ваксината срещу Ковид в ЕС

Съгласно преразгледаните условия "Пфайзер" иска да ѝ бъде платено за поръчани дози, които никога няма да бъдат произведени, се казва в информацията на "Файненшъл таймс". Българският служебен министър на здравеопазването Асен Меджидиев заяви, че страната му, заедно с Полша, Унгария и Литва, е против предложената сделка за излишните ваксини. Меджидиев добави, че според него и други страни от ЕС няма да подкрепят предложената сделка в сегашния ѝ вид, посочва изданието.

Американската фармацевтична компания "Пфайзер" се съгласи да удължи договора си с Европейския съюз за ваксината срещу КОВИД-19 от 2023 г. на 2026 г., съобщи британският в. "Файненшъл таймс", като се позова на запознати с въпроса източници.

Компанията е предложила да намали броя на доставяните дози с 40% и да забави доставката на ваксината, се казва още в публикацията. Съгласно преразгледаните условия "Пфайзер" иска да ѝ бъде платено за поръчани дози, които никога няма да бъдат произведени, се казва в информацията на "Файненшъл таймс".

"Работейки заедно, постигнахме значително намаляване на дозите, удължаване на договора ни във времето доста след 2023 г, и сигурност на доставките, в случай че са необходими повече дози", посочи в изявление еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидис. "Ако искаме да променим доставките на ваксини, ни трябва споразумение", допълни тя.

Новите условия бяха представени на министрите на здравеопазването на страните членки на закрито заседание, се посочва в публикацията. Те са срещнали съпротива от страна на четири държави членки, включително Полша.

Българският служебен министър на здравеопазването Асен Меджидиев заяви, че страната му, заедно с Полша, Унгария и Литва, е против предложената сделка за излишните ваксини. Меджидиев добави, че според него и други страни от ЕС няма да подкрепят предложената сделка в сегашния ѝ вид.

"Предложеното от "Пфайзер" изменение на споразумението с "Пфайзер" е категорично неприемливо за нас предвид критичната ситуация със свръхпредлагането на ваксина в България и неоправданата финансова тежест за продукти, предназначени за унищожаване", каза Меджидиев.

"Призоваваме Комисията да се върне на масата за преговорите, като се съобразява изцяло с дадените й правомощия. До намирането на решение всички доставки трябва да бъдат спрени", каза той.

За момента няма отговор от "Пфайзер" на молбата на Ройтерс за коментар.

През януари Ройтерс съобщи за преговорите между Брюксел и "Пфайзер" и германския й партньор "Бионтех" на фона на глобално пренасищане с ваксини срещу ковид, като Европа се е оказала с особено голям излишък. Дискусиите включваха възможността "Пфайзер" да намали количеството от до 500 милиона дози ваксина срещу COVID-19, които ЕС се е ангажирал да купи тази година, в замяна на по-висока цена.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Диш хакъ - 21-ви век

    15 Март 2023 8:37ч.

    Поробителите сатанисти държат да им плащаш - независимо дали ще се самоубиеш с отровите им , или ще ги унищожиш. Зъбен данък , както по турско робство ! Нахлува агарянина в дома ти , заплашва те да го гостиш с печена кокошка , и накрая да му платиш данък че си е хабил зъбите... Още може, още може. Търпете гяури на Новия Световен Ред ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отец Нафърфорий

    15 Март 2023 8:49ч.

    Айде сега Лайнян-ата да се бръкне и лично да плати. Или пък публично тричане на фашистката мутра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И грозни, и нахални

    15 Март 2023 9:00ч.

    Не стига, че отровите им убиват хора, и това става все по-отчетливо всеки ден, ами и продължават да ни ги натискат! Вчера се разчу, че в Австралия смъртността (сравнена с 2020 г) е нарастнала със 7 % през 2021 и 17 % през 2022 (до м. октомври) като крайният резултат за 2022 г. може да достигне 19 (деветнадесет) %! https://arkmedic.substack.com/p/australias-excess-death-toll-just

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма да се уморя да припомням

    15 Март 2023 9:09ч.

    тази карта: https://obektivno.bg/visoka-svrahsmartnost-v-czyala-evropa-s-izklyuchenie-na-balgariya-i-rumaniya-evrostat/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А те самите дори не са ваксинирани!

    15 Март 2023 9:07ч.

    Не помним ли как шефа на Pfizer, Алфред Бурла, след като в оживени преговори и 40 телефонни разговор с Биби Нетаняху и "уреди" Израел с достатъчно ваксини за да започнат първи в света масовата ваксинация на населението си още през октомври 2020, беше поканен на разходка за да му се отблагодарят ... и беше спрян на летището в Тел-Авив! И беше ВЪРНАТ ОБРАТНО В САЩ, защото не бил ... ваксиниран! Тогава си казах - е това е граничен контрол! А сега си казвам, наистина - грозни и нахални!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • че той и Антони Фаучи, самият Mr. Science, не беше ваксиниран

    15 Март 2023 9:35ч.

    защото не виждал нужда от това, дори и ПСР тест не си правеше...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мосю Гилотен

    15 Март 2023 9:14ч.

    Кой подписа договорите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урсула ф.д. Лайен

    15 Март 2023 9:31ч.

    за колективния договор дози за ЕС, а съответните здравни министри за отделните държави-членки. Канада са осигурили по 11 дози на всеки гражданин на страната, вкл. бебетата. Модерна сега съобщиха, че повишават цената от 101 $/доза съответно на 126$. Е-м-ииии - всичко поскъпва, инфлация и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    15 Март 2023 9:23ч.

    Страшна корупция....затова ли по цял ден продажните медии в ЕС ни занимават с Путин?!? Кой корупционер е подписал такъв договор?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "съгласили се да преразгледат договора"

    15 Март 2023 9:26ч.

    СЪГЛАСИЛИ са се да удължат договора от 2023 до 2026 г., да намалят броя на доставяните дози с 40% и да забавят доставката на ваксината, НО да им бъдат заплатени всички ваксини КОИТО НЯМА ДА БЪДАТ ПРОИЗВЕДЕНИ! Шладури! Е това се нарича пазарна икономика и външна търговия! В Южна Америка и по света бяха включили в договорите като гаранции - държавни активи, за да се гарантира заплащането на "стоката". Африканският лидер, който отказа на СЗО да ваксинира населението си с недоизпитаните ваксини и се пошегува с ПСР тестовете като изпрати за изследвания 6 субстанции - кока-кола, керосин, секрет от ноздрата на дива коза и пр. и всички те, (освен керосина) дадоха положителен резултат (потвърдиха заболяването Covid-19!), се спомина скоропостижно от "инфаркт" и го замести ... сътрудничка на СЗО. Естествено, че се закупиха полагащите им се дози...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нещо като изкупуването на тока от

    15 Март 2023 9:36ч.

    хамериканските Марици?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обикновен

    15 Март 2023 10:09ч.

    колониализъм

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При тая криза на всичко зелено...

    15 Март 2023 12:00ч.

    Няма ли да върнат пак тескеретата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи