"Файненшъл таймс": НАТО готви план за разполагане на военни сили в цяла Европа

"Файненшъл таймс": НАТО готви план за разполагане на военни сили в цяла Европа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Базираното в южния германски град Улм Съвместното командване на НАТО за осигуряване и поддръжка изготвя планове за разполагане на военни сили на Алианса в Европа, съобщава британският вестник "Файненшъл таймс". Плановете включват и поддържка и укрепване на частите в случай на конфликт с Русия.

Процесът ще черпи от изводите, извлечени от провеждащото се учение Steadfast Defender( "Непоколебим защитник"), което симулира широкомащабен конфликт с противник на изток от НАТО, най-големите маневри в историята на Алианса след края на Студената война.

Учението на НАТО "Непоколебим защитник" започна в края на януари и ще продължи повече от четири месеца. От средата на февруари до края на май НАТО ще тренира разполагане на военни от Арктика до Източния фланг. В учението участват близо 90 000 военни

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер подчерта, че целта на ученията са "подготовка за конфликт с Русия“.Миналия мисиц генерал Патрик Сандърс, напускащ поста началник на британската армия, предупреди, че населението на Обединеното кралство трябва да бъде подготвено за потенциална война с Русия. По думите му британските граждани трябва да бъдат "обучени и оборудвани“ за битка, тъй като Москва планира да "победи нашата система и начин на живот“.

Според високопоставен европейски служител има консенсус в НАТО за„намерението и способността“ на Русия да атакува страна от алианса преди края на десетилетието

Според представител на британското разузнаване подобни предупреждения не са били опит за всяване на паника. Той отбеляза, че "предупрежденията се правят, за да можем да предвидим и да бъдем предупредени, тъй като често има много кратък период от време между предупреждението и кризата“.

Някои членове на алианса обаче са скептични, че руският президент възнамерява да атакува страна от НАТО. „Ние оценяваме, че той приема сериозно нашия ангажимент по член 5 и не иска да влиза във война с НАТО“, каза висш служител на отбраната на САЩ.

Путин многократно е казвал, че разпадането на Съветския съюз е най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век, което обяснява желанието на Москва да защити рускоезичното население извън своите граници. Този аргумент е един от основните, използвани от Кремъл в подкрепа на войната срещу Украйна.

Една от причините за безпокойството на западните служители е възраждането на Русия на нейната индустриална отбранителна машина през последната година, което се случи със скорост, която мнозина на Запад смятаха за невъзможна.

През годината Русия изстреля 4 милиона артилерийски снаряда и няколкостотин танка. Тя ще наеме още 400 000 души тази година, без да прибягва до пълномащабна мобилизация, прогнозират украински служители.

В същото време бъдещето на НАТО беше поставено под съмнение от перспективата за завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом. Миналия уикенд Тръмп каза, че ще „насърчи“ Русия да атакува всеки член на НАТО , който не успее да постигне целта на алианса за разходи за отбрана от 2% от брутния вътрешен продукт.

Източник: ft.com

 

 

 

 

 

Коментари

  • хохол

    16 Фев 2024 15:27ч.

    И откъде НАТО ще намери толкова боеспособни военни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Факти

    16 Фев 2024 15:36ч.

    От страните в които са разположени войските. Проблема е, че няма и желаещи американци да влизат в армията, след като я изпредализираха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко ли платиха да убият Навални

    16 Фев 2024 16:01ч.

    в подходящия момент?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    16 Фев 2024 15:40ч.

    ЕС продължава да дразни БаБа Меца. Най-новото е (според Лавров) е снабдяването на ВСУ с далекобойни ракети достигащи не само Москва, че и оттатък! https://m.vz.ru/news/2024/2/16/1253785.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    16 Фев 2024 18:45ч.

    Интересно ще стане когато започнат да се свалят спътници в космоса !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Караман

    16 Фев 2024 15:51ч.

    Ако НАТО тренира разполагане на военни, ние какво да кажем. Нашите военни отидоха да карат камиони, да стават продавачи и т.н. в редица страни. И ако това не е разполагане на военни сили по света - здраве!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    16 Фев 2024 15:55ч.

    Вън от НАТО. Никаква полза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАТО прави всичко възможно за да последва съдбата на германските СС и Гестапо

    16 Фев 2024 15:56ч.

    Във серия от съдебни процеси, които ще последват фалита на колективния Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    16 Фев 2024 16:06ч.

    А снаряди откъде?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами то магарето го товарят, докато каже ОХ!

    16 Фев 2024 16:08ч.

    И като каже ОХ, бие къч!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    16 Фев 2024 16:21ч.

    “Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях…” ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • програмирани да дрънкат едни и същи глупости

    16 Фев 2024 17:05ч.

    Пак са се размечтали нещо... ама реалността не е холивудски филм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борисов филантроп!

    16 Фев 2024 17:26ч.

    Ако е вярно че Борисов е "спестил" 2 млрд. лева или евро,защо не ги дари на Украйна с хуманитарни цели?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    16 Фев 2024 18:47ч.

    Защото ще прави от Банкя нова Авдеевка !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи