"Файненшъл таймс": Бившият български премиер се сблъсква с трудности за съставяне на коалиция

"Файненшъл таймс": Бившият български премиер се сблъсква с трудности за съставяне на коалиция

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Бившият български премиер се сблъсква с трудности за съставяне на коалиция. Под това заглавие британското издание "Файненшъл таймс" коментира резултатите от изборите в България, произведени в неделя, съобщава БТА.

В публикацията се констатира, че десноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов е начело в четвъртите парламентарни избори в България за последната година и половина, но партията не е успяла да спечели нужното мнозинството, за да състави управляваща коалиция в най-бедната страна в ЕС.

Изданието изброява кои партии влизат в парламента и колко процента получават ГЕРБ и останалата на второ място партия "Продължаваме Промяната" на бившия премиер Кирил Петков. Вестникът допълва, че ПП и други водещи политически сили са изключили възможността да сформират коалиция с ГЕРБ, което увеличава шансовете за нови избори в близко бъдеще.

Борисов, който след десетилетие на власт беше свален през 2021 г. след масови антикорупционни протести, се обрисуваше като онзи, който може да преведе България през политическата и икономическата криза. При управлението на Петков страната се обърна рязко срещу Русия, която традиционно беше неин близък партньор, коментира вестникът.

Изданието цитира думите на Борисов, че е "Важно е страната да продължи да следва евроатлантическия курс, така че и руснаците да ни уважават. Те харесват онези, които са силни, категорични и ясни". Борисов иска също така да вкара страната в еврозоната, да извърши съдебна реформа и да продължи да диверсифицира доставките на газ от Русия.

Петков, който е прозападно ориентиран възпитаник на Харвард, обещал да се бори с корупцията, изгуби вот на недоверие през юли заради спорове, свързани с бюджета и разширяването на ЕС, след седем месеца на поста, което доведе и до изборите в неделя.

Вестникът отбелязва и, че новосформираната партия "Български възход" е преминала прага за влизане в парламента, а проруската партия "Възраждане" е удвоила подкрепата си до около 10 %.

Ако не бъде сформирана жизнеспособна коалиция, президентът Румен Радев може да продължи със служебни правителства и да насрочи дата за нови избори след няколко месеца. Политическата нестабилност обаче ще нанесе допълнителни икономически щети на страната и ще забави целта ѝ за присъединяване към еврозоната през 2024 г., предупреждават анализаторите.

Вестникът цитира и Димитър Бечев, преподавател в Оксфордското училище за глобални и териториални изследвания, който определя резултатите от изборите като "безизходица", но който смята, че едно от решенията на тази безизходица е "експертен кабинет", доминиран от ГЕРБ и центристката етническа турска партия ДПС. "Но този кабинет би бил краткотраен", каза той.

Вестникът коментира още, че популистката партия "Има такъв народ" на фолк певеца Слави Трифонов, която победи Борисов на изборите през юли 2021 г., сега е изгубила благоволението на избирателите и не е получила нито едно депутатско място.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • борисов отдавна е изхвърлен

  04 Окт 2022 8:59ч.

  Не разбирам какво си въобразява. Няма сила, която да го върне на власт. Ако ще американците да взривят и Марс. Тази е съдбата на всички политици в момента. Пълно разчистване на 30 годишен боклук. Точката на пречупване е премината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  04 Окт 2022 9:59ч.

  Сега още по-ясно ще проличи, дали партиите ще успеят да сформират коалиционно споразумение, в името на България, или отново ще действат тесногръдо в рамките на оцеляване на собствената си партия! Кога народът ще разбере, кого да обрули на следващите поредни избори, а не все да сме в безизходица ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • избори до дупка

  04 Окт 2022 10:04ч.

  На КОЙ му требе власт, кога самолета лети надолу. Нема нищо за усвояване. Войни, глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  04 Окт 2022 10:46ч.

  Хората не гласуват, защото не виждат политици, които да защитават интереситте на българския народ. Има иколо 10 %, които гласуват за единствената българската партия. България даже не европейска страна. Тя видимо е колония на САЩ. Президента е водачът на американските партии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  04 Окт 2022 10:46ч.

  Хората не гласуват, защото не виждат политици, които да защитават интереситте на българския народ. Има иколо 10 %, които гласуват за единствената българската партия. България даже не европейска страна. Тя видимо е колония на САЩ. Президентът е водачът на американските партии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-вероятната коалиция е

  04 Окт 2022 11:07ч.

  ГЕРБ +ПП+ ДБ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Севда

  04 Окт 2022 11:28ч.

  Капо Ди Тути Капо, не е ли сладък този Бойко бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи