"Файненшъл Таймс": Австрийската компания OMV ще плаща в рубли за руски газ

"Файненшъл Таймс": Австрийската компания OMV ще плаща в рубли за руски газ

Австрийската енергийна група OMV , един от най-големите вносители на руски газ, се подготвя да открие сметки в рубли в Газпромбанк в Швейцария, съобщи в четвъртък Financial Times, позовавайки се на източници, запознати с подготовката.

 

В сряда руският енергиен гигант "Газпром" заяви на Полша и България, че ще спре доставките на газ, след като те не изпълниха искането на Москва за плащане в рубли, което доведе до ескалация на спора със западните държави, които се противопоставят на инвазията й в Украйна. 

Австрийското правителство съобщи в сряда, че доставките на руски природен газ за страната продължават да бъдат неограничени и няма индикации това да се промени, като в същото време се опитва да намери алтернативни източници. 

FT съобщи, че италианската Eni, друг от големите клиенти на Газпром, оценява различни възможности. Подкрепяната от италианското правителство компания има време до края на май, когато трябва да бъде извършено следващото й плащане за руските доставки, за да направи окончателно решение, пише вестникът, като се позовава на италиански официални лица.

Говорител на OMV заяви пред Ройтерс, че компанията работи по решение, съобразено със санкциите, но отказа да уточни дали това означава използване на сметки в  рубли, както съобщава FT. От Eni са отказали коментар.

Германската Uniper  ще превежда плащанията за руски газ на руска банка, а не базирана в Европа, както досега, информира енергийната компания пред вестник Rheinische Post в четвъртък.

Източник: reuters.com

 

 

 

Коментари

  • всички ще клекнат

    28 Апр 2022 15:47ч.

    колективния Запад бързичко ще се разцепи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи за да клекнат по-уважаваните

    28 Апр 2022 17:44ч.

    България, тоест курица не птица, трябва да бъде смачкана за пример и едно на ум. И въпреки това тук си ги обичате и им се прекланяте, а въпросните уважавани могат открито да доставят оръжия без последствия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    28 Апр 2022 16:17ч.

    Интересното е, че Газпромбанк са върнали парите на германска и австрийска фирма, въпреки че са платили по новата схема. И това е защото в Германия блокираха активи на фирма на Газпром регистрирана в Германия и защото ЕС отне вложени пари на Газпром в хранилища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    28 Апр 2022 16:18ч.

    Като се има предвид историята на OMV, това не е никаква изненада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петко Кирилов

    28 Апр 2022 16:34ч.

    „Гърция планира да плати по начин, който няма да наруши санкциите на Европейския съюз срещу Русия и ще гарантира енергийната сигурност на страната ни“, заяви енергийният министър Костас Скрекас"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да не стане като ...

    28 Апр 2022 22:11ч.

    И къде в краткото откъсче на английски е употребана думата рубли (rubles). Да не стане като вчерашната излагация на Резидента - три часа да повтаря фейкове, докато му разяснят, че се е хванал на руска партенка, препрана през "западен" източник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи