ФАЦ: Германия се готви да обяви извънредно положение във връзка с доставките на газ

ФАЦ: Германия се готви да обяви извънредно положение във връзка с доставките на газ

Германското правителство ще обяви т.нар. "извънредно положение" на 8 юли заради напрегнатата ситуация с доставките на газ, съобщава вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, позовавайки се на свои източници, цитиран и от ТАСС

Министърът на икономиката Робърт Хабек ("Зелените") иска да обяви следващия етап от плана за извънредни ситуации за газа след две седмици и половина с оглед на ограничените доставки на газ от Русия. Според свидетели, Хабек е казал, че планира да обяви така нареченото "ниво на тревога" на 8 юли в сряда сутринта в комисията по енергетика на Бундестага. Датата е избрана, защото Федералният съвет се събира този петък и ще разглежда два нови закона, които позволяват нивото на тревога да влязе в сила - Законът за енергийна сигурност и Законът за осигуряване на резервни електроцентрали.

От една страна, мярката позволява въглищните електроцентрали да бъдат активирани от резерва, за да поемат производството на електроенергия. Това би освободило природен газ за промишлеността или отоплението.

На второ място, на дружествата за доставка на енергия като Uniper ще бъде позволено да коригират силно повишените цени  на газа за своите клиенти в бъдеще, т.е. на общинските комунални услуги, промишлените предприятия или други крайни клиенти.

Това обаче няма да бъде автоматично. Според Закона за енергийната сигурност Федералната мрежова агенция първо трябва да получи валидни основания да коригира цените. Тя трябва да отчете "значително намаляване на общото количество газ, внесен в Германия". В момента то е с 18% под обичайното ниво. Дали това е достатъчно за задействане на механизма, вероятно ще трябва да се реши на политическо ниво.

Все още не е ясно дали и как ще бъдат облекчени крайните клиенти, които и без това страдат силно от инфлацията. От енергийната индустрия твърдят, че във федералното правителство се наблюдава "трескава дейност" за подпомагане на частните крайни потребители и икономиката в тази област.

Понастоящем Германия все още се намира в етап на ранно предупреждение по плана за газови аварии. Освен ценовия преход, нивото на предупреждение се променя слабо. Това по-скоро е знак, че ситуацията се влошава. Очаква се пазарът в голяма степен да подосигури предлагането.

Само при третото и последно ниво на ескалация, т.нар. извънредно ниво, държавата се намесва пряко. След това Федералната агенция за мрежите има право да разпределя газ на промишлените предприятия. Частните домакинства и други защитени зони, като например болници или сили за сигурност, са изключени от това управление.

От няколко дни насам Русия доставя само 40% от максималното количество през газопровода "Северен поток 1", най-важния газопровод за Германия. През юли, за който Хабек вече взема предпазни мерки, то може да бъде още по-малко, тъй като тогава предстоят отдавна планирани ремонтни дейности. Тогава има вероятност потокът да бъде напълно спрян.

Газът е най-важният първичен енергиен източник в Германия след петрола. В момента тя е по-малко необходима, отколкото през студения сезон, заради топлината. Но ако не е на разположение, индустрията страда, а съоръженията за съхранение на газ не могат да бъдат запълнени. Но това е необходимо, за да се подготвите за есента и зимата.

Източници: ТАССfaz.net

 

 

 

Коментари

 • Германия на три части

  22 Юни 2022 16:09ч.

  Бавария, ГДР и утилизиран от Лондон остатък

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  22 Юни 2022 16:10ч.

  Мда, точно така, продъкжавайте да слугувате на краварите. Тепърва ще ядете дървото. Урсула и без това разпореди - в стаите 15 градуса, къпане само в неделя.....а, и Шолци да купи ново колело на Бай Пън....ха хах ха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • проф.д-р Гертруде Делибаджакофф

  22 Юни 2022 16:18ч.

  Една нация като германската настъпва мотиката вече за N-ти път и няма кой да я спасява. Май си взеха белята като дразнеха руския мечок. Обаче продължават да го правят и това е висша форма на олигофрения. Това е диагноза и не подлежи на обжалване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  22 Юни 2022 16:22ч.

  А великата ви баба Меркантилница, що спря атомните централи ? А сега разчитайте да духне вятъра в перките на ЕК .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непосилната лекота на битието

  22 Юни 2022 16:26ч.

  В Дойчланд напрегната ситуация с доставките на газ. И никой не знае защо!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лидия

  22 Юни 2022 16:26ч.

  Още няколко месеца и цяла Европа ще се моли на путин за газ и петрол. Те още не са осъзнали с кого си имат работа! Че и нашите дебили се правят на супер-ястреби!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Германия ще се съюзи с Русия

  22 Юни 2022 16:42ч.

  Това е положението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  22 Юни 2022 16:49ч.

  Ми Сименс да си бяха доставили турбините дето били за ремонт . Ама не, трябва санкции да спазват, пък после пак Москва да е виновна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Керпеден

  22 Юни 2022 17:01ч.

  Лебервурста не е Меркел. Оная беше хитра и балансираше между Путин и Тръмп, построи СП-2 а за спиране на СП-1 не е и помисляла. Политик беше и цял ЕС я слушаше. Сега мажем все още филии с пастет, ама и той ще свърши, като изчезнат фуражите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Martin Zaimoff

  22 Юни 2022 17:13ч.

  Меркел собственоръчно фалира европа и я превърна в мюсюлманска провинция. Както каза Кисинджър в една от книгите си, "Меркел беше 11-та секретарка на един с име Хелмут Кол, който нямаше мнение за нищо, чакаше само да му спуснем заповедите. Такива не можехме дори да ги уважаваме..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Martin Zaimoff

  22 Юни 2022 17:10ч.

  Както казвам навсякъде, санкциите работят СТРАХОТНО! Давайте още!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И като го обяви, какво?

  22 Юни 2022 17:26ч.

  От къде ще дойде газ? Айде Байдън да им го докара, нали е голям пич!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Склеротик

  22 Юни 2022 18:03ч.

  Байдън е пълна склероза. ЕС наложи санкции. Доставя оръжие и финанси на Украйна. Русия е в пълното си право на отговор в тази посока. Ще спре доставките на газ, въпреки плащанията в рубли. Ще спре доставките на зърно. Всичко ще спре за ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как какво

  23 Юни 2022 11:24ч.

  Извънредна власт и заповеди от правителството. Не за газ, а за локдаун по всеки повод. Дръж ги на тъмно и в страх.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • маска ра

  22 Юни 2022 17:28ч.

  Емоцията е най-грешната политика. Изправени са пред избор: санкции или газ. Да видим кое ще надделее. Все още е топло, ама времето тече, сезоните бягат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Юни 2022 17:38ч.

  1/3 за отопление, 1/3 за производство на електроенергия и 1/3 за промишлеността. Първите две би могло да се намалят, защото е лято. Но лятото е сезон, когато се пълнят хранилищата. Дойде ли зимата, при празни хранилища, ще трябва отоплението да е под 15 градуса и по една лампа на семейство. Добре е, че сегашните телевизори харчат малко ток и немците ще могат да гледат и слушат съветите на Лайнен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама стига сълзи и сополи

  22 Юни 2022 17:38ч.

  Може да стоите на свещи и да си готвите на дърва на открито (цяла Средна Азия го прави от векове и до сега), важното е Украйна да победи Русия. Нали така? Вижте в YouTube, има страхотни рецепти за готвене на казан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://youtu.be/WqFb6cm5knA

  22 Юни 2022 17:46ч.

  Щом те го могат и дойчовците ще се научат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всичко върви по план

  22 Юни 2022 17:43ч.

  Казахме ви, че няма връщане назад. След медицинския фашизъм идват енергийни ликдауни, после еко-локдаун и така дорде наложим "новото нормално". Болести-молести, Путин и Путиновица са само поводите, да не се съпротивлявате много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новото ненормално

  23 Юни 2022 11:25ч.

  е тук и сега. Само ще се затяга.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споко, карайте на вятър и слънце

  22 Юни 2022 17:49ч.

  Акушерката (фон дер Лайнен) ще ви оправи, търсете нея!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  22 Юни 2022 18:06ч.

  До септември месец, ако ЕС не спре да помага на Украйна, струва ми се че Руснаците ще спрат всякакви доставки за неприятелските държави. Реципрочност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ст. Л. Костов

  22 Юни 2022 18:24ч.

  ...тц, тц, тц, да видим сега как се готви щолен на лупа и сланце...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  22 Юни 2022 18:35ч.

  Лидерът ще пречупи германията и ще назначава управител на провинцията

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чукигек

  22 Юни 2022 18:38ч.

  германията е на колене,но може да пълзи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдаващ

  22 Юни 2022 18:41ч.

  ГазпромътМу и да иска не може да дава по патока, защото Сименс не профилактира компресорите - требе да свалят от вътрешността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • четящ

  22 Юни 2022 18:44ч.

  Газпром изнася за европа около 150млрд на година .Като врътнат кранчето се пита в уравнението - на кого ще ги дават и с балони ли ще ги пренасят.Щот Силата за 20млрд го строиха 10 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Конушмаков

  22 Юни 2022 18:47ч.

  Те като врътнат кранчето ще стане за минути колапса, но договорите са дългосрочни и като не се изпълняват има неустойки,дето покриват загубите на получателя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Юни 2022 18:51ч.

  Конушмаков, има малък проблем, водени от политиката на ЕС, няма нови договори и се продава на борсата. А на борсата можеш да продаваш, можеш и да не продаваш. България ще плаща ли неустойка след като спря да плаща за газ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  22 Юни 2022 18:51ч.

  Назначеното от Лидера правителство на германията ще ревизира всички договори - всичко е пресметнато в рубли и във времето като си върви по план.Германията първа падна в клопката, но беше предупредена още 2007г

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Конушмаков

  22 Юни 2022 18:56ч.

  Наблюдателю, немците купуват от газпромаМу и дават на Украйна.Зелките осъдиха газпромаМу и договориха еднакви цени за всички зеленчуци в ЕС.Българияя не спря да плаща,а реши да не подновява договора през октомври тази година, за разлика от Унгария

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Конушмаков

  22 Юни 2022 19:00ч.

  Наблюдателю, не знам кой съветва Путин,но да имаш златна кокошка,която да ти снася и при тази военна обстановка като я лишиш от 150 млрд на година е странно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чукигек

  22 Юни 2022 19:02ч.

  Орбан пролази на килимчето и си осигури дългосрочен договор на добри цени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Юни 2022 18:47ч.

  Има българска поговорка: Който има брада, ще си намери гребен. Не берете грижа какво ще прави Русия с природният газ. Нека немците да му мислят какво ще правят без газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  22 Юни 2022 18:50ч.

  фашистките официози страдат - ами усмихвам се и пожелавам успех на ДНР и ЛНР!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  23 Юни 2022 10:06ч.

  Не се казва „влязе“, а „вляе“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Босите

  23 Юни 2022 11:21ч.

  Важното е да се въведе извънредно положение, синоним на военно. Всеки повод е добър. Новото Нормално.... Утре климатично военно положение, да паз да не излизат от домовете поради жегата на глобалното затопляне...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извънредно в целия ЕС

  23 Юни 2022 11:37ч.

  Урсула ще въвежда извънредно в ЕС, с вие за германия мислите.... Като се махне ветото, и се даде извънредна власт за " бързи решения", не е ли това Извънредно положение в ЕС?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лилиан

  23 Юни 2022 11:58ч.

  Как като изпращаш “Панцерхаубице” очакваш газ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи