Фандъкова: Премиерът да излезе и да каже на софиянци, че трябва да се реже 1/3 от градския транспорт

Фандъкова: Премиерът да излезе и да каже на софиянци, че трябва да се реже 1/3 от градския транспорт

Не приемам да се говори за "вашия транспорт". Той не е наш, а на стотици хиляди софиянци, които го ползват всеки ден, каза кметът на столицата.

Вчера с голямо учудване проследих изказването на премиера Кирил Петков по време на срещата на Националното сдружение на общините. Изненадана съм от това, което чух. Искането на премиера за орязване на 1/3 от линиите на градския транспорт и съкращаване на персонала, трябва да излезе и да го каже на софиянци. Не ми хареса фактът, че той говори за вашия градски транспорт. Градският транспорт обслужва стотици хиляди софиянци ежедневно. Надявам се, че това не е окончателното му решение. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Изпратила съм много точни разчети - има 300% повишение на цените на горивата и това се признава от всички, включително и от правителството. Затова се прави актуализация и антикризисни мерки. А в един момент се казва: "Вашият транспорт не влиза тук". Това не е начин за разговор. Вярвам, че ще се преразгледа тази позиция, за да може градския транспорт в София да продължи да се движи нормално и да обслужва пътниците. Надявам се и на отговорността на народните представители, поне тези от София, които са от различни политически групи при гледането на актуализацията да подходят отговорно, обясни кметът на София.

Тя добави, че е чула и предложение за 50% намаление на цената на картите. 

"Опасявам се, че хората ще имат по-евтини карти, но няма да имат градски транспорт. Държавата трябва да изпълни своите ангажименти към обществения транспорт в цялата страна, не само в София. В противен случай може да се стигне дотам хората да чакат по час и половина автобус", предупреди Фандъкова.

Тя напомни, че до месец се очаква в Столичния общински съвет да влезе за обсъждане новата тарифна политика.

Фандъкова попита, ако се изпълни искането на премиера за 1/3 съкращение на работещите в градския транспорт, то тогава кой ще кара автобусите.

Тя настоя да се върне нормалния диалог, за да се намери решение.

 

Коментари

 • Д- Р. МАРИЯ АЛЕКСАНДРОВА

  08 Юни 2022 12:11ч.

  А една трета от цената на годишната ми карта за АДския транспорт ще ми отрежете ли!? Киро, Кирооо! Тъпако нещастен! Не всички ни вози НСО!!! Някои ползваме метро! ИДИОТ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  08 Юни 2022 12:33ч.

  Яхвайте велосипедите ...................................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селянка

  08 Юни 2022 12:14ч.

  Г-жа Фандъкова да обясни на несофиянци защо трябва да финансираме градският им транспорт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъпо е да се заяждам,

  08 Юни 2022 12:39ч.

  но София с най-високите си приходи финансира БДЖ, които возят предимно селянките. С Вашето мислене ще се върнем на етап файтони и каруци. Транспортът в цяла България е отвратителен и само общото негодувание и протест може да спре пълната му катастрофа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има и друго решение

  08 Юни 2022 12:48ч.

  За “селянка”. Да ,може цялата държава да спре да финансира столичния транспорт, ама тогава дошлите от “село” да примерно през последните 10-15 години да си ходят по родните места. Щото горе долу 1/3 от България се е набутала в София . Ама после все се реве “София това, София онова”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селянка

  08 Юни 2022 12:57ч.

  Няма проблем. Кракът ми не е стъпвал от 2012 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селянка

  08 Юни 2022 13:02ч.

  За ваша изненада по селата няма вече и гари. Така че освен МЕЖДУСЕЛИЩЕН автобусен транспорт, няма и жп транспорт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  08 Юни 2022 12:28ч.

  Проблемът е, че за простокиро това е Вашата държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изпратила съм много точни разчети - има 300% повишение на цените на горивата

  08 Юни 2022 13:26ч.

  Гербавите математиката я нЕмат за нищо. Фандъкова визира 300% спрямо 2002 година, може би? Тогава горивата бяха 1.50-1.60.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи