Фандъкова представи рекорден проектобюджет за София в размер на 2,5 млрд. лв.

Фандъкова представи рекорден проектобюджет за София в размер на 2,5 млрд. лв.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ще внесем проект на бюджет на Столична община за 2023 г. в размер на 2 555 000 000 лева, обяви на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Заради липсата на държавен бюджет общините не можехме да приемем бюджет в началото на годината. Това наложи да разработим инвестиционни програми, за да не спираме инвестициите в градовете“, посочи Фандъкова. 

Тя обяви, че проектобюджета ще бъде внесен в Столичния общински съвет (СОС) още днес. До края на месеца ще бъде организирано обществено обсъждане, а през септември предстои той да бъде гласуван. 

„Това е бюджет, по който ще продължи да работи моя екип, но ще започне работа и следващия кмет с неговия екип“, каза още Фандъкова. 

Основните бюджетни взаимоотношения на Столична община, според приетия на 28 юли от парламента държавен бюджет за 2023 г., са на стойност над 977 млн. лева, от които 953 млн. лева е стойността на общата субсидия за делегирани от държавата дейности.

За зимно почистване са предвидени над 1 млн. лева, а целевата субсидия за капиталови разходи е над 23 млн. лева.

"Първият бюджет, който подготвих като кмет през 2010 г., беше за 1 200 000 000 лева. Сега оставям бюджет, който е два пъти по-голям. На първо място това се дължи на увеличените собствени приходи на общината и по-голямата събираемост, без увеличение на основни данъци и такси", отбеляза Фандъкова.

В проектобюджета за 2023 г. са заложени приходи от около 930 000 000 лева, каза кметът.

Тя припомни, че голяма част от стратегическите за града проекти са реализирани благодарение на безвъзмездни европейски средства. За последните 14 години те са били в размер на близо 4 млрд. лева.

Фандъкова увери, че финансовата стабилност на общината е запазена, а за това свидетелстват два факта - запазения кредитен рейтинг на общината, равен на този на държавата, както и недопуснатия спад в капиталовата програма.

"Средствата за инвестиции в настоящия бюджет са малко над 670 000 000 лева. От тях 323 000 000 лева, или около 48 %, са от собствените приходи на общината. Около 44 %, или 295 600 000 лева са средствата, защитени по европейски програми за конкретни обекти. Около 8 % са целевите средства от държавния бюджет за инвестиции в София", обясни Йорданка Фандъкова.

Изграждане и ремонт на пътна инфраструктура

"Най-голям дял са средствата за основен ремонт и изграждане на улици и булевардни. Около 200 000 000 лева са предвидени за изграждане на 16 нови улици и булеварди, както и за основен ремонт на 36 улици, булевардни и мостове в различни райони на града", обяви кметът.

Най-големият стратегически заложен обект е изграждането на т. нар. трети градски ринг, включващ булевардите "Филип Кутев" и "Тодор Каблешков". Сред другите приоритети са продължаващото изграждане на "Ломско шосе", връзката на града със Северната скоростна тангента, както и пробивът на бул. "Рожен", посочи Фандъкова. Тя припомни, че част от обектите вече са завършени, сред които тунелът в квартал "Люлин".

До 15 септември се очаква да бъде отворен за автомобили участъкът през "Княжево", където се реконструира трамвайната линия, а през есента да приключи и самата реконструкция на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III".

Изграждането на близо 100 километра канализация в 12 квартала са вторият по обем инвестиции, които възлизат на 104 500 000 лева, каза Йорданка Фандъкова. По думите ѝ 69 000 000 лева от тях са безвъзмездни средства по Оперативна програма "Околна среда".

Нови линии на метрото

"Общо 79 500 000 лева са средствата, които инвестираме за изграждането на три километра ново метро - от квартал "Хаджи Димитър" до "Левски Г". За съжаление, в момента коментираме темата за индексациите на този обект. Той се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост, където не са заложени средства за индексации", уточни Фандъкова. По въпроса предстои и среща с финансовия министър Асен Василев, за да не се стигне до загуба на средства.

"Имаме готовност да започнем изграждане на шест километра ново метро през "Слатина", веднага след решение на съда. Там няколко граждани обжалват плана, надявам се след решението на съда да започнем, защото имаме избран изпълнител", допълни Фандъкова.

Детски градини и училища

"В строителството на детски градини и училища инвестираме близо 60 000 000 лева. Това почти изцяло са собствени средства на общината, с които финансираме строителството на 45 нови сгради на детски градини и детски ясли, както и на едно ново училище в "Манастирски ливади", обяви кметът. По думите ѝ още около 20 000 000 лева ще бъдат отделени за ремонти на детски градини и училища, финансирани по Оперативна програма "Региони в растеж".

Малко над 5 000 000 лева са предвидени за изграждане и ремонт на детски площадки.

Зелени проекти

Зелените проекти са друг акцент в бюджета на София. Фандъкова даде за пример реновирането на междублокови пространства, подмяната на отоплителните уреди, развиване на мощностите на завода за преработка на отпадъците и други.

Източници: dariknews.bg, epicenter.bg

 

 

 

Коментари

 • OLD

  21 Авг 2023 17:46ч.

  Просто още една "ПКП"? Или не?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сандокан

  22 Авг 2023 19:27ч.

  На крадлата партньорката на тикватамястото и е в сливенския женски пансион

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  21 Авг 2023 18:02ч.

  Наистина стига с тази самоковска простакеса, и всички около нея! Не могат да подредят едни павета! "Ремонтът на графа е като песните на Графа"! Всичко, което предизвиква образът ѝ е носталгия по софийското жителство. Днес, никой не може да сметне щетите от отпадането му. И не виждам програми по руски език, а аз бих искал да има!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  21 Авг 2023 18:07ч.

  За проблемите с паважа в столицата ще се ползва инертен материал, добит от МОЧА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  21 Авг 2023 18:16ч.

  Когато си автентичен/доказан/ некадърник и тъпанар, и МОЧА не може да те спаси. Хората са редили паветата без компютри и чертожни програми. Днес и това не помага - елементарен разкрой на площта не могат да разчертаят, явно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кочината Сф. ....

  21 Авг 2023 18:55ч.

  За един град, село, държава си правете изводите по крайните квартали, махали, по най закътаните селца...Зорница кочината Сф тия изводи са дори от сгради на 100 метра от събранието на измамата и келепира-мръсно и гадно...Да уцелиш правилните табели (ясно за ЖПС ) е чудо. Или ги няма или са на 10 метра от отбивката. ...Пълна простотия.А където се правят ремонти обикновено са обозначени с клони и други материали и да паднеш не е проблем....Отивайте в Сф масово-там е раят....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гледай си глухата

  21 Авг 2023 22:32ч.

  недодялана провинция, не се занимавай със столичния град.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  21 Авг 2023 18:57ч.

  Абе наистина ли няма кой да им каже да не дрънкат глупости, българина не е тъп. Бюджета, моме филоложке, ти е пораснал, защото за тези години натрупаната инфлация е 50% и защото в сговор с главните ви архитекти изникнаха като гъби "затворени" комплекси от които събирате МДТ. В резултат умря градоустройството, който не вярва да се разходи с кола в манастирски ливади, а кинтите дето похарчихте за ремонт на ремонтите надхвърлят бюджет и половина като тоя с който се хвалиш, Фъндък !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  21 Авг 2023 18:57ч.

  Само дълговете на Топлофикация-София и Столичен градски транспорт доближават като размер този бюджет, дългове натрупани през последните 15 години под вещото ръководство на кметицата n-ти мандат от ГЕРБ, толкова за финансовата стабилност на общината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  21 Авг 2023 22:32ч.

  Предстои здраво крадене!!! Строителната мафия си има министър! Иначе си протестирайте да събаряте паметници! Боклуци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  21 Авг 2023 23:52ч.

  Чешми за безплатна ракия ли ще монтира за тез пари?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • johny

  22 Авг 2023 2:56ч.

  Тази крава безропотно мучаща пред Боко ди тути капи да се покрие с пепел и да свърши нещо преди да бута паметниците на София. Бърза да бутне, да вземе парите, да бяга и да си живурка на спокойствие. След толкова години безхаберие една пейка не е сложила в градината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи