Фандъкова поиска спешно МФ да реши за плащанията по строителството на третия лъч на метрото

Фандъкова поиска спешно МФ да реши за плащанията по строителството на третия лъч на метрото

Йорданка Фандъкова, Стоян Братоев и Георги Георгиев

Участъкът е включен в Плана за възстановяване и развитие, но се финансира с пари на общината, за да няма забавяне

Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска да бъде подписан договор с Министерството на финансите и да започне редовното плащане по Плана за възстановяване и развитие, с което ще се финансира разширението на третата линия на метрото.

Тя инспектира строителството на разширението на третата линия на метрото от кв. "Хаджи Димитър" до кв. "Левски". В проверката участваха директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Този участък от метрото е включен в Плана за възстановяване, като за него са предвидени 217 млн. лв. За да не се бави строителството, Столичната община изпреварващо осигури частично финансиране с общински средства до подписването на споразумение с Министерството на финансите по Плана. 

Строителството засега е с пари от общината

"Към този момент нямаме забавяне в плащанията на изпълнителите, но за "Метрополитен" е непосилно да финансира проекта със собствени средства", каза Йорданка Фандъкова.

Строителството на участъка от "Хаджи Димитър" до  "Левски" е с дължина 3 км и започна на 21 март. Направени са изкопите. 80% от от подземните мрежи са преместени, за да се осигури началото на същинската строителна дейност. След построяването на цялата линия се очаква метрото да има 50% дял в градския транспорт.

Това е най-удобният и екологичен начин на придвижване, напомни столичният кмет.

Участъкът от 3 км е изцяло подземен. Първата станция "Стадион Георги Аспарухов" ще има голям вход с три ескалатора от страната на стадиона и втори вход в северния тротоар на булеварда, съобщи Стоян Братоев. Метростанция "Тракия", ще бъде на бул. "Владимир Вазов" при кръстовището му с ул. "Витиня", а третата - "Владимир Вазов" е на кръстовището на булеварда с ул. "Станислав Доспевски" между ж.к. "Левски В" и ж.к. "Левски Г". В района ще бъде изграден и буферен паркинг за 110 автомобила. 

Кметът Фандъкова алармира и за проблем с другия участък на метрото, с който ще се финализира третият метродиаметър. Става въпрос за участъка през "Слатина", по бул. "Цариградско шосе", покрай зала "Арена Армеец". Там продължават обществените поръчки. Финансирането от страна Столичната община е осигурено, то е със заем от Европейската инвестиционна банка. За съжаление докато стигнем до строителството, ние всъщност нямаме одобрена промяна на Общия устройствен план, каза кметът. Тази промяна се прави от Министерския съвет.

"Три пъти ни се връщаха документите, три пъти ги поправяхме. Ключът отново е в парите, защото в тази промяна настоях да бъдат заложени ангажиментите, които лично министърът на финансите пое към София, че тези 143 млн. лв., които бяха отрязани от Плана за възстановяване ще бъдат компенсирани от държавния бюджет", каза Фандъкова. Тя съобщи, че през тази година в държавния бюджет са заложени 41 млн. лв. но рискът за Столичната община за следващите години е твърде голям, ако няма гаранциите за останалите средства. Кметът Фандъкова изрази надежда, че промяната в общия устройствен план ще бъде приета, защото без нея строителството няма как да започне.


Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи