Фандъкова: Отоплителният сезон за София ще бъде осигурен

Фандъкова: Отоплителният сезон за София ще бъде осигурен

Отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен и няма да има недостиг на газ. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Събуди се” на Нова телевизия.

„Всички се съобразяваме с цените и възможностите. Притесняваме се за това, което предстои тази зима. Следим внимателно разходите на общинските сгради, училища, театри, галерии, но най-важното е отоплението на хората и това ще има ли газ през този отоплителен сезон”, каза тя.

Йорданка Фандъкова коментира и тезата на политическото ръководство на "Продължаваме Промяната", че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да се пенсионира.  "Това са толкова несериозни неща. На хората им омръзна да слушат празна реторика. Хората са притеснени как ще си плащат сметките, какво предстои през този сезон, не само за горивата. Всички цени се вдигат, хората са изключително притеснени. Аз лично смятам, че доста от хората не обръщат внимание на тези неща. Те искат отговорност и искат работа, а ние сме показали, че всъщност това правим", каза Фандъкова. 

„Вчера имах среща с министъра на енергетиката, който ме увери, че отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен и няма да има недостиг на количества газ”, посочи Фандъкова.

По думите й „Топлофикация София” предоставя отопление на около 1 млн. души и тази услуга няма алтернатива. „Затова е важно, че заплахите, които чухме в последните дни на предишния председател на КЕВР, че София ще остане без газ от 1 септември, вече не стоят на дневен ред”, коментира столичният кмет.

Йорданка Фандъкова коментира и дълговете на „Топлофикация София”.

„Всички сме притеснени след последното решение на КЕВР от тази седмица за цена на газа от близо 300 лв. за мегаватчас. И за гражданите, и за бизнеса това са непосилни цени. „Топлофикация София” купува газа на същата цена. В същото време цената, на която продава топлинната енергия, е със заложена цена на газ от КЕВР 122 лв. Това са близо 180 лв. разлика за всеки мегават час и е непрекъснато трупане на нови задължения”, посочи тя и уточни, че очакванията са само за август от тези разлики „Топлофикация София” да натрупа нови 52 млн. задължения. „Това са неразплатени сметки към „Булгаргаз”. Необходимо да се търси общо решение”, добави кметът на София.

Фандъкова беше категорична, че абонатите не могат да се натоварват с ново покачване на цените на топлинната енергия, но в същото време е ясно, че загубите за „Топлофикация София” ще продължават да се трупат. „Затова ще продължим разговорите за това  да търсим заедно решението за цялата система, защото дружествата в енергетиката са като скачени съдове”, посочи тя.

Запитана ако все пак се стигне до поскъпване на парното и топлата вода в София, с колко би могло да е то, столичният кмет отговори: „Мисля, че няма такава опасност. Това не е възможно. Решението е на КЕВР. Не сме водили разговори, но цената е определена от предишния състав от 1 юли и тя ще бъде валидна за началото на отоплителния сезон”.

Относно това дали ще има пестене на енергия при обществените сгради Йорданка Фандъкова заяви, че  в сградите на общинската администрация със сигурност отоплението ще намали.

„Надявам се за училищата, детските градини и болниците да нямаме проблем. Много е важно учебната година да започне и да продължи в нормален ритъм след годините на пандемия. Разглеждаме административни сгради и улично осветление", каза още тя. 

На въпрос дали е възможно да се въведе режим на тока в София пък отговори: „Ако няма проблем с отоплението с „Топлофикация София”, тогава се надявам това да не се налага”.

Във връзка с предстоящите избори тя коментира, че по време на кампанията колегите й от ГЕРБ ясно ще заявят програмите и приоритетите си, но най-важното е как ще се решават настоящите кризи. „Те се решават с прагматизъм, както и с много сериозно и отговорно отношение. Мисля, че досега ние сме доказали точно този стил на работа”, коментира Фандъкова.

Относно призива на „Продължаваме Промяната” Бойко Борисов да се пенсионира тя заяви: „Това са толкова несериозни неща. На хората им омръзна да слушат празна риторика, притеснени как ще плащат цените, които предстоят през този сезон. Всички сме притеснени, за да се разменят подобни неща. Доста хора не обръщат внимание на тези неща".

Запитана дали би се кандидатирала за кмет на София на местните избори през следващата година, тя отговори: „Обстановката е изключително динамична. Това, върху което съм съсредоточена, е да гарантираме отоплителния сезон и изпълнението на програмата ни. Към момента тази тема не е на дневен ред. Имаме още много работа”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Източник: Нова телевизия

 

 

Коментари

 • Гюро Михайлов

  13 Авг 2022 12:28ч.

  Значи Булгаргаз иска вдигане на цената заради поскъпването на газа от КЕВР, но Топлофикация си мълчи и не иска вдигане на цените, а затъва в дългове. КЕВР също се правят на ощипани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лора Дан

  13 Авг 2022 12:37ч.

  Ако сметката за месец е 1200 лв., колко семейства ( да не говорим за самотни хора) могат да си позволят отопление? Дори да се изключат радиаторите, знаете ли, че таксата за достъп и общите части ще надвиши 300 лв.! С други думи - не потребяваш, но плащаш. М-даа, такъв закон са приели охранените дупетати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  13 Авг 2022 12:37ч.

  Ще бъде осигурен с тройни сметки, нали Фъндо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • инфлацията и изпразващия се джоб

  13 Авг 2022 12:48ч.

  Газ, нафта и въглища все ще се намерят. Но на вече непосилни цени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  13 Авг 2022 16:37ч.

  На умрелия, било в гробищата, било на разложение в стаята - не му трябват ни газ, ни нафта ни въглища!!! АзБ е казала на който трябва - взривява се Запорожката АЕЦ заедно с натрупания раиоактивен отпадък, заразява се район с радиус 1000км(включително ние) и се обявяват за виновни руснаци и мъртви украинци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  13 Авг 2022 13:52ч.

  А депутатите, министрите, общинарите и т.н. бюрократична сволоч, няма ли да преминат на социалния минимум, щото солидарно да подкрепят народа в плащането на сметките ? Ама то работата не е като да вееш украинското знаме и да си мислиш, че нещо полезно си свършил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отоплителният сезон за София ще бъде осигурен

  13 Авг 2022 14:20ч.

  на цена, която не много биха могли да си позволят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каракочев

  13 Авг 2022 15:49ч.

  Не разбрах, каква точно е заслугата на Фандъкова?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен и няма да има недостиг на газ. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова

  13 Авг 2022 16:00ч.

  Два въпроса ми терзаят след бодряшкия позитивизъм на слабо компетентната женица от снимката. а/. На каква цена е осигурен отоплителния сезон, ако е осигурен? и б/. Не наблюдаваме ли в нейно лице ефекта на Дъни г-Крюгер?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  13 Авг 2022 16:29ч.

  И как ще го осигурят отоплителния сезон, като подкрепят голяма ядрена авария организирана от украинците в Запорожии, и облъчване и уморяване на софийското население? Енергодар е по-близо от Чернобил, а и има струпани 50 пъти повече ядрени отпадъци от изхвърленото в Чернобил. Така че радиокативното "утилизиране" ни е сигурно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неизненадан

  13 Авг 2022 17:03ч.

  Фъндъкесата отново забрави, че повечето българи се опитват да живеят извън свръхпренаселената столица

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази има ли поне малко мозък?

  13 Авг 2022 17:21ч.

  За какво отопление говори? Отдавна жилищата в София са с изключени радиатори, освен един. Някои са с изключени ВСИЧКИ радиатори и пак не смогват да плащат сметките. Хората живеят на студено. По време на идващата зима ще студуват и с дългове за парно. Но, както се казва, сит на гладен не вярва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи