Фандъкова: Да спреш газа на София е признание за абсолютен провал и безотговорност

Фандъкова: Да спреш газа на София е признание за абсолютен провал и безотговорност

"В последните дни чухме безпрецедентни и недопустими изказвания на "Булгаргаз" и КЕВР за спиране на газоподаването към „Топлофикация София” от 1 септември. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг на Столичната община. В него участие взе и председателят на СОС Георги Георгиев. Тя допълни, че шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране се е съгласил на тази крачка с мотива тези количества газ да се нагнетят в газохранилището в Чирен. Кметът на София нарече „подобно поведение на държавни институции и компании” абсурдно.

„Немислимо е да се каже, че спират топлоподаването за над 1 млн. души софиянци, за да отклонят тези количества към Чирен. Това е откровено признание, че няма достатъчно договорени количества газ”, категорична е Фандъкова. По думите й „Топлофикация София” употребява 1/3 от консумираните количества природен газ в България. „Разбирам безизходицата, в която се намират както правителството, така и „Булгаргаз”, които не успяха повече от шест месеца да гарантират и осигурят нужните количества, но да спреш газа на София, е признание за абсолютен провал и безотговорност”, каза още столичният градоначалник.

Припомняме, че на 21 юли Комисията за енергийно и водно регулиране започна извънредна проверка на дружеството. Проверката е назначена след получено писмо на „Булгаргаз“ ЕАД за просрочените задължения на „Топлофикация София“ по договор за доставка на природен газ, които към 18 юли са в размер на 328 228 561 лв. Освен погасяване на дълговете, „Топлофикация София трябва да осигури необходимия паричен ресурс за заплащане и на текущото си потребление през предстоящия отоплителен сезон, в случай че ще продължи договорните си отношения с „Булгаргаз“ ЕАД, свързани с доставка на природен газ. Проверката на КЕВР ще приключи до 5 август.

Фандъкова не отрече, че дружеството има неизплатени задължения към „Булгаргаз”, но това било оправдание и откровена манипулация, твърди тя. „Да, „Топлофикация София” дължи 328 млн. лв. на „Булгаргаз”, но в същото време държавата, в лицето на КЕВР, официално призна, че столичната „Топлофикация” има недовзет приход от 332 млн. лв. за последния отоплителен сезон”, каза още градоначалникът на София.

По думите й от ситуацията може да се излезе по няколко начина: „Ако държавата иска да помогне на своето дружество „Булгаргаз”, тя може веднага да издължи парите, които е признато, че се дължат от „Топлофикация”. Другият вариант е да се направи споразумение и тези средства директно да отиват в „Булгаргаз” или в БЕХ. Няма никакъв проблем за това”, смята Йорданка Фандъкова.

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

Коментари

  • Грух

    22 Юли 2022 14:48ч.

    Топлофикация София имали да взимат.То и България има да взима едни Ф16 ,ама надали ще ги вземе някога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отче Ваш

    22 Юли 2022 17:14ч.

    Ето как се прави и от кого трябва да се взема пример. А у нас в Булгаристан, са готови да фалират Топлофикация София и се разиграва циркът, че те имали задължения към Булгаргаз, тоест към държавата – кочина !!! А истината е, че просто няма газ и трябва да се хвърли поредната лъжа в очите на МАТ‘РЯЛЪТ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Месията

    22 Юли 2022 17:14ч.

    ОСЕМ ГОДИНИ налагат санкции на Русия, а пръста си не мръднаха да осигурят алтернативни доставки на петрол, газ, въглища, уран !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за закуска

    22 Юли 2022 18:16ч.

    При Ванйо топлото за 80 милиона влезе в затвора, а при герб 800 милиона награда пак да управлява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    22 Юли 2022 21:13ч.

    Как бе направиха "турски-балканска паток" за наша-на данъкоплатците сметка, та Сърбия и Унгария да получават ефтин газ........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    22 Юли 2022 21:22ч.

    Още един гледач на кабеларките МУ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваксиниран Веган

    22 Юли 2022 22:29ч.

    Ние искаме хем онуй докрая, хем душата в рая, ама не става. Вече забравихме, че избрахме ние да я правим за да е всичко наша собственост. Имахме вариант и Газпром да плати всичко като в Сърбия. Ние направихме избора, после някой пак ни е виновен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    22 Юли 2022 15:16ч.

    Съд за всички, довели страната до безпомощност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    22 Юли 2022 15:16ч.

    Всяка година един и същ маскарад.Птеделно е ясно е, че накрая пак ще има парно шот иначе става страшно.Шопи със сопи не приятна гледка.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    22 Юли 2022 15:17ч.

    На София??? Еми... щом сте толкоз важни там, спирането на газа другаде ще им го пишем за грандиозен успех. В борбата с Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    22 Юли 2022 22:27ч.

    София е мелачката на бюджета . Парламент, комисии, агенции, МО -та, НПО -та, дрога и лошо управление !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    22 Юли 2022 15:54ч.

    Аз пък считам напълно адекватно да се спре газа на жълтопаветния красивитет, който се подвизава най-вече в София, за да участвува и той в борбата срещу лошата Русия, а не само да призовава другите да правят жертви, та на Русия да и е гадно! Даже считам, че Иво минджевци, Илиян василевци и вся остальная сволоч трябва публично да се откажат да ползват недемократичния руски газ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те и без това не са си спряли парното,

    22 Юли 2022 17:12ч.

    не се безпокойте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дунав

    22 Юли 2022 16:10ч.

    Какво значи "недовзет приход"?? Някакъв евфемизъм. Значи има длъжници, които мож един ден да платят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    22 Юли 2022 18:25ч.

    тя винаги е била основната партийна хранилка на бивши и настоящи, аз бившото красное комуне ви казвам, че песничката "Развод ми дай" не важи за тая общинско-държавна компания, всичките си лапкат от там, Вальо ще потвърди, та това им е дерта - ич не им дреме за дереджето на софиянци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да спрезеш газа на София било провал

    22 Юли 2022 19:49ч.

    А да спреш газа на България какво е ? Или Фандъчка ръководи някакъв ексклав, нямащ нищо общо с държавата България ? Целият "елит" сте един голям провал, с 32 години давност, и скоро ще има тояги. Щото този път идват Гладът и Студът. Гледайте какво става в Шри Ланка и мислете за кой колесник ще се хващате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    22 Юли 2022 21:24ч.

    От твойте уста, та в божиите уши!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    22 Юли 2022 20:42ч.

    Така е свикнала софийската селянка да печели гласовете по време на изборите на живущите в софия: мутрата плащаше години наред задълженията на софийската топлофикация с парите на всички останали българи. Продължават и да им доставят най-евтината вода, докато навсякъде другаде плащат почти два пъти по-скъпа вода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    22 Юли 2022 21:20ч.

    А ти като КМЕТ на София харчиш на ден по 5 303 000 от бюджета на града...........Вижте София на какво прилича.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваксиниран Веган

    22 Юли 2022 22:50ч.

    От друга гледна точка напълно справедливо е точно на София да спрат газа. Това положение с газа е благодарение точно на любимците на бавноразвиващия шопски умнокрасивитет Кирчо и Кокорчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи