"Европол" се включва в разследването на атентата срещу Иван Гешев

"Европол" се включва в разследването на атентата срещу Иван Гешев

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Европол" също се включва в разследването на взрива по колата на главния прокурор. Още във вторник от българска страна бе обявено, че ще се търси международна помощ.

"Водим разговори с "Европол" за подпомагане на нашето разследване. Такива разговори водим и с други европейски и не само европейски партньорски служби, с които можем да работим заедно по установяване на взрива, сила на детонацията, произход на взривното вещество", каза пред БТА заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

До момента е известно, че минути след опита за атентат на място е бил експерт по антитероризъм от Израел.

"Първоначалните му заключения сочат, че става въпрос за опит за убийство", обяви по-рано зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

"Европол" подкрепя разследвания срещу тероризъм, международен трафик на наркотици, измами и трафик на хора, които са трансгранични. Служителите й обаче не арестуват и никога не започват сами разследвания, а се включват само по молба на държава-членка на ЕС.

Експертите от "Европол" ще бъдат ползвани и при анализа на събраните от мястото на атентата доказателства. Подобна помощ бе поискана от България и по случая, при който бус с мигранти уби двама полицаи в Бургас миналата година.

На 1 май срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев бе извършен атентат с бомба, заложена до пътя. Гешев бе в кола с най-висока степен на бронировка и не пострада. Предстои да се направи следствен експеримент, който да възпроизведе отново всеки детайл от взрив.

От Националното следствие вече са назначили множество комплексни експертизи, които да дадат категорични отговори на поредица от въпроси свързани с взрива пред кортежа на главния прокурор. До момента са готови само предварителните заключения на експертите.

"Ударната вълна е била много силна, скоростта с която осколките са излетели превишава може би 10 пъти скоростта на куршум, изстрелян от автоматично оръжие, което има убийствен поразяващ ефект", заяви Ясен Тодоров.

Скоростта на куршум изстрелян от автоматично оръжие е между 700 и 1000 метра в секунда. Изчисленията на експертите показват, че в случая началната скорост на осколките е била между 7000 и 8000 метра в секунда. Взривното устройство е задействано дистанционно и е избухнало буквално пред кортежа на главния прокурор.

Разследващите не уточняват по колко версии работят, но казват, че вече имат насоки, че атентатът е подготвян няколко месеца.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Отец Нафърфорий

    04 Май 2023 17:50ч.

    Е, няма никъде такъв цирк! Насраха се с пиеската е сега белким Европол хване дикиш и им избърше задника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха ха ха

    04 Май 2023 17:55ч.

    Няма да може отче Нафърфорие. Много е насраното и трябва световна помощ в миенето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След Европол следва ИИ и марсианците.

    04 Май 2023 18:12ч.

    В очакване на Годо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайдукът Софиянски

    04 Май 2023 19:07ч.

    Театралната постановка е впечатлителна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист

    04 Май 2023 19:14ч.

    Какво ти трябва за едно дело за „атентат“? „Израелски експерт“ и „кошаревски свидетел“ овчар от реклама на хазартна фирма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайде, момчета, номера с „атентата“ не мина!

    04 Май 2023 19:18ч.

    Както казва Богомил Бонев, следващия път се постарайте повече, защото на тази територия, колкото и да е кочина, има и умни хора, които няма нужда да са някой измислен „израелски специалист“, за да ви отстрелят всяка лъжа на мига.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    04 Май 2023 19:51ч.

    И откъде се взе "експертът по антитероризъм от Израел" "минути след опита за атентат" ? Да не се е телепортирал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • как от къде?

    04 Май 2023 19:57ч.

    "Пълна програма": който подготвя подобна постановка осигурява и всички необходими действащи лица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да видим накрая какво всъщност сте намислили със всичко това...

    04 Май 2023 20:08ч.

    Засега героизирането на Гешев не се получава. Може би и не това е целта. Не би било учудващо дори ако намесят по някакъв начин и въпроса с евентуалното участие на България в подпалената братоубийствена война в Покрайнината. С техните разни експерти, с които да си оправдават каквото си поискат действие, всичко може да се очаква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв е този пол

    04 Май 2023 20:40ч.

    "Европол" ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АХА, ВЕЧЕ СМЕ КАТО УКРАЙНА. НАШИЯТ ЗЕЛЕНСКИ НЕ МОЖА ДА СЕ СПРАВИ С КОНТРАОФАНЗИВАТА

    04 Май 2023 23:55ч.

    Поиска помощ от чужбина. Не-европейските страни, които имат предствителни офицери Европол са около 20. Между тях са САЩ и Великобритания. Да видим как ще направят фокуса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    05 Май 2023 8:40ч.

    В цирка нашите служби включва и Интерпол! Те най-добре е да приемат версия, че взрива е направен от космически кораб на извънземните! А истината ще излезе когато една от службите която не е замесена в тази инсценировка се заеме и открие, коя от нашите служби е сътворила този цирк! Истина която е неудобна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи